„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2012 09 22

„Palangos stalas“ pakvipo belgiška sraigių sriuba, svogūnų džemu ir keptu šašlyku

Palanga su pasibaigusia vasara atsisveikino nutiesdama stalus J.Basanavičiaus gatvėje ir kviesdama poilsiautojus kartu pasėdėti, prisiminti atostogas ir paragauti įvairiausių gurmaniškų patiekalų.
Verslininkas Klaudijus Pakutinskas J.Basanavičiaus gatvėje savo suprojektuotoje kepsninėje kepė parą marinuotas skumbres.
Verslininkas Klaudijus Pakutinskas J.Basanavičiaus gatvėje savo pagamintoje kepsninėje kepė parą marinuotas skumbres. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.
Temos: 3 Sriuba Stalas Palanga

Į pagrindinę Palangos gatvę viliojo įvairiausi kvapai: nuo įprasto kepsnio, keptų bulvyčių ar rūkytos žuvies iki retam ragautojui pažįstamos Briuselio sraigių sriubos. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Tradicinė baravykų sriuba kainavo 7 Lt.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Tradicinė baravykų sriuba kainavo 7 Lt.

Keli Palangos verslininkai, susibūrę į Bumbeklių gurmanų klubą, pačioje J.Basanavičiaus gatvės pradžioje, kvietė ragauti pačių įmantriausių patiekalų. Klaudijus Pakutinskas, smalsuoliams demonstravo paties susikonstruotą kepsninę. Kepsninėje, kur kaito žarijos, iš šonų įsmeigtos medžio lazdelės su užmautomis skumbrėmis. „Skumbrės parą marinuojamos žolelėse, pamautos ant medžio lazdelių kepamos virš žarijų, faktiškai dūmuose. Skonis skiriasi tiek nuo keptų, tiek nuo rūkytų skumbrių“, – aiškino K.Pakutinskas.

Gintaras Sičiūnas maišė tradicinę baravykų, raugintų kopūstų bei Palangos svečiams neįprastą Briuselio sraigių sriubą. „Pirkom persikines sriubas, sriuba tikrai gardi ir greit jos nebeturėsim“, – teigė palangiškis. Į grybų sriubą iškeliavo baravykai, surinkti apylinkių miškuose.

Prie belgiškų dešrelių G.Sičiūnas kvietė paragauti svogūnų džemo. Jo specialiai šventei išvirta kelių rūšių – įprastos svogūnų uogienės, kuri, nors ir kiek saldoka, tačiau primena tikrąjį svogūnų skonį, karamelizuotų svogūnų bei karamelizuotų svogūnų su spanguolėmis.

Už Briuselio sraigienės dubenėlį prašyta 8 Lt, belgiškų darželių porciją 12 Lt, o už skumbrę ant iešmo – 20 Lt.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sraigių sriuba
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sraigių sriuba

Žvejai iš Šilutės į Palangą suvežė rūkytos žuvies, kurią rūkė gardindami ne tik lietuviškomis žolelėmis, bet ir sezamo sėklytėmis. Rūkytą skumbrę buvo galima įsigyti už 9 Lt, starkį – 12 Lt.

Rusiškų patiekalų restoranas kvietė ragauti tradicinių pyragėlių su kopūstais, mėsa.

Kiek toliau jau sugrįžo ir lietuvių nosims pažįstami kvapai: dideliuose katiluose šeimininkės maišė cepelinus, balandėlius, plovą, troškino kopūstus su kiaulės kojomis, virė žirnius su kiauliena.

Šventė „Palangos stalas“ išsiplėtė ir į atokesnes gatveles – kepsniai garavo ir atokesnėse vietose.

Jūratės ir Kastyčio skvere įsikūrė sveikos gyvensenos propaguotojai, siūlė paragauti įvairių daržovių patiekalų, arbatų, sėklų.

„Kainos tikrai nedidelės – už šį blyną su mėsa sumokėjau vos aštuonis litus, bet jo viena pati niekaip neįveiksiu“, - 15min.lt pasakojo palangiškė Jurgita.

Po itin vėsios vasaros, kai verslas nesisekė taip gerai, kaip tikėtasi, palangiškiai tikino, kad ši šventė – tikrai ne dar viena galimybė užsidirbti. „Galime ir pabumbėt, bet mes to nedarysim. Šiandien viską darom iš idėjos ir dėl to, kad mums patiems įdomu“, - teigė G.Sičiūnas., Bumbeklių gurmanų klubo narys.

Stalus nutiesę palangiškiai varžėsi dėl dosniausio, sveikiausio, geriausiai prisistačiusio stalo. Šauniausio stalo savininkams įteikti tautodailininkų Lino Žulkaus ir Alberto Bukausko gintarais papuošti mediniai staliukai. 

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Tiltas į jūrą vėl priminė vasaros vakarus Palangoje.
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Tiltas į jūrą vėl priminė vasaros vakarus Palangoje.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs