Sportas gyvai
2020 09 03 /18:10

Partijų lyderiai pasirašė memorandumą dėl savivaldybių savarankiškumo

Valdovų rūmuose ketvirtadienį vykstančiame Regionų forume parlamentinių partijų lyderiai pasirašė memorandumą dėl savivaldybių savarankiškumo. Pasiektą susitarimą pasveikino prezidentas Gitanas Nausėda.
Pasirašytas memorandumas dėl regionų
Pasirašytas memorandumas dėl regionų / Prezidentūros nuotr.

Pasak prezidento, memorandumas turi duodi itin svarbų postūmį stiprinti pasitikėjimu ir partneryste grįstus santykius tarp centrinės valdžios bei vietos valdžios institucijų.

„Šiuo dokumentu siekiame užtikrinti, kad esminiai centrinės ir vietos valdžios partnerystės tikslai nepasimestų politinių ciklų kaitoje. Džiaugiuosi, kad visi kartu atsigręžiame į regionus ir įsipareigojame stiprinti savivaldą“, – sakė prezidentas.

Memorandumą pasirašiusios šalys įsipareigojo stiprinti Lietuvos savivaldybių savarankiškumą ir atsakomybę, taip pat didinti savivaldybių įtaką formuojant ir įgyvendinant regioninės politikos tikslus. Susitarta peržiūrėti funkcijų pasiskirstymą tarp centrinės ir vietos valdžių, taip pat plėsti savivaldybių finansinį savarankiškumą, užtikrinti šimtaprocentinį valstybės savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimą, stiprinti Lietuvos savivaldybių interesų atstovavimą Seime, Vyriausybėje ir kitose valstybės institucijose.

Memorandumą pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratų partija, Liberalų sajūdis, „Laisvė ir teisingumas“, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga, Darbo partija, Laisvės partija, Žaliųjų partija ir Krikščionių sąjunga.

Viktoras Uspaskichas ir Gabrielius Landsbergis, Ramūnas Karbauskis ir Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gintautas Paluckas ir...

Posted by Gitanas Nausėda on 2020 m. rugsėjo 3 d., ketvirtadienis

„Šis memorandumas įpareigos jas skirti savivaldybių finansinio lankstumo ir savarankiškumo klausimams esminį dėmesį naujoje politinėje kadencijoje ir tai yra garantuota nepriklausomai nuo to, kas laimės rinkimus ir kokios koalicijos bus suformuotos“, – prieš pasirašant memorandumą žurnalistams Valdovų rūmuose sakė šalies vadovas.

Jis pridūrė besitikintis, kad memorandumą pasirašys „beveik visų“ partijų lyderiai.

Pasak G.Nausėdos, regionams perspektyvų atvers ir patvirtintas daugiametis Europos Sąjungos biudžetas ir atsigavimo fondas.

„Tikiuosi, kad šis dokumentas atkreips visuomenės dėmesį, kad savivaldybių klausimai yra nepaprastai svarbūs, ypač atsižvelgiant į netrukus prasidėsiančią daugiametę finansinę perspektyvą, gaivinimo fondo naudojimą“, – teigė G.Nausėda.

„Po sėkmingų derybų Briuselyje, jos, tikiuosi, sėkmingai pasibaigs šio dokumento patvirtinimu Europos Parlamente, Lietuvai atsiveria tikrai neribotos galimybės ir viena esminių šio dokumento sudedamųjų yra regionų politika“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas taip pat pridūrė sieksiantis, kad regionų stiprinimas yra viena iš gerovės valstybės „įgyvendinimo sąlygų“.

Pasak G.Nausėdos, partijų lyderiams teikiamas dokumentas tuo pačiu yra ir „nacionalinis susitarimas“.

„Tikiuosi, kad šiandien visi suprasime momento svarbą“, – tvirtino Lietuvos prezidentas.

Jis pridūrė pasistengsiantis, kad pažadai dėl savivaldybių savarankiškumo nebūtų pamiršti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius