Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07

Panevėžys karščiavimo kliniką atidarė poliklinikoje: medikai baiminasi paskleisti virusą, miestas kitos vietos neturi

Panevėžio miesto poliklinikos patalpose veikia karščiavimo klinika, priimanti 18-60 metų miesto ir rajono gyventojus su viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomais – pakilusia temperatūra, kosuliu ar pasunkėjusiu kvėpavimu. Tačiau čia dirbantys medikai nerimauja: be darbo klinikoje, jiems teks imtis ir įprastų pareigų, o ir patalpos esą nėra iki galo izoliuotos. Todėl virusas gali išplisti.
Panevėžio miesto poliklinika
Panevėžio miesto poliklinika / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Dirbs dviem frontais

Į 15min kreipėsi save sunerimusiais medikais pristatę Panevėžio medicinos įstaigų darbuotojai, kuriems artimiausiu metu teks dirbti ir naujai atidarytoje karščiavimo klinikoje, ir vykdyti įprastas pareigas. Vadinasi, po kelių valandų su galimai COVID-19 užsikrėtusiais asmenimis jie turės grįžti prie įprasto darbo, galbūt net į kabinetą, kur sėdi su kolegomis.

„Vakar sužinojome, jog šioje klinikoje dirbs medikai tiek iš VšĮ Panevėžio miesto poliklinikos (šeimos gydytojai, seselės), tiek ir iš kitų privačių gydymo įstaigų Panevėžyje, kurie dalį laiko dirbs ir savo įprastose pareigose, t.y. gydytojai ir seselės dalį laiko dirbs karščiavimo klinikoje, o likusią dalį savo įprastose pareigose, kartu su visais likusiais gydytojais, kurie dirba toje pačioje įstaigoje ar net tame pačiame kabinete.

Pas juos lankysis vaikai ir suaugę asmenys, turintys kitų sveikatos problemų, taip pat bus kontaktuojama su rizikos grupėje esančiais kolegomis, kurie maksimaliai vengia kontakto su COVID-19 platinančiais asmenimis.

Maža to, karščiavimo klinikai išskirtos patalpos nėra visiškai atskirtos nuo likusių įstaigos patalpų, ten, be gydytojų ir seselių, lankysis personalas (valytojos, sargai, administracija), kuris laisvai judės visose likusiose patalpose ir galės lengvai pernešti virusą tiek medikams, tiek ir poliklinikoje apsilankiusiems asmenims“, – 15min skundėsi Panevėžio karščiavimo klinikoje dirbsiantys medicinos darbuotojai.

Jų teigimu, poliklinikos vadovybė privalėtų imtis visų atsargumo priemonių, kad nebūtų pavojaus likusiam įstaigos personalui, taip pat – kitur dirbantiems medikams. Esą sprendimų yra ir jie nėra labai sudėtingi.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžio miesto polikliniką atveža apsaugos priemones.
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Į Panevėžio miesto polikliniką atveža apsaugos priemones.

„Tai tikrai gali būti lengvai įgyvendinama užtikrinus, kad karščiavimo klinikos medikams nebūtų numatytas darbas kitose pareigose (pvz., šeimos gydytojo), patalpos būtų visiškai atskirtos nuo likusių ir taip maksimaliai sumažinta rizika bei pavojus kitų asmenų sveikatai ir gyvybei. Tikime, jog pavyks grąžinti sveiką protą įstaigos vadovybei ir bus imtasi veiksmų, kurie eliminuos COVID-19 proveržio Panevėžio miesto poliklinikoje grėsmę“, – teigė medikai.

Patalpų pasirinkimas mažas

Didelio pasirinkimo, kur įkurti karščiavimo kliniką, Panevėžio miesto savivaldybė sako neturėjusi. Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Juknos, svarstyta kliniką atidaryti A.Jakšto gatvėje – ten yra atskiros patalpos, tačiau koją pakišo rentgeno aparato nebuvimas.

„Sutikimus visus gavome, tačiau mums nepavyko ten rentgeno įrangos gauti. Kaip ir buvo pažadėjusi ligoninė tą įrangą suteikti, bet paskutinę dieną informavo mus, kad būtinai reikalingas optinis interneto ryšys dėl duomenų perdavimo. Taip būtų klinikos įsteigimas nusikėlęs ilgam laikui, todėl teko priimti sprendimo daryti Nemuno g. poliklinikoje“, – teigė T.Jukna.

Kitų variantų nelabai ir galėjome pasirinkti, nes nebuvo jų dėl tam tikrų aplinkybių, – sakė T.Jukna.

Anot administracijos direktoriaus, jeigu sergančiųjų skaičius stipriai augs, neatmetama, kad ir kitur teks turėti tokią karščiavimo kliniką.

„Kitų variantų nelabai ir galėjome pasirinkti, nes nebuvo jų dėl tam tikrų aplinkybių. Jeigu ateityje tektų didinti pajėgumus ar pan., bandytume Jakšto g. tą kliniką įrenginėti. Kreipėmės ir į rezervą dėl įrangos, gal dėl jos klausimas ir būtų išspręstas, bet kažkodėl perspėjo, kad du dalykai svarbiausi – ryšys internetinis ir specialistai, turintys leidimą dirbti su mobilia įranga. Tai čia būtų problemų, kurios šiuo metu eliminuotos“, – tvirtino T.Jukna.

Jis taip pat užtikrino, kad karščiavimo klinikoje darbuotojams asmens apsaugos priemonių nepritrūks, esą šiek tiek pagelbėti savivaldybė pasiryžusi ir privačioms klinikoms – bent po kelis respiratorius išskirti galima, nors savivaldybė per daug šių priemonių irgi neturi.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika

Nė vieno be apsaugos neleis

Panevėžio miesto poliklinikos direktorius Karolis Valantinas irgi tvirtina, kad padaryta viskas, jog tiek pacientams, tiek medikams karščiavimo klinikoje būtų saugu.

Teiginius, kad karščiavimo klinika nėra izoliuota nuo kitų poliklinikos patalpų, direktorius pavadino nepagrįstais: nors poliklinika teturi tris įėjimus, vienas paliktas tik šiems pacientams. O nuo kitų patalpų skiriančios durys ne tik užrakintos, bet ir apklijuotos lipnia juosta.

Mes tikrai nesiruošiame rizikuoti darbuotojų sveikata ir patys dirbame likusioje poliklinikos dalyje, – sakė K.Valantinas.

„Mes tikrai nesiruošiame rizikuoti darbuotojų sveikata ir patys dirbame likusioje poliklinikos dalyje, nenorėčiau ten lakstyti augindamas du mažamečius vaikus ir parsinešti tą prakeiktą bacilą į namus. Plius – karščiavimo klinikoje po darbo atvažiuos dezinfekciją atlikti Klaipėdos higienos institutas, turi savivaldybė sutartį, ir jie profesionaliai dezinfekuos tas visas teoriškai galimai užkrėstas patalpas“, – kalbėjo K.Valantinas.

Kodėl šioje karščiavimo klinikoje dirbs daug privačių įstaigų medikų, direktorius paaiškino paprastai: Panevėžio miesto poliklinikoje užsiregistravę tėra apie trečdalis panevėžiečių, nes mieste itin daug veikia nedidelių privačių klinikų ir šeimos gydytojų kabinetų. Šių medikai irgi turės budėjimus, tačiau esą kai kurioms mažoms klinikoms tai tebus vienas kartas per mėnesį.

Poliklinikos medikams leidžiama po pamainos karščiavimo klinikoje kitą dieną rinktis nuotolinį darbą iš namų, tačiau esą ne visi taip nori – direktorius teigė turintis šeimos gydytojų, kurie pasiryžę dirbti be jokių pertraukų.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika

„Nė vieno neleisiu dirbti be apsaugos priemonių, absoliučiai“, – tvirtino K.Valantinas.

Iki pirmadienio popietės Panevėžio karščiavimo klinikoje pacientų dar nebuvo. Anot direktoriaus, skambučių ir užklausų jau yra, jis pats kalbėjosi su vienu galimu pacientu, bet paaiškėjo, kad jam jau 61-eri, o tokius žmones jau tenka nukreipti į ligonines.

Priims pilnamečius iki rizikos amžiaus

Panevėžio miesto poliklinika penktadienį savo interneto svetainėje paskelbė, kad poliklinikoje, adresu Nemuno g. 75, Panevėžyje, pradėjo veikti karščiavimo klinika:

Nė vieno neleisiu dirbti be apsaugos priemonių, absoliučiai, – tvirtino K.Valantinas.

„Šioje klinikoje priimami Panevėžio miesto ir rajono 18-60 metų gyventojai, kuriems nustatyti viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai – temperatūra kreipimosi į šeimos gydytoją dieną yra 37,8 C ir daugiau (iki karščiavimą mažinančių vaistinių preparatų vartojimo) ir turintys bent vieną iš toliau nustatytų simptomų: šaltkrėtį, kosulį, gerklės skausmą, pasunkėjusį kvėpavimą.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Panevėžio miesto poliklinika

Registracija privaloma telefonu 8640 566 51 nuo 8-16 val., o pacientus į karščiavimo kliniką gali registruoti tik šeimos gydytojai.

„Atvažiavus į automobilių stovėjimo aikštelę iš Kosmonautų g. pusės, sustoti joje ir nelipti iš automobilio, neatidarinėti langų bei durų, padėti matomoje vietoje A4 formato lapą su užrašytu savo telefono numeriu, pagal kurį pacientas bus identifikuojamas. Taip pat turėti paruoštus asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus. Į karščiavimo kliniką galima atvykti tik asmenine transporto priemone.

Atėjus paciento eilei, karščiavimo klinikos koordinatorius pasakys, kada galima išlipti ir eiti tiesiai į pastatą, kur jį pasitiks personalas su specialiomis apsaugos priemonėmis ir palydės pas gydytoją“, – rašoma poliklinikos informacijoje.

Be Panevėžio šiuo metu karščiavimo klinikos jau veikia Vilniuje, Kaune, Vilkaviškyje, Kėdainiuose ir Raseiniuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito