Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 16

Panevėžio meras R.M.Račkauskas lieka nušalintas nuo pareigų

Korupcija įtariamas Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas lieka nušalintas nuo pareigų, trečiadienį pranešė Panevėžio apygardos teismas, atmetęs įtariamojo skundą. Teismas paliko galioti pernai gruodžio 19 dieną pratęstą mero nušalinimą trims mėnesiams iki kovo 20 dienos.
Rytis Mykolas Račkauskas
Rytis Mykolas Račkauskas / Gedimino Balčiūno/jp.lt nuotr.

Įtariamojo mero skundą atmetęs apygardos teismas pažymėjo, kad procesinė prievartos priemonė turi būti tęsiama, siekiant greičiau ir nešališkiau išnagrinėti nusikalstamas veikas, kuriomis jis įtariamas.

Kadangi nusikalstamos veikos susijusios su R.M.Račkausko pareigomis, teismo įsitikinimu, yra tikimybė, kad jis gali daryti neteisėtą poveikį kitiems proceso dalyviams.

Ši Panevėžio apygardos teismo nutartis neskundžiama.

Prekyba poveikiu bei piktnaudžiavimu tarnyba įtariamas R.M.Račkauskas nuo pareigų nušalintas nuo pernai birželio 21-osios.

Specialiųjų tyrimų tarnyba įtaria, kad Panevėžio savivaldybėje duota neteisėtų nurodymų tarnautojams, siekiant sudaryti palankias sąlygas kai kurioms įmonėms laimėti viešųjų pirkimų konkursus.

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks kovo 3 dieną.

Kreipėsi į VRK dėl reklamos

Trečiadienį Seimo TS-LKD frakcijos narė Rasa Juknevičienė ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK), prašydami pradėti tyrimą dėl galimai neteisėtos veiklos finansuojant jau septynis mėnesius nuo pareigų nušalinto Panevėžio mero R.M.Račkausko rinkimų kampaniją.

R.M.Račkauskas savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvauja visuomeninio rinkimų komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui" sąraše. Šį pavadinimą jis registravo praėjusių metų pabaigoje.

„Tačiau jau prieš daug metų Panevėžio miesto savivaldybė iš savo lėšų finansuoja Panevėžyje programą, kurios šūkis yra „Panevėžys atsinaujina". Būtent šis šūkis visame Panevėžyje pradėtas kabinti įvairiose miesto vietose būtent dabar, kai prasidėjo savivaldybių tarybų rinkimų kampanija“, – rašoma išplatintame pranešime.

Seimo nariai R.Juknevičienė ir B. Matelis įsitikinę, kad nušalintojo mero R.M.Račkausko rinkimų komiteto pavadinimas „Atsinaujinančiam Panevėžiui" ir iš savivaldybės iždo finansuojamo projekto „Panevėžys atsinaujina" pavadinimai yra tapatūs, todėl gali klaidinti rinkėjus. Toks mero rinkimų komiteto pavadinimas galėjo būti pasirinktas specialiai, siekiant nesąžiningos konkurencijos. Šiais galimai neteisėtais veiksmais galėjo būti suinteresuoti ir du Panevėžio vicemerai, šiuo metu pasikeisdami einantys mero pareigas ir esantys mero sukurto visuomeninio rinkimų komiteto „Atsinaujinantis Panevėžys" rinkimų sąraše.

„Politinė rinkimų kampanija turėtų pasižymėti skaidrumu, neturėtų klaidinti visuomenės, o nušalinto mero veiksmuose įžvelgiame akivaizdų klaidinimą, paslėptą, nepažymėtą ir galimai iš savivaldybės iždo finansuojamą vieno rinkimų komiteto politinę reklamą", – sako Seimo nariai.

Seimo nariai atkreipia dėmesį į tai, kad nuo pareigų nušalintam merui R.M.Račkauskui šiuo metu yra pateikti įtarimai dėl dviejų sunkių ir dviejų apysunkių korupcinio pobūdžio nusikaltimų. Vienas iš įtarimų yra būtent dėl galimai neskaidrių ryšių su viešųjų ryšių agentūromis finansuojant rinkodaros programą „Panevėžys atsinaujina".

Todėl galima daryti išvadą, kad šis pavadinimų tapatumas galėjo atsirasti ir dėl to, kad iš anksto galėjo būti sutarta dėl neskaidraus rinkodaros programos „Panevėžys atsinaujina" finansavimo, įtraukiant visuomeninio rinkimų komiteto „Atsinaujinantis Panevėžys" reklamos išlaidas į rinkodaros programos „Panevėžys atsinaujina" sąskaitą.

Seimo nariai R.Juknevičienė ir B.Matelis mano, kad tokiu būdu galėjo būti pažeisti įstatymai, reglamentuojantys politinės kampanijos finansavimą ir reklamą. Seimo nariai įsitikinę, kad šis galimas pažeidimas priskirtinas prie šiurkščių, todėl gali būti skirta ir išskirtinė bausmė – pašalinimas iš savivaldybių tarybų rinkimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito