Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 09

Panevėžyje – išdaužyti šiukšlių konteineriai: paaiškėjo, kas dėl to kaltas

Ne vienas panevėžietis sunerimo savaitgalį Klaipėdos gatvėje pamatę išdarkytus požeminius atliekų konteinerius. Gyventojai svarsto, ar tai negėlėjo būti vandalizmo atvejis.
Konteineriai
Konteineriai / www.jp.lt nuotr.

„Šeštadienio rytą, eidamas išmesti šiukšlių, pamačiau baisų vaizdą. Vienas konteineris iš vis nuo žemės nutrauktas, kiti du gerokai aplamdyti. Neramu, kas galėjo taip sugadinti konteinerius. Negi mieste ir vėl siaučia vandalai“, – redakcijai atsiųstame laiške klausia panevėžietis Povilas.

Nelaimingas atsitikimas

Kad tai nėra vandalizmo atvejis, naujienų portalui JP patvirtino Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vyresnioji specialistė Rasa Meištė.

„Penktadienio vakarą Klaipėdos gatvėje įvyko autoavarija. Vairuotojui sušlubavo sveikata ir jis trenkėsi į šalia gatvės stovinčius konteinerius, todėl jie ir apgadinti“, – teigė R.Meištė.

Skaičiuoja nuostolius

Pasak Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo Daliaus Vadlugos, kad nekiltų papildomų sunkumų gyventojams, šalia pastatyti kiti atliekų konteineriai, skirti tiek rūšiavimo atliekoms, tiek mišrioms šiukšlėms mesti. Sugadintais požeminiais atliekų konteineriais rūpinasi juos prižiūrinti bendrovė „Panevėžio specialus autotransportas“ .

„Atstatymui užsakinėjamas konteinerių viršus. Jeigu bus įmanoma, aplamdytus konteinerius bandysime atstatyti, nulaužtą pakeisime nauju. Kokie patirti nuostoliai, dar nėra žinoma, darbai ir skaičiavimai vyksta“, – teigė D.Vadluga.

Pirmas kartas

Nauji požeminių atliekų konteineriai Klaipėdos gatvėje įrengti 2019 metų rugsėjį. Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausios specialistė Vilija Gilienė teigė, kad naujai mieste įrengti požeminių atliekų konteineriai taip stipriai sugadinti pirmą kartą.

„Šiuo atveju laukiame informacijos iš policijos, vėliau, kreipsimės į automobilį vairavusio vairuotojo draudimo kompaniją, kad atlygintų žalą“, – kalbėjo V.Gilienė.

Anot Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausios specialistės, panašus incidentas įvyko tik Topolių gatvėje, kada vieną iš konteinerių apgadino ir nežymiai įlenkė važiuojantis automobilis. Specialistės žiniomis, prie mieste įrengtų požeminių atliekų konteinerių nėra fiksuota ir vandalizmo atvejų.

Vykdo patikrą

„Yra sudaryta speciali komisija, kuri kiekvienų metų pavasarį atlieka šių konteinerių patikrą. Būna, kad išlenda tam tikri trūkumai, nuo dažno naudojimo atsiranda smulkių gedimų, sugenda amortizatoriai, atsiklijuoja lipdukai ir panašiai. „Panevėžio specialus autotransportas“ gedimus suremontuoja ir toliau konteineriai sėkmingai naudojami“, – paaiškino V.Gilienė.

Naudojasi ne visi

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Šagamogas primena, kad mieste plečiama moderni atliekų infrastruktūra – įrenginėjama 15 papildomų požeminių konteinerių aikštelių, tačiau darbus laikinai teko stabdyti.

„Keletą aikštelių liko iškloti trinkelėmis, bet dabar turime atšiaurias oro sąlygas. Įstatymai po kietosiomis dangomis dirbti draudžia, rangovas yra sustabdęs sutartį. Trinkelių, smėlio dangos negalima įrenginėti kada yra šalčiai, sniegas, atitirpimai. Tokiu metu atliekami darbai būna nekokybiški, todėl laikinai juos sustabdėme ir, kai tik oro sąlygos leis, darbus tęsime“, – paaiškino M.Šagamogas.

Bus patogiau

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus specialisto, Panevėžyje už Europos Sąjungos ir miesto biudžeto lėšas jau įrengta 20 požeminių atliekų surinkimo aikštelių. Projektas tęsiamas ir toliau.

„Kadangi skatiname ekologiją ir tvarumą, įrenginėjama dar 15 tokių aikštelių. Mieste jų bus 35 vietose. Tai leis panevėžiečiams patogiau tvarkytis su atliekomis ir jas rūšiuoti“, – aiškino M.Šagamogas.

Visose aikštelėse stovės stiklo, plastiko, popieriaus ir buitinių atliekų konteineriai.

Naujų požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikštelių vietos pasirinktos atsižvelgus į esamų aikštelių išdėstymo vietas.
Parinko vietas

Naujų požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikštelių vietos pasirinktos atsižvelgus į esamų aikštelių išdėstymo vietas. Aikštelės jau įrengtos arba baigiamos įrenginėti Nemuno, Klaipėdos, Respublikos ir Beržų, Parko, Ramygalos, Smėlynės, Aldonos, Kranto gatvėse ir Nepriklausomybės bei Savanorių aikštėse.

„Tos vietos suplanuotos prie pagrindinių gatvių, centrinėje miesto dalyje, prie traukos centrų, ar ten, kur netrukdo komunikacijos. Visose stovės stiklo, plastiko, popieriaus ir buitinių atliekų konteineriai“, – sakė M.Šagamogas.

Anot Miesto infrastruktūros skyriaus specialisto, naujų požeminių atliekų surinkimo aikštelių įrengimas prasidėjo praėjusių metų pavasarį, darbus planuojama užbaigti iki šių metų vasaros.

„Projektą finansuoja Savivaldybė ir ES sanglaudos fondas. Ir tai kainuos per 619 tūkst. eurų“, – teigė M.Šagamogas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas