Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15

Palangos „Pušyno“ vadovas J.T.Žulkus: „Sunku kalbėti apie tai, kas vyksta“

„Kolektyve tikrai slogios kalėdinės nuotaikos“, – sako viešumoje linksniuojamos Palangos sanatorijos „Pušynas“ vadovas Julius Tomas Žulkus. Vidaus reikalų ministerijai (VRM) pavaldi sanatorija, kaip skelbė ministrė Agnė Bilotaitė, bus privatizuojama. „Pušyno“ vadovas sako nesuprantantis, kodėl toks sprendimas priimtas, kol kas sako nesulaukęs jokių oficialių pranešimų, o ir naujosios Vyriausybės atstovai per pastaruosius metus čia nė karto nesilankė. Vadovas teigia nebuvęs kviestas ir į darbo grupės, nagrinėjusios „Pušyno“ likimą, posėdžius.
„Pušyno“ vadovas Julius Tomas Žulkus
„Pušyno“ vadovas Julius Tomas Žulkus / Palanga.lt ir sanatorijos nuotr.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir VRM kanclerė Jovita Petkuvienė gruodžio 1-ąją pristatė sprendimus dėl penkių ministerijai pavaldžių įstaigų – VšĮ Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų, VšĮ valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“, VšĮ LR vidaus reikalų ministerijos Poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“, VšĮ Bendrystės ir socialinių inovacijų centro bei BĮ koncertinės įstaigos LR vidaus reikalų ministerijos Reprezentacinis pučiamųjų orkestro – pertvarkos.

Anot A.Bilotaitės, šiems sprendimams ir pokyčiams daug metų neužteko politinės valios, tačiau tai esą būtina – prioritetas yra, kad pareigūnai gautų kokybiškas paslaugas.

Jos teigimu, analizė atskleidė, kad esama labai daug neūkiškumo, kad vis dar yra gajos tam tikros nomenklatūrinės privilegijos. Priimtas sprendimas atsisakyti visų VRM nebūdingų funkcijų.

„Turime užsiimti tuo, kuo turime, o ne nebūdingomis veiklomis. Atsisakome VRM pavaldume esančių penkių įstaigų, dauguma jų gyvena iš komercinės veiklos, paslaugos daugiau orientuotos į plačią visuomenę, o ne pareigūnų poreikius“, – pabrėžė ministrė.

Vyrauja slogi atmosfera

15min susisiekė su „Pušyno“ vadovu Juliumi Tomu Žulkumi, kuris taip pat yra Palangos miesto savivaldybės tarybos narys, konservatorius. Jis pasidalijo mintimis, kuo gyvena kolektyvas, kokius sprendimus pats mato dėl įstaigos veiklos. Direktorius teigė per pastaruosius metus nesulaukęs nė vieno Vyriausybės atstovo vizito, nebuvęs kviestas ir į darbo grupės posėdžius.

Nuotr. iš palanga.lt/„Pušyno“ vadovas Julius Tomas Žulkus
Nuotr. iš palanga.lt/„Pušyno“ vadovas Julius Tomas Žulkus

– Kokia atmosfera šiomis dienomis vyrauja įstaigoje?

– Žinote, sunku kažką kalbėti, kai viskas vyksta aplink. Man sunkiausia yra dėl pačios įstaigos, bet pasakyta, kas pasakyta. Kolektyve tikrai slogios kalėdinės nuotaikos, nes buvo ištransliuota, kad liko metai, reikia ieškotis darbo – susiduriam su tomis didžiausiomis problemomis. Sunku su kolektyvu. Turim šimtą senų darbuotojų. Pas mus kaita labai maža.

– Bijote, kad darbuotojai išsilakstys anksčiau laiko?

– Žmogus visą laiką turi viltį, visi mes gyvename su kažkokiom viltim. Tos geros viltys prieš Kalėdas visada sukasi galvoje – Kalėdų senelis, Kalėdų stebuklas... Kai kolektyvui pasako, kad baigėsi jūsų era, žinote, tikrai nėra labai lengva išlaikyti tą kalėdinę nuotaiką. Aišku, laikas bėga. Žiūrėkite, kas darosi Vyriausybėje, politikoje, priimami labai stiprūs sprendimai. Čia, žinote, grūdiniesi. Mes jaučiamės truputį kaip įkaitai susidariusios situacijos. Jaučiamės kaip paskutiniai. Niekas dorai nepaaiškino. Lyg turėtum jaust kaltę, kai sako, kad bloga, uždarom ir taip toliau, bet niekas nejaučia tos kaltės. Dirbam tikrai gerai, esam lyderiai Vakarų regiono. Supraskite, sunku kalbėti...

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Palangos miškai
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Palangos miškai

– Paskelbus apie privatizacijos planus prie įstaigos buvo nuleista vėliava ir aprišta juodu kaspinu. Kieno tai iniciatyva?

– Patys nustebome, kad darbuotojai taip sureagavo. Pabus gal iki mitingo ir tiek. Ketina darbuotojai per pietų pertrauką dalyvauti, neraginame, bet yra norinčių išreikšti valią. Man kažkaip nederėtų.

– Ar jums teko bendrauti su ministerija, kalbėtis dėl „Pušyno“ ateities?

– Visus metus dirbo darbo grupė, gaila, kad nepakvietė įstaigos vadovų nė karto. Nebuvo jokio pokalbio. Aišku, tenka apgailestauti. Nežinau to nepakvietimo motyvų. Kažkokie skaičiai išsakyti ministrės, gal ji truputį suklaidinta? Dėlioja, dėlioja, nelabai suprantu, ką norima padaryti. Jei atsisakyti visos sveikatos sistemos, VRM suprantu, bet tada reikia atsisakyt ir Druskininkuose, ir Trakų, ir pareigūnų medicinos centro. Visada taip buvo – medicinos centras kaip flagmanas ir sanatorijos, kurios aptarnauja.

Medicinos centras išrašo siuntimus, jų išrašo neatsižvelgdamas nei į finansavimą, nei užimtumą. Žmogui atėjo laikas, pasitikrino sveikatą ir gauna siuntimą, bet tai negarantuoja pinigų, štai kur didžiausia problema. Kai Teritorinės ligonių kasos (TLK) išrašo, žinome, kad yra pinigai reabilitacijai, o kai VRM išrašo – žmogus puola skambinti, klausti, ką daryti. Būna eilė, nėra pinigų. Išduodama trigubai daugiau nei finansuojama. Ataskaitose parašyta, kiek ir ko mes priimame, apie 20 proc. sudaro pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito