Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 17

Panevėžio teismai imasi taupymo priemonių: skolos – tūkstantinės

Lietuvos teismai balansuoja finansiniuose sunkumuose ir klimpsta į skolas. Tokius finansinius sunkumus patiria ir Panevėžio apygardos bei Panevėžio apylinkės teismai. Tačiau, kaip tvirtina abiejų teismų pirmininkai Eigirdas Činka ir Virginija Breskienė, veiklos nenutrauks.
Lietuvos teismai balansuoja finansiniuose sunkumuose ir klimpsta į skolas. Tokius finansinius sunkumus patiria ir Panevėžio apygardos bei Panevėžio apylinkės teismai.
Lietuvos teismai balansuoja finansiniuose sunkumuose ir klimpsta į skolas. Tokius finansinius sunkumus patiria ir Panevėžio apygardos bei Panevėžio apylinkės teismai. / Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr.

Pristatydamas teismo 2022 metų veiklos apžvalgą Panevėžio apygardos teismo pirmininkas E.Činka ramino ir teigė, kad teismų veikla nenutrūks.

„Nepaisant finansinių sunkumų, su kuriais jau ne pirmus metus susiduria visa šalies teismų sistema ir prie kurių praėjusiais metais prisidėjo energetiniai iššūkiai, Panevėžio apygardos teismas stengiasi užtikrinti svarbiausią savo misiją – sklandų teisingumo vykdymą“, – teigė teismo pirmininkas.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Eigirdas Činka
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Eigirdas Činka

Skolas mokėjo iš 2023-iųjų biudžeto

Pasak Panevėžio apygardos teismo pirmininko, siekdami efektyviai naudoti teismo finansus ir užtikrinti nepertraukiamą darbą, teismui teko imtis tam tikrų taupymo priemonių.

„Teismo darbuotojai dirbo hibridiniu būdu, o išlaidas pašto paslaugoms teismas mažino ir dalį siuntų gabenome patys. Deja, visų skolų metų gale susimokėti nepavyko, dalį įsiskolinimų teko padengti jau iš 2023 metų biudžeto.

Nors kasmetinės teismo biudžeto tendencijos nėra optimistinės, teismas dėjo ir deda visas pastangas, kad dėl kylančių finansinių sunkumų bylų nagrinėjimas ir sprendimų priėmimas nenukentėtų“, – pažymėjo teismo pirmininkas.

Metus baigė su skolomis

Suskaičiavus Panevėžio apygardos teismo skolas, teismas 2022 metus baigė turėdamas įvairių įsiskolinimų: mokesčių fondams liko skolingi 31 tūkst. eurų, prekių bei paslaugų tiekėjams – beveik 11 tūkst. eurų, iš kurių įsiskolinimas AB „Panevėžio energijai“ už šildymo paslaugas 6,6 tūkst. eurų, o Lietuvos paštui – beveik 1,5 tūkst. eurų.

Tokios tendencijos, kai teismas paslaugų tiekėjams lieka skolingas ir skolas apmoka iš naujų metų biudžeto, tęsiasi daug metų.

„Gruodžio mėnesio įsiskolinimai perėjo į šių metų biudžetą ir buvo padengti jau iš 2023 metų biudžeto lėšų. Tokios tendencijos, kai teismas paslaugų tiekėjams lieka skolingas ir skolas apmoka iš naujų metų biudžeto, tęsiasi daug metų. Jei įsiskolinimai būtų panašaus dydžio kaip ir pernai, tai teismo darbo nesustabdytų. Tačiau, įvertinus tai, kad gali didėti pašto paslaugų, elektros energijos, šildymo kainos, prognozės, kad teismo įsiskolinimai metų gale bus didesni, yra labai realios“, – aiškino teismo pirmininkas ir pripažino, jei laiku nebus apmokėta už Lietuvos pašto siuntas, ko gero teismui gali tekti susimokėti delspinigius už vėluojančius atsiskaitymus.

Trūksta teisėjų

Pasak Panevėžio apygardos teismo pirmininko, pagal Teisėjų tarybos nutarimą yra skirta 18 teisėjų etatų, bet šiuo metu teisme trūksta 4 teisėjų.

„Atrankos į šių teisėjų vietas užsitęsė. Pavyzdžiui, į vieno iš teisėjų etatą atranka vyksta jau daugiau nei metus. Tai, be abejo, daro įtaką bylų nagrinėjimo trukmei – tas pats gaunamų bylų skaičius dalijamas mažesniam teisėjų skaičiui“, – kalbėjo E.Činka ir paaiškino, kodėl taip atsitiko – teisėjų atlyginimai iš esmės nekilo jau daugiau nei dešimt metų.

„Jie keitėsi tik tiek, kiek kito pareiginės algos bazinis dydis, kuris taikomas visiems politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams, tarnautojams.

Teisėjų padėjėjų padėtis taip pat nėra džiuginanti. Ne todėl, kad yra didelis jų trūkumas, bet dėl neįvykstančių atrankų į teisėjo padėjėjo pareigas. Reikalavimai teisėjų padėjėjams – labai aukšti, o pradinis atlyginimas, kurį siūlome į šią pareigybę atėjusiam asmeniui – 920 eurų į rankas. Gali būti, kad norinčius dirbti valstybės tarnyboje atgraso ir būsima valstybės tarnybos reforma. Yra daugelis dalykų, kurių mes negalime spręsti. Tokių kaip 2023 metų biudžeto peržiūrėjimo – teismas šio klausimo nesprendžia“, – apgailestavo teismo pirmininkas E.Činka.

Pasak Panevėžio apygardos teismo pirmininko, pagal Teisėjų tarybos nutarimą yra skirta 18 teisėjų etatų, bet šiuo metu teisme trūksta 4 teisėjų.

Finansavimas menkas

Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė Virginija Breskienė pripažino, kad valstybės skiriamas teismų finansavimas – gana menkas, ypač apylinkių teismų.

„Apylinkių teismai gauna vos 78 proc. jiems būtino finansavimo. Toks finansavimas neužtikrina teismų poreikio. Tai lemia problemas – susidaro skolos už pašto, komunalines paslaugas ir kitas būtinąsias išlaidas. Panevėžio apylinkės teismas 2022 metus baigė turėdamas 98,7 tūkst. eurų įsiskolinimą. Palyginimui galima paminėti, kad 2021 metus teismas baigė turėdamas 21,7 tūkst. eurų įsiskolinimą“, – palygino įsiskolinimus teismo pirmininkė.

Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė Virginija Breskienė
Rimvydo Ančerevičiaus/„Jūsų Panevėžys“ nuotr./Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė Virginija Breskienė

Daugiausia įsiskolino Lietuvos paštui

Pasak teismo pirmininkės, didžiausias įsiskolinimas 2022 metų pabaigoje buvo bendrovei Lietuvos paštas.

„Jis siekė 62,6 tūkst. eurų už suteiktas pašto paslaugas. Už komunalines paslaugas tiekėjams teismas liko skolingas 30,1 tūkst. eurų. Vien už šilumos energiją skola siekė 22,2 tūkst. eurų. Taip pat liko neapmokėtos sąskaitos už vertimų paslaugas, už priskaičiuotas kelionės išlaidas teismo proceso dalyviams.

Teismas, negalėdamas apmokėti ne tik pašto, komunalinių išlaidų, bet ir kitų būtinų paslaugų, gali sulaukti paslaugų teikimo nutraukimo, o tai gali sustabdyti teismų darbą“, – teigė V.Breskienė ir paaiškino, kad yra ir kitų problemų.

Teismas, negalėdamas apmokėti ne tik pašto, komunalinių išlaidų, bet ir kitų būtinų paslaugų, gali sulaukti paslaugų teikimo nutraukimo, o tai gali sustabdyti teismų darbą.

Šiuo metu visuose Panevėžio apylinkės teismui priklausančiose apskrities rūmuose yra neužimtos aštuonios teisėjų pareigybės.
Trūksta darbuotojų

„Šiuo metu visuose Panevėžio apylinkės teismui priklausančiose apskrities rūmuose yra neužimtos aštuonios teisėjų pareigybės: Panevėžio rūmuose neužimtos 3 pareigybės, Kupiškio, Biržų, Rokiškio rūmuose – po vieną, o Pasvalio – dviejų. Yra ir kitų neužimtų pareigybių: teisėjo padėjėjų, posėdžio sekretorių, raštinės skyriaus specialistų. Tačiau asmenys, kreipęsi į teismą, šiuo metu dar neturėtų jausti nepatogumų dėl ilgesnių bylų nagrinėjimo terminų“, – teigė teismo pirmininkė, bet negalėjo garantuoti, kaip pasikeis šie terminai ateityje, jei dar ilgesnį laiką nebus užpildyti visi esami teisėjų etatai.

Teismas, negalėdamas apmokėti ne tik pašto, komunalinių išlaidų, bet ir kitų būtinų paslaugų, gali sulaukti paslaugų teikimo nutraukimo, o tai gali sustabdyti teismų darbą.

Prognozuoti negali

Panevėžio apylinkės teismo pirmininkė teigė, kad negalinti prognozuoti, kaip bus ateityje.

„Jei nebus padidintas teismui skirtas finansavimas, neturėsime lėšų pašto išlaidoms ir negalėsime informuoti proceso dalyvių apie teisminius procesus, neaišku, kaip bus toliau. Nors jau baigėsi šių metų pirmasis ketvirtis, bet jau galime matyti, kad 2023 metais dėl skirto nepakankamo finansavimo prekėms ir paslaugoms, išaugus kainoms, teismas jau rudenį turės problemų atsiskaitydamas su tiekėjais. Beje, 2022 metų įsiskolinimą Panevėžio apylinkės teismas padengė iš 2023 metams skirtų asignavimų“, – paaiškino teismo pirmininkė ir sakė, kad neturi žinių apie planuojamą 2023 metų teismo biudžeto peržiūrėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai