„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai
2013 02 28

Parlamentarai Remigijus Žemaitaitis ir Andrius Palionis siūlo leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę

Du Seimo nariai siūlo leisti ūkininkams Lietuvoje legaliai gaminti naminę degtinę ir svaigiuosius gėrimus.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / BFL/T.Urbelionis

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis su Socialdemokratų partijos frakcijos nariu Andriumi Palioniu įregistravo tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Pagal jas, gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus būtų leidžiama ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Lietuvos ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Jiems būtų leidžiama gaminti ne didesnės kaip 65 tūrio procentų etilo alkoholio koncentracijos alkoholinius gėrimus.

Anot projekto autorių, tik tokiose kaimo turizmo sodybose galėtų veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turėtų galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Pagaminti gėrimai būtų vartojami ir parduodami tik ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Be to, būtų leidžiama pagaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus.

Pagal šiuo metu galiojančias Alkoholio kontrolės įstatymo normas, Lietuvoje draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus natūralios fermentacijos silpnuosius alkoholinius gėrimus, skirtus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui, tai yra ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti.

„Į šalį plūsta alkoholio kontrabanda, veikia pogrindiniai “pilstuko„ fabrikėliai, todėl nuodijami šalies žmonės, o valstybės biudžetas dėl nelegalios veiklos negauna pajamų dėl nesumokamo akcizo ir pridėtinės vertės mokesčio. Priėmus įstatymo projektą, atsiras tam tikra galimybė kontroliuoti stiprių namų gamybos alkoholinių gėrimų gamybos ir pardavimo procesus“, – įsitikinę projekto rengėjai.

Jų teigimu, naminė degtindarystė ir kiti tradiciniai gėrimai yra Lietuvos kulinarijos paveldo dalis, todėl tai saugotina ir eksponuotina kultūros vertybė.

Parlamentarai mano, kad naminukės gamybos legalizavimas ūkiuose turėtų teigiamos įtakos kaimo turizmo plėtrai, paskatintų atskirus namų gamybos alkoholinius gėrimus įtraukti į kulinarinio paveldo sąrašą, skatintų saikingą jų vartojimą.

„Atsirastų galimybė perdirbti šalyje užaugintus perteklinius rugius ir uogas, medų, būtų sukuriama daugiau darbo vietų kaimo turizmo sodybose“, – projekto privalumus dėsto Seimo nariai.

Be to, jų teigimu, daugelyje ES šalių – Austrijoje, Belgijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Prancūzijoje ir kitose – leidžiama užsiimti smulkiąja alkoholinių gėrimų gamyba.

Anksčiau panašius projektus Seimas yra atmetęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs