Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 11

Pas gydytoją į kabinetą – tik pasikonsultavus nuotoliniu būdu: medikai nesupranta tokio sprendimo logikos

Vilniaus Santaros klinikos dar turi daugiau kaip 1 tūkst. pacientų, kurie konsultacijų nesulaukė, nors joms registravosi iki karantino pradžios, – sako Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja ambulatoriniam ir diagnostiniam darbui Jolita Jakutienė. Ji teigia, kad kai kurie pacientai neseniai buvo pradėti iškart registruoti kontaktinėms konsultacijoms su gydytojais, nors pagal ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimą to daryti negalima.
Medikas
Medikas / Vida Press nuotr.

Birželio 8-ąją A.Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį pacientams kontaktinės sveikatos priežiūros paslaugos gali būti teikiamos tik po nuotolinės konsultacijos. Tokį poreikį turėtų nustatyti gydytojas, nusprendęs, kad paslaugos neįmanoma „suteikti nuotoliniu būdu dėl paciento sveikatos būklės ar esant išsamesnio ištyrimo poreikiui“.

Trečiadienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos inicijuotoje diskusijoje dalyvavę sveikatos priežiūros įstaigų atstovai pastebėjo, kad minėtas A.Verygos sprendimas apsunkins gydytojų darbą.

„Ateiti tiesiogiai į gydymo įstaigą ambulatorinei konsultacijai, neturint prieš tai nuotolinės konsultacijos, pagal šitą įsakymą, kaip aš jį suvokiu, nebus galima. Tokiu atveju, aš neįsivaizduoju, kas bus su specialistais. [...] Jūs įsivaizduokit gastroenterologą, kardiologą, nuotoliniu būdu turbūt baisiai sudėtinga diagnozę nustatyti“, – kalbėjo Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

„Okulistą“, – pridūrė Seimo konservatorė Ingrida Šimonytė.

„Būtent. Kontaktinę konsultaciją galima suteikti tik tada, kai yra įvykdoma nuotolinė“, – antrino Santaros klinikų atstovė J.Jakutienė.

Pasak jos, karantino dėl COVID-19 metu daugelis gydytojų dirba dvigubai: „Yra daugybė specialybių, kurios dirba dvigubą darbą. Tai yra: okulistai, akušeriai-ginekologai, LOR gydytojai ir taip toliau. Tai užima laiko. Patikėkit, nuotolinė konsultacija tai nėra „labas, kaip tu gyveni“. Tai yra 30–40 minučių ir po to pasakai, vis tiek tu turi ateiti ir aš vis tiek tave turėsiu [apžiūrėti]. Lygiai taip pat visa dokumentacija visą šitą irgi labai stabdo.“

Karantinas dėl COVID-19 Lietuvoje buvo paskelbtas kovo 16-ąją. Dar iki tada konsultacijoms registravęsi pacientai Santaros klinikose nesulaukė savo eilės, tikino J.Jakutienė ir pridūrė, kad kai kurie gyventojai jau pradėti registruoti kontaktinėms konsultacijoms.

Mes iki šiol konsultuojam pacientus tuos, kurie užsiregistravo iki karantino.

„Mes iki šiol konsultuojam pacientus vadinamojoje laukiančioje eilėje tuos, kurie užsiregistravo iki karantino ir stovėjo. Ir dar turim virš 1 tūkst. tokių. Privalom ir jau pradėjom be operacijų vadovo sprendimo tiesiogiai registruoti kontaktinėms [konsultacijoms] būtent tam tikroms specialybėms“, – kalbėjo Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja.

Apie A.Verygos įsakymą dėl būtinybės pirma organizuoti nuotolines konsultacijas, o tik po to – kontaktines, ji teigė nežinojusi.

„Tai kaip supratau iš šito, mes jau irgi nusižengėm – šito dar neteko girdėt“, – stebėjosi J.Jakutienė.

Diskusiją iš Seimo, kurioje dalyvavo daugiau sveikatos priežiūros įstaigų atstovų bei politikų, galite stebėti žemiau. Diskusijos svečiai aptarė, kas COVID-19 akivaizdoje užkerta kelią gydymo paslaugų prieinamumui.

VIDEO: 2020-06-10 Diskusija „Apie gydymo paslaugų prieinamumą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas