Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 19 /15:25

Mažamečių prievartavimu kaltinamas K.Bartoševičius teisme – nekalbus, procesas toliau vyks Panevėžy

Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienį atvertė seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius kaltinamo buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus bylą. Pirmajame posėdyje svarstytas jo advokato prašymas bylos nagrinėjimą perkelti į Vilniaus apygardos teismą, norint išvengti kelionių į Panevėžį. Tačiau teismas tokį prašymą atmetė.

Kalbėti nepanoro

Į posėdį atvykęs buvęs Seimo narys nieko nekomentavo: „Dabar turiu eiti į teismą.“

Paklaustas, kuo dabar užsiima, jis tik tarstelėjo, kad „dabar stoviu“.

Savo kaltės jis nei pripažino, nei ją neigė: „Niekaip nevertinu, dabar laukiu posėdžio.“

Viešumoje K.Bartoševičius nesirodė nuo pat skandalo pradžios sausio mėnesį.

VIDEO: Panevėžio teisme pasirodė K.Bartoševičius: nuo komentarų susilaikė, advokatas prašys bylą perkelti į Vilnių

Kartu atvykęs jo advokatas Olegas Šibkovas patvirtino, kad posėdyje prašys bylą perkelti į Vilnių „dėl visų proceso dalyvių patogumo“.

Tačiau teismas tokio advokato prašymo nepatenkino, apie ką O.Šibkovas tepasakė, kad nesą labai svarbu, kuriame mieste bylos nagrinėjimas vyks, nes „teisingumas visur vienodas“.

„Buvo sprendžiami tik organizaciniai klausimai. Byla nebus perduota į Vilniaus apygardos teismą, byla bus nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme“, – sakė žurnalistams advokatas.

Po posėdžio K.Bartoševičius į kalbas irgi nesileido.

VIDEO: Iš teismo salės išėjęs K.Bartoševičius: man uždrausta kalbėti apie bylą

Argumentai neįtikino

Teisėjas Valdas Ciesiūnas žurnalistams sakė, kad pirmajame posėdyje nagrinėtas klausimas dėl bylos perdavimo kitos apygardos teismui, taip pat gauta prašymų dėl civilinių ieškinių.

VIDEO: Teisėjas V.Ciesiūnas: K.Bartoševičiaus byla nebus perduota į Vilnių

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teismo teisėjas Valdas Ciesiūnas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio apygardos teismo teisėjas Valdas Ciesiūnas

„Prašymas buvo netenkintas. Tų argumentų, kurie buvo pateikti prašyme, teisėjų kolegos sprendimu, nepakanka, kad toks sprendimas būtų priimtas.

Buvo remiamasi BK nuostatomis, kuriose sakoma, kad byla gali būti perduota kitam teismui, jeigu tai užtikrina valstybės interesus, viešąją tvarką. Šiuo atveju argumentas buvo pateiktas dėl proceso dalyvių patogumo, kas išeina už įstatymo ribų“, – sakė teisėjas.

Iš kaltinamojo pusės tai buvęs vienintelis prašymas.

Prašymus dėl civilinių ieškinių pateikė nukentėjusiųjų atstovė. Anot teisėjo, kol kas jie nėra priimti, teisėjų kolegija nusprendė pirmiausia su jais susipažinti, kadangi byloje gali atsirasti daugiau dalyvių.

„Šiandien buvo pateikti du civiliniai ieškiniai. Dėl jų priėmimo kolegija apsispręs iki kito posėdžio“, – teigė teisėjas.

Teisėjo teigimu, visi proceso dalyviai informuojami apie posėdžius, nepilnamečių nukentėjusiųjų atstovai galį dalyvauti, kai kurie nuotoliniu būdu dalyvavo ir pirmajame posėdyje. Nepilnamečiai nebus kviečiami, jie apklausti, teisme bus skaitomi jų parodymai.

Kitas teismo posėdis numatomas lapkričio 30 d.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Kristijonas Bartoševičius Panevėžio apygardos teisme
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Kristijonas Bartoševičius Panevėžio apygardos teisme

Byla perduota liepą

Prokuratūra perdavė K.Bartoševičiaus bylą teismui liepos pabaigoje.

Skandalas dėl tuo metu dar Seimo nario kilo sausio 23 d., kai K.Bartoševičius, būdamas Čilėje, komandiruotėje, staiga atsisakė parlamentaro mandato.

Jis teigė tai darąs dėl asmeninių priežasčių, tačiau jau tą pačią dieną paaiškėjo, kad jis įtariamas mažamečio prievartavimu.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prokuratūra atliko nuo pernai lapkričio.

Įtarimai K.Bartoševičiui pateiktį vasarį.

Eksparlamentaras kaltinamas dėl dviejų seksualinio prievartavimo ir keturių jaunesnio nei 16 metų amžiaus asmens tvirkinamųjų veiksmų epizodų, taip pat dėl keturių mažamečių vaikų nesunkaus sveikatos sutrikdymo epizodų. Jis kaltę neigia.

Baudžiamasis kodeksas už seksualinį prievartavimą numato laisvės atėmimą nuo 3 iki 15 metų, už jaunesnių kaip 16 metų asmenų tvirkinamuosius veiksmus – laisvės atėmimą iki 5 metų, dėl sveikatos sutrikdymo numatytos švelnesnės bausmės.

K.Bartoševičius nusikaltimus, įtariama, įvykdė būdamas Seimo nariu. Naujienų portalas „Delfi“ skelbė, kad įtariama, jog K. Bartoševičius tvirkino berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ auklėtinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas