Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 20

Paramedikų darbas per pandemiją – pacientai pražūtingai delsia kviestis pagalbą

Pandemija pakoregavo greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigadų darbą. Kito ir rekomendacijos, ką daryti, jei šalia esančiam įvyko staigi mirtis. Ar siaučiant virusui žmonės tapo abejingesni nelaimės atveju? O gal vis dažniau fiksuojamos ligos patale apleistų vienišų žmonių mirtys namuose? Paramedikai teigia, tokių pokyčių nepastebėję. Tiesa, pacientai vis dažniau delsia laiku kreiptis pagalbos.
Kauno greitoji medicinos pagalba
Kauno greitoji medicinos pagalba / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Vasario 14 dienos vakarą Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba sulaukė pranešimo, kad Karmėlavos seniūnijoje pasigesta moters, kuri gyvena viena, jos kurį laiką niekas nematė.

Atvykę į vietą, ugniagesiai gelbėtojai laužtuvu atidarė langą ir pateko į vidų. Įleisti policijos pareigūnai bei medikai. Viduje rasta mirusi senolė.

Tokių pranešimų, pasitvirtinusių ar ne, pastaruoju metu spec. tarnybų suvestinėse, rodos, netrūksta. Kartais žmonės, kurių galiausiai pasigenda kaimynai ar kartu negyvenantys artimieji, randami mirę, kartais – sunkiai besiorientuojantys aplinkoje. Ar pandemija sąlygojo santykių atšalimą? Ar ištikus bėdai nėra, kaip anksčiau, skubama kuo greičiau į pagalbą, o galbūt net ilgą laiką nežinoma, kad ta pagalba reikalinga, nes COVID-19 išmokė palaikyti atstumą?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greitoji
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Greitoji

Kaip 15min teigė Danutė Valaitienė, Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties Vidaus medicininio audito padalinio vadovė, atvejų, kad GMP būtų kviesta pas apleistus, „prapuolusius“ vienišus pacientus, tikrai nepadaugėjo dėl pandemijos.

Nepastebėta, kad būtų padaugėję ir savižudybių ar rastų mirusių asmenų kūnų. Vis dėlto, pandemija atnešė savų pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas