Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 06

Pasidalijo savo patirtimi su sukčiais: viskas prasidėjo nuo žinutės iš daug sekėjų turinčios Alinos

Kadangi pasaulis vis labiau komunikuoja per socialinius tinklus, internetinės platformos, tokios kaip instagramas, tapo potencialiomis įvairių sukčiavimo atvejų, taip pat ir susijusių su kriptovaliuta, terpėmis. Sukčiai rado daugybę naujų būdų, kaip apgauti aukas. Viena iš tokių aukų – Kristina (vardas pakeistas), neseniai buvo apgauta instagrame.
Instagram
Instagram/ Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Kriptovaliutų patrauklumas

Kriptovaliuta, žadanti decentralizuotas finansų sistemas ir galimybę gauti didelį pelną, sulaukė didelio investuotojų susidomėjimo visame pasaulyje, o plačiai naudojamas instagramas tapo populiaria vieta, kurioje asmenys ir įmonės reklamuoja savo verslus bei veiklas, įskaitant ir investicijas į kriptovaliutas.

Tačiau toks didėjantis populiarumas pritraukė ir sukčių, norinčių pasinaudoti neatsargiai besielgiančiais žmonėmis, dėmesį.

Pasiūlė gyvenimo galimybę

Kristina kriptovaliutomis ir apskritai išmaniosiomis priemonėmis niekada per daugiausiai nesidomėjo. Vieną dieną socialiniame tinkle ji sulaukė žinutės iš patikimai atrodančios, daug sekėjų turinčios Alinos.

Alina skelbėsi esanti investuotoja, padėjusi sukurti nuotolinį pelną daugiau nei 40 tūkst. žmonių. Ji pasiūlė pagelbėti ir Kristinai – pavadino tai „gyvenimo galimybe“.

Iš pradžių Kristina buvo paprašyta pervesti 80 eurų – jai buvo žadėta, kad ši suma gali padvigubėti, patrigubėti ar dar labiau išaugti.

Kristina pervedė šią sumą į kriptovaliutos piniginę, kurią davė Alina, ir keletui dienų pamiršo apie šį įvykį laukdama sumos padidėjimo.

Gera ir bloga žinios

Ir iš tiesų, po kelių dienų Alina susisiekė su džiugia žinia – Kristinos 80 eurų išaugo iki 300 eurų. Deja, ji pranešė dar vieną žinią – norėdama išsiimti šią sumą, ji turi pervesti 1000 eurų mokestį, kuris vėliau bus grąžintas.

Kristinai kilo šioks toks įtarimas, kadangi apie tai iš pradžių nebuvo paminėta, tačiau ji nusprendė pasitikėti didelę patirtį turinčia Alina ir pervesti šią sumą į kitą piniginę, įmonės vadovui.

Atlikusi pavedimą moteris kantriai laukė savo pinigų – šiuo atveju jau 1300 eurų. Tačiau praėjo valandos, tada dienos, ir ji šių pinigų taip ir nesulaukė.

Kristina buvo apgauta – jos pinigai, pervesti į kriptovaliutos piniginę, buvo nesusekami ir ji jų nebeatgavo.

Alinos instagramo profilis vis dar egzistuoja. Nors ji apgavo daugybę žmonių, jo niekas neištrina.

Išmoktos pamokos ir saugumas

Kristinos patirtis yra puikus priminimas, kad sukčiai tyko ir virtualioje erdvėje.

Aistės Nalivaikaitės nuotr./Aistė Nalivaikaitė
Aistės Nalivaikaitės nuotr./Aistė Nalivaikaitė

Aš, Aistė Nalivaikaitė, dirbanti klientų aptarnavimo specialiste kriptovaliutų įmonėje, dalinuosi pagrindiniais būdais, kaip atskirti, kad investavimo pasiūlymas gali būti apgavystė:

  1. Investicijos, žadančios didelį pelną su minimalia rizika;
  2. Nepageidaujami skambučiai, el. laiškai ir žinutės per socialius tinklus, ypač iš asmenų, su kuriais nesate susiję, siūlantys investavimo galimybes;
  3. Sukčiai dažnai taiko didelio spaudimo taktiką, kad priverstų greitai priimti sprendimą;
  4. Prašymai atsisiųsti ekrano dalijimosi ar nuotolinės prieigos įrankius, kurie „padėtų“ jums investavimo procese. Atminkite, kad teisėtos finansų įstaigos niekada neprašytų jūsų to padaryti.

Svarbu prisiminti, kad teisėtos investicijos, siūlančios nerizikingą didelį pelną, yra labai mažai tikėtinos.

Jei investavimo galimybė atrodo pernelyg gera, kad būtų tiesa, greičiausiai tai yra sukčiai.

Patarimai

Laikydamiesi šių gairių, galite apsisaugoti nuo tapimo sukčių auka:

  1. Būkite atsargūs bendraudami su nepažįstamais asmenimis, siūlančiais nerealų pelną;
  2. Patikrinkite, ar investicinė bendrovė egzistuoja, peržiūrėdami Europos centrinio banko finansų įstaigų ir investicinių fondų sąrašą;
  3. Atlikite nuodugnų bendrovės tyrimą internete, atkreipdami dėmesį į bet kokius neigiamus kitų vartotojų atsiliepimus ar komentarus. Būkite atsargūs dėl interneto svetainių, kuriose atsiliepimų beveik nėra;
  4. Atminkite, kad investicijos, siūlančios didelį pelną su minimalia rizika, yra tiesiog nerealios;
  5. Siųskite kriptovaliutą tik į pinigines, kurias visiškai kontroliuojate, užtikrindami, kad turite prieigą prie piniginės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas