Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 29

Panevėžio ligoninės vadovas A.Skorupskas: „Antroji skiepų partija bus šiek tiek prilaikyta“

Antradienį Respublikinėje Panevėžio ligoninėje surengta spaudos konferencija, kurios metu įstaigos vadovas Arvydas Skorupskas pristatė dabartinę sergamumo situaciją, įvykusį pirmą vakcinavimo etapą bei artimiausius skiepijimo planus. Tiesa, juos šiek tiek koreguos nuo įstaigos nepriklausantys sutrikimai. Dėl trikdžių Belgijos gamykloje, kur sugedo šaldymo įranga, sutriko tiekimas.
Arvydas Skorupskas
Arvydas Skorupskas / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Gruodžio 29-os dienos duomenimis, Panevėžio regione šiuo metu nuo COVID-19 gydomi 322 pacientai. Iš jų Respublikinėje Panevėžio ligoninėje – 138. Reanimacijos skyriuje, antradienio ryto duomenimis, guli 15 žmonių, tačiau įstaigos vadovas Arvydas Skorupskas sako, kad skaičiai linkę didėti.

Dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 8 pacientams, tiek pat gauna deguonį. Hemodializė atliekama 7 ligoniams.

VIDEO: Į Respublikinę Panevėžio ligoninę atgabentos COVID-19 vakcinos

Su nerimu laukia artimiausių savaičių

Pasak A.Skorupsko, nors sunkių pacientų yra nemažai, bet situaciją galima vadinti stabilia. Tokio augimo, koks buvo fiksuojamas prieš porą savaičių, šiuo metu nėra. Tačiau vadovas tikina, kad ši ar kita savaitė gali būti sunkiausios. Visgi džiugina tai, kad pamažu stabilizuojasi darbingo personalo skaičius.

„Sergančių darbuotojų šiuo metu turime virš 200. Saviizoliacijoje yra dar 24 darbuotojai. Iš viso nuo pandemijos pradžios persirgo virš 600. Taigi, įtampa personalo klausimu nedidėja, pamažu gerėja. Savanorių turime per 40. Jie atlieka labai didžiulį darbą, labai entuziastingi.

Paprastų lovų tikrai nestokojame. Jų visiškai užteks patenkinti regiono poreikius. Gal kiek didesnė įtampa reanimacijoje, bet tai susiję su personalo trūkumu, nes serga ir daktarai, ir slaugytojos“, – teigė A.Skorupskas.

Skiepijimą pristabdys dėl tiekimo trikdžių

A.Skorupskas apžvelgė ir personalo skiepijimo situaciją. Pasak jo, Panevėžio ir Utenos regionuose iš viso buvo paskiepyti 975 darbuotojai. Tai maksimalus skaičius pagal tai, kiek vakcinos buvo gauta pirmuoju etapu.

Pasak A.Skorupsko, buvo skiepytos prioritetinės grupės – žmonės, kurie dirba su COVID-19 infekcija, ir tie, kurie turi gretutinių susirgimų ir jų susirgimo gydymas taptų komplikuotas. 850 žmonių buvo paskiepyta Panevėžio ligoninėje. Kita dalis dozių atiduota kitoms Panevėžio ir Utenos regionų įstaigoms.

Nors dar šiemet buvo planuota pradėti ir antrąjį vakcinavimo etapą, tačiau šiuos planus pakoregavo netikėta žinia iš gamintojo.

„Dėl trikdžių Belgijos gamykloje, kur truputį streikuoja šaldymo įranga, sutriko tiekimas. Kol negausime tikslių žinių apie trečią partiją, antroji bus prilaikyta. Taip siekiame užtikrinti revakcinaciją po trijų savaičių.

Prioritetine tvarka paskiepyti visus darbuotojus iš Panevėžio ir Utenos apskričių mums reikėtų apie 2800 dozių. 975 žmonės jau paskiepyti. Dar reikia apie 1900 dozių. Jeigu mes gausime du konteinerius, tai tuos skaičius mes padengsime iš karto. Jei negausime – proporcingai mažinsime skiepijamų skaičių. Esant, tarkime, vienam konteineriui, galėsime paskiepyti po pusę abiejų apskričių poreikio. Mes savo ligoninėje irgi nepaskiepijome visų, turėjome prioritetizuoti. Norint pasiekti vadinamą organizacinį imunitetą, reikia paskiepyti 70 procentų žmonių. Skaičiais tai reiškia 1400 paskiepytų žmonių. Mes, kaip ir visi kiti, paskiepijome ne visus ir dar nepadengėme savo poreikio“, – kalbėjo A.Skorupskas.

Skiepijosi ir medikai, ir administracija

Pasak A.Skorupsko, skiepijami nuo COVID-19 buvo ne tik pirmose linijose su pacientais dirbantys medikai, bet ir kitas ligoninės personalas, mat su COVID-19 grėsme daugiau ar mažiau susiduria ir pagalbiniai, lauko darbininkai, liftininkai, maisto tiekėjai sergantiesiems, slaugytojų padėjėjai.

„Visus domina klausimas, ar administracija skiepijasi, ar ne. Galiu pasakyti, kad pagal ministro įsakymą Respublikinės Panevėžio ligoninės administraciją sudaro keturi žmonės. Trys žmonės iš keturių yra ne tik administracijos darbuotojai, bet ir medicinos darbuotojai, kurie teikia paslaugas. Visi trys dirba darbą ir turi kontaktus su ligoniais, o ketvirtasis priklauso kategorijai žmonių, kurie priklauso rizikos grupei.

Jeigu kalbėsime apie vaizdą Lietuvoje, tai administracijos gretose vienas žmogus jau iškeliavo anapilin. Tai Šilalės ligoninės direktorius, o šalies reanimacijose yra ne vienas ir ne du administracijos darbuotojai, kurie prijungti prie dirbtinės plaučių ventiliacijos. Skeptikams ir kitiems būtų atsakymas, kad administracijos darbuotojai yra lygiai tokie patys žmonės kaip visi. Jie, pagal savo amžių, gretutines ligas ir atliekamas funkcijas priklauso rizikos grupei“, – kalbėjo A.Skorupskas.

VIDEO: Panevėžyje pirmieji medikai paskiepyti nuo COVID-19: sveikas protas nugalėjo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas