Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 09 18

Parlamentarai prašo prezidentės vetuoti pataisas dėl Vyriausybės atstovo skyrimo tvarkos

Parlamentarų grupė pasirašė kreipimąsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti Seime priimtas Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo pataisas. 21 parlamentaras nesutinka, kad Vyriausybės atstovas būtų Vyriausybės skiriamas valstybės pareigūnas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Nauja įstatymo redakcija yra ydinga. Net Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad Vyriausybės atstovų veikla turi būti orientuota ne į politinių interesų tenkinimą, kad šia institucija nebūtų piktnaudžiaujama politiškai kontroliuojant savivaldybių veiklą. Pažymiu, kad naujasis reglamentavimas atveria visus kelius politizuoti Vyriausybės atstovo įstaigą“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas kreipimosi iniciatorius Simonas Gentvilas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Gentvilas

Iki šio įstatymo priėmimo galiojo tvarka, kad Vyriausybės atstovas buvo skiriamas ne Vyriausybės, o atrenkamas viešojo konkurso būdu. Dėl priimtos pataisos atsiranda interesų konflikto ir politinio neutralumo principo pažeidimo tikimybė.

„Premjeras Saulius Skvernelis yra pasisakęs, kad Vyriausybės atstovas turėtų dirbti kaip Vyriausybės atstovas. Tokie žodžiai iškreipia tikrąją Vyriausybės atstovo funkciją. Premjeras akcentavo, kad žmonės nesupranta, kai jie kalba kaip Vyriausybės atstovai, o pozicijos, nesuderinamos su Vyriausybe, atstovaujama netgi priešingai Vyriausybei“, – akcentavo Seimo narys S.Gentvilas.

Vyriausybės atstovas atlieka savivaldybių veiklos administracinę priežiūrą, tai yra prižiūri, ar savivaldybės laikosi Konstitucijos ir įstatymų, ar vykdo Vyriausybės nutarimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas