Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 04 04

Panevėžio turguje masiškai perkami balti kiaušiniai, o nudažytus margučius siūlo net ukrainiečiai

Panevėžio centrinėje turgavietėje – sujudimas. Prekystaliai lūžta nuo kiaušinių gausos. Tie, kurie kiaušinių marginti neplanuoja, čia gali įsigyti jau nudažytų margučių. Ne tik įprastų, lietuviškų, bet ir medinių, kurie į Panevėžį atgabenti net iš Ukrainos.
Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos
Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Vos įžengus į Panevėžio turgų jaučiasi, kad prekeiviai ruošėsi gražiausiai pavasario šventei. Velykine atributika padabinti net mėsa prekiaujančių pardavėjų prekystaliai. Einant toliau netrukus akį patraukia kalnas margučių.

Prekiauti margučiais atvyksta net iš Ukrainos

Pasirodo, kad šie išvaizdūs margučiai – mediniai, o jais prekiauja net iš Ukrainos atvykusi moteris. Pardavėja sako, kad prieš Velykas ji pasirūpina viza ir vyksta į Lietuvą pardavinėti savo rankų darbo medinukus.

Pardavėja teigia, kad pirkėjus tokie išskirtiniai margučiai vilioja, mat Panevėžio turguje daugiau niekas tokiais medinukais neprekiauja. Anot ukrainietės, žmones sudomina ne tik spalvų gausa, bet ir Ukrainos liaudies motyvais pasižymintis marginimo raštas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ukrainietė Irina Shvalyuk
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ukrainietė Irina Švaljuk

Pirmiausia medinis kiaušinis rankiniu būdu nušlifuojamas, vėliau dažomas teptuku. Kiekvienas medinukas yra unikalus, tad dviejų visiškai vienodų niekuomet nebūna.

Prekybai ruošiamės visus metus, kad prieš Velykas turėtume ką pasiūlyti.

„Jau dešimt metų tuo verčiuosi. Su kolegomis prekiauti važiuojame ne tik į Panevėžį. Pardavinėjame Jonavoje, Vilniuje, Kaune, Šiauliuose. Didžiuosiuose turguose. Prekybai ruošiamės visus metus, kad prieš Velykas turėtume ką pasiūlyti. Būtent šiuo tikslu ir važiuojame į Lietuvą“, – sakė Ivano-Frankivsko mieste gyvenanti Irina Švaljuk.

Prekybą mediniais kiaušiniais Panevėžio turguje ukrainietė pradeda likus dviem savaitėms iki Velykų. Pašnekovė atskleidė, kad Lietuvoje prekiauja todėl, jog mūsų šalyje tokių medinukų beveik niekas negamina, o Ukrainoje konkurencija kur kas didesnė.

„Lietuvoje medinius kiaušinius parduodame po eurą. Per Velykų laikotarpį parduodu apie 1 000 vienetų. Yra ir karoliukais puoštų kiaušinių. Jie brangesni – po keturis eurus. Daugiau laiko užima juos paruošti. O nudažytą ir dekoruotą raštais medinuką papuošti trunka apie 20 minučių“, – tvirtino I.Švaljuk.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Ukrainietės Irinos Shvalyuk kurti medinukai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Ukrainietės Irinos Švaljuk kurti medinukai

Suprasdami sudėtingą ukrainiečių situaciją, jų atvežtais medinukais padeda prekiauti ir vietiniai pardavėjai, kurie mielai ant savo prekystalių išdėlioja iš Ukrainos atvežtus margučius.

Ieško baltų kaušinių, bet neatsisako ir rudų

Dažnas pirkėjas užsuka į turgų įsigyti dar nemargintų kiaušinių. Kaip sako pardavėjai, žmonės labiausiai domisi baltais kiaušiniais, tačiau perka ir rudus. 30 baltų kiaušinių įsigyti nusprendusi panevėžietė pripažino, kad kiaušinius visuomet margina pati.

Prieš Velykas visuomet taip būna, kad visi ieško baltų, todėl nusprendžiau įsigyti iš anksto.

„Surasti baltų kiaušinių jau sunku. Prieš Velykas visuomet taip būna, kad visi ieško baltų, todėl nusprendžiau įsigyti iš anksto.

Perku iš karto daugiau kiaušinių, kad užtektų visai šeimai ir dar liktų pasimainyti su kaimynais. Dažau juos savo firminiu būdu, kurio nenorėčiau išduoti. Net sūnus nežino šios technologijos. Tai mano paslaptis“, – sakė panevėžietė Loreta.

Kiaušiniais Panevėžio turguje prekiaujanti Rima Rimėnienė sako, kad pirkėjų aktyvumas itin juntamas. Tam prekybininkai pasiruošė, tad kiaušinių pritrūkti neturėtų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kiaušinių pardavėja Rima Rimėnienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kiaušinių pardavėja Rima Rimėnienė

Pardavėja pripažino, kad dažniausiai žmonės ieško didesnių, baltų kiaušinių. Iš viso asortimento jų kaina didžiausia – 1,45 euro, tačiau pirkėjų tai neatbaido. Rudų ar mažesnių kiaušinių įsigyti galima ir pigiau. Biudžetinis variantas – maži, rudi kiaušiniai, kurių dešimt vienetų kainuoja vos 87 euro centus.

Atskleisiu paslaptį – kuo kiaušinis mažesnis, tuo jo lukštas geresnis.

„Pirkėjų aktyvumą pradedame jausti maždaug po Verbų sekmadienio. Pirkėjų tikrai daugėja. Populiariausi – lietuviški, balti kiaušiniai. Kainas lemia kiaušinio svoris ir dydis. Žmonės labiausiai domisi L ir XL dydžio kiaušiniais.

Tie, kas turi mažų vaikučių, dažnai kaip tik perka pačius mažiausius kiaušinukus. Atskleisiu paslaptį – kuo kiaušinis mažesnis, tuo jo lukštas geresnis. Tai maža gudrybė, jei mėgstate susimušti kiaušiniais su šeimos nariais ar draugais“, – pasakojo R.Rimėnienė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kiaušinių pardavėja Rima Rimėnienė
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kiaušinių pardavėja Rima Rimėnienė

Siūlo jau nudažytus kiaušinius

Išrankūs pirkėjai, ieškantys jau numargintų kiaušinių, taip pat turi iš ko rinktis, mat asortimentas itin gausus.

Ant prekystalių išrikiuoti ir įvairiausiomis spalvomis spindi ne tik vištų, bet ir žąsų kiaušiniai. Marginimo būdai – įvairiausi. Galima rasti vienspalvių kiaušinių, svogūnų lukštais ar vašku nudažytų margučių.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos

Čia pat galima įsigyti ir priemonių kiaušiniams marginti. Parduodami ne tik kiaušinių dažai, bet ir svogūnų lukštai, vaško gabalėliai. Anot prekeivių, maišelį vaško galima nusipirkti vos už 30 euro centų.

Šiemet madinga žalia ir raudona spalvos. Kaip niekada daug pirkėjų domisi juodais dažais.

Kiaušinių dažais prekiaujanti moteris atskleidė, kokias spalvas šiemet labiausiai vertina pirkėjai. Dažų kaina – 20 euro centų.

„Turime dešimties spalvų dažų. Pirkėjai sako, kad šiuos dažus komponuoja su svogūnų lukštais. Šiemet madinga žalia ir raudona spalvos. Kaip niekada daug pirkėjų domisi juodais dažais. Anksčiau retai kas prašydavo juodų dažų, o šiemet tokių pirkėjų jau buvo nemažai. Kiekvienais metais pirkėjų norai vis kitokie“, – pasakojo prekeivė Elena.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos

Populiarėja Velykų atributika

Panevėžio turguje galima rasti ne tik margučių. Mėgstantys stiprų skonį čia gali įsigyti ir krienų kiaušiniams pagardinti. Natūralų produktą turguje suras ir pavasarinės sulos mėgėjai.

Čia parduodama ir kita Velykų atributika – beržų šakelės, želmenys, mediniai dėkliukai bei kiti medžio dirbiniai kiaušiniams sudėti.

„Tėtis per žiemą kuria įvairius dirbinius iš medžio, o mes prekiaujame. Kai ką padaryti padedame ir pačios. Šie kūriniai kartais perkami kaip dovanos užsieniečiams“, – sakė rankų darbo medžio gaminiais, skirtais Velykoms, prekiaujančios panevėžietės.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos
Tomo Markelevičiaus nuotr./Panevėžio turguje – Velykinės nuotaikos

Pardavėja Genovaitė, turguje prekiaujanti jau daugiau nei 20 metų, kasmet prieš Velykas pirkėjams siūlo įsigyti narcizų.

Kad šios gėlės sužydėtų dar iki Velykų, moteris jau nuo vasario mėnesio pradžios šildo šiltnamį ir šitaip priverčia žiedus išsiskleisti prieš gražiausią pavasario šventę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas