Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 06

Pas izoliuotus rinkėjus komisijų nariams teks eiti su lietpalčiais, nes chalatų neužtenka

Radviliškio rajonas – vienas didžiausių COVID-19 židinių. Tačiau čia esančios rinkimų apygardos komisijos nariai stokoja savisaugos priemonių – chalatų ir antbačių, o juk reikės lankyti dėl COVID-19 pavojaus izoliuotus asmenis, taip pat – sergančiuosius. Rinkimų komisijų nariai teigia, kad trūksta ir informacijos: ne vienerius metus Kaune per rinkimus dirbęs Albertas Pranaitis šįmet dėl neaiškumo pareigų atsisakė. Kaip į tai reaguoja Vyriausioji rinkimų komisija (VRK)?
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Chalatas savisaugai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Balsavimas namuose vyks penktadienį ir šeštadienį. Šįmet taip balsuoti galės ir dėl COVID-19 saviizoliacijoje atsidūrę piliečiai. O jų, įskaitant ir nepilnamečius bei užsienio šalių piliečius, – jau beveik 30 tūkst.

Balsavimui iš namų jie turi registruotis iš anksto, kol kas tai padarė vos keli šimtai.

Kauno Šilainių rinkimų apygardos Baltijos apylinkės komisijos narys A.Pranaitis 15min pasakojo dalyvavęs organizuojant ne vienerius rinkimus, tačiau šiuos esą praleis. Jis sakė, jog būtų turėjęs eiti pas izoliacijoje esančius rinkėjus į namus, tačiau nerimavo dėl savo sveikatos ir saugumo. Tuo A.Pranaitis tikino domėjęsis, skambino į VRK, bet aiškumo neva nepadaugėjo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prasideda išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

„Aš nusivylęs šitais dalykais ir atsisakiau komisijos nario pareigų“, – nurodė jis.

Informacijos net ir dabar, kai iki balsavimo iš namų liko kelios dienos, teigė stokojantis ir kitas, prisistatyti nenorėjęs rinkimų komisijos narys iš Radviliškio rajono. Bet tai esą – ne blogiausia. VRK, pasak rinkimų komisijos nario, visai apygardai skyrė per mažai chalatų.

„Chalatų būtų gerai turėt pusantro šimto“, – teigė jis, o apygarda esą gavo kiek virš 20.

„Nors ir su vienu chalatu, bet bent jau būtumėm su chalatu. Kad ir keisis, kad ir ne visai gerai padarysi, bet bent jau tokio skaičiaus reikėtų. O dabar kai net po vieną chalatą neišeina ant apylinkės...“, – apgailestavo pašnekovas.

Lietpalčius užsidėsim ir varinėsim.

Jei VRK chalatų nesuteiks, jis tikino, kad elgsis išradingai ir pirks lietpalčius: „Mačiau, kad visai nebrangiai kainuoja vienkartiniai lietpalčiai, tai tuos lietpalčius užsidėsim ir varinėsim. O kaip kitaip daryt? Visiškai be nieko nesinori, nes ką tu gali žinoti, kur ką pasigausi.“

Rinkimų komisijos narys teigė, kad darbuotojams trūksta ir antbačių, tačiau su kaukių atsargomis esą viskas gerai.

„Medicininių kaukių mūsų apylinkė turi daugiau kaip 1 tūkst., netgi rinkėjams atėjusiems galima bus padalinti“, – kalbėjo jis.

Pašnekovas piktinosi, kad VRK nesako, kurie žmonės yra užsikrėtę COVID-19. Žinant, anot jo, būtų galima imtis maksimalios apsaugos ir tuos turimus chalatus panaudoti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seimo rinkimai 2020

„Problema, kad aš nežinau, kurie žmonės serga. Jeigu jie užpildo, kad aš esu sergantis COVID-19 ar izoliuojuosi, tada aš tą matau. Bet šiaip pas visus einančius į namus <...>, aš nežinau, ar jie serga, nes VRK atsakė taip: yra asmens duomenų apsauga, mes negalime žinoti, ar jie yra sergantys. Mums tokios informacijos niekas nesuteikia.

Tai kitaip sakant, jeigu pats rinkėjas pasisakys, kad jis serga, tada mes žinosim, kad jis serga. Tai tokiu atveju, įsivaizduoju, reikia imtis maksimalių apsaugos priemonių, nes kiekvienas – potencialiai sergantis, bet priemonių nėra“, – dėstė rinkimų komisijos narys.

„Tarp kitko, o kur tą apsirengimą ir nusirengimą reikia padaryti: ar laiptinėje apsirengti ir užeiti su žmogumi, pabendrauti, nusirengti, ar prieš laiptinę? Mašinoje turbūt negerai su tais rūbais sėstis. Ir kur juos paskui dėti? Įsivaizduoju, kad reikia šiukšlių maišą nešiotis. Visiškai aiškaus išaiškinimo kaip ir nebuvo“, – pridūrė jis.

Pašnekovas taip pat svarstė, kodėl saviizoliacijoje esantiems asmenims neleista balsuoti paštu, tada, pasak jo, nereikėtų ir papildomų resursų.

„Pasaulio lietuvių apygardoje tai leidžiama, o visiems kitiems kažkodėl ne. Ar nėra minčių, kodėl taip nedaroma?“ – klausė jis.

Skirs papildomų apsaugos priemonių

Su šiais klausimais 15min kreipėsi į VRK. Komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė pabrėžė, jog balsavimas paštu saviizoliacijoje esantiems turėtų būti įteisintais teisės aktais.

„Šiuo metu tokios galimybės teisės aktai nenumato“, – teigė ji.

VRK pirmininkė tikino, jog praėjusią savaitę apygardų rinkimų komisijos buvo apklaustos dėl papildomų asmens apsaugos priemonių poreikio, dėl jo esą kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Šią savaitę, tikimės, įprasta tvarka, papildomi poreikiai pasieks apygardų rinkimų komisijas.

„Šią savaitę, tikimės, įprasta tvarka, papildomi poreikiai pasieks apygardų rinkimų komisijas“, – vylėsi L.Matjošaitytė.

Ji pabrėžė, jog komisijų nariai asmens apsaugos priemones turi dėvėti ir keisti taip, kaip sprendimu nurodė operacijų vadovas, tai yra, chalatai ir antbačiai turėtų būti keičiami po kiekvieno pasimatymo su COVID-19 sergančiu arba izoliuotu asmeniu.

„Rinkimų komisijų nariams rekomenduojama laikytis visų Sveikatos apsaugos ministerijos, VRK nurodymų. Tinkamai dėvėti asmens apsaugos priemones, reguliariai jas keisti, reguliariai dezinfekuoti rankas, laikytis saugaus atstumo, pagal galimybes vėdinti balsavimo patalpas.

Einantiems į balsavimą namuose rekomenduojama taip pat laikytis saugaus atstumo, rinkėjus įspėti, kad rinkėjai, balsuodami namuose, turi dėvėti nosį ir burną dengiančią asmens apsaugos priemonę, laikytis saugaus atstumo.

Rinkimų komisijų nariams rekomenduojama patiems įsivertinti, ar jie gali eiti į balsavimą namuose, dirbti rinkimų dieną balsavimo patalpose. Kad rinkimų komisijų nariai būtų apsaugoti, jiems išduodamos asmens apsaugos priemonės“, – dėstė L.Matjošaitytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Jas panaudojus, priemonės turi būti sudedamos į vienkartinius maišus ir utilizuojamos kaip medicininės atliekos, pridūrė VRK pirmininkė.

„Kad rinkimų komisijų nariai mokėtų tinkamai užsidėti, nusiimti asmens apsaugos priemones, praėjusią savaitę su Higienos instituto atstovais jiems organizavome mokymus“, – teigė ji.

Be kita ko, L.Matjošaitytė patikino, kad rinkimų komisijų nariai žinos, koks asmuo yra saviizoliacijoje dėl to, kad grįžo iš užsienio, o koks – dėl to, kad turėjo kontaktą su sergančiuoju, ar yra asmuo, sergantis COVID-19.

Priklausomai nuo situacijos skiriasi ir naudojamos asmens apsaugos priemonės, jų lygis.

„Priklausomai nuo situacijos skiriasi ir naudojamos asmens apsaugos priemonės, jų lygis“, – tikino VRK pirmininkė.

„Pastebėtina, jog praėjusią savaitę priėmėme sprendimą, pagal kurį balsavimą apygardos teritorijoje esančiuose specialiuose balsavimo punktuose ir balsavimą namuose rinkėjų, sergančių COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), vykdo rinkimų komisijų narių grupė. Grupę sudaro ne mažiau kaip 8 tos apygardos vienos ar skirtingų apylinkių rinkimų komisijų nariai“, – teigė ji.

Kaip užsiregistruoti balsavimui, jeigu esate izoliacijoje, galite sužinoti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas