Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 11

Pasiklydę skaičiuose: Lietuvoje imunitetą nuo COVID-19 turi 17 proc. ar 10 proc. gyventojų?

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad imunitetą nuo COVID-19 Lietuvoje turi beveik 17 proc. gyventojų. Statistikos departamento duomenys rodo ką kita – imunitetą turi kiek daugiau nei 10 proc. gyventojų. Tai kuo tikėti ir kodėl skaičiai skiriasi?
Pavasarinė šiluma Vilniuje
Pavasarinė šiluma Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kad beveik 17 proc. šalies gyventojų turi imunitetą koronavirusui, A.Dulkys užsiminė antradienį.

Šį skaičių ministras gavo sudėdamas pirma, antra dozėmis suvakcinuotus asmenis, tuos, kurie persirgo COVID-19, bei tuos, kurie pasidarė antikūnų tyrimus ir tik tuomet sužinojo, jog irgi yra persirgę šia liga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

„Jei pažiūrėtume į Lietuvos imunizacijos procentą, jis jau siekia beveik 17 proc., pirma doze vakcinuota beveik 7,5 proc. gyventojų, antra doze – 3 proc., turintys antikūnų – 1 proc., ir persirgusieji – 5 proc., taip kad 17 proc. mūsų gyventojų jau turi imunizaciją“, – interviu Lietuvos radijui komentavo A.Dulkys.

A.Šuksta: imunitetą turinčių asmenų dalis kinta

Jo atstovė spaudai Aistė Šuksta pabrėžė, kad imunizuotųjų skaičius nuolat kinta.

Trečiadienio duomenimis, pasak jos, ši dalis siekia ne 17 proc., o 14 proc.

„Skaičius kintantis, nes į jį įtraukiami keturi rodikliai: vienas rodiklis yra paskiepyti pirmąja doze, antras rodiklis – paskiepyti antrąja doze, trečias rodiklis – persirgusieji COVID-19 liga ir ketvirtasis rodiklis – tie, kurie šiuo metu turi antikūnų.

Sudėjus šiuos rodiklius šiandien dienai, bet reikia turėti omeny, kad tai – vakar dienos (antradienio – 15min) duomenys, imunizacija yra daugiau nei 14 proc.“, – teigė A.Šuksta.

Ji taip pat paaiškino, kodėl rodiklis per parą tiek daug pasikeitė.

„Persirgusieji ne amžinai laikomi persirgusiais. Jie laikomi persirgusiais, bet jų imunitetas nuslopsta, pagal dabartinius teisės aktus, po 60 dienų. Po to jie išbraukiami iš statistinio skaičiaus.

Lygiai taip pat yra su antikūnais. Kai pasidarai antikūnų testą, pavyzdžiui, aš pasidariau vakar, jis man galioja 90 dienų. Ir aš, kaip asmuo, dingsiu iš statistikos po 90 dienų, jeigu nepasidarysiu antrojo antikūnų testo“, – dėstė A.Šuksta.

Sudedant tik pirmąja vakcinos doze paskiepytus asmenis ir tuos, kurie gavo abi dozes, duomenys gali dubliuotis.

Ar ministras, skelbdamas imunizuotųjų skaičių tai įvertino, A.Šuksta teigė nežinanti.

„Šito negaliu pasakyti“, – sakė ji.

Imunizuotųjų dalį skaičiuoja visai kitaip

Antradienį skelbtais Statistikos departamento duomenis, galimai imunitetą koronavirusui turinčių gyventojų dalis siekė 10,2 proc.

Trečiadienį šis rodiklis išaugo iki 10,3 proc., ketvirtadienį – iki 10,4 proc.

Kaip Statistikos departamentas gavo tokius skaičius?

Panašu, vadovautasi visai kita metodika nei ta, kurią naudoja Sveikatos apsaugos ministerija.

Statistikos departamentas sumuoja abiem vakcinos dozėmis paskiepytųjų skaičių, taip pat – tuos, kurie anksčiau nei prieš 180 dienų sirgo COVID-19, ir kurie sužinojo, jog turi koronaviruso antikūnų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

„Rodiklis skaičiuojamas, sumuojant visų gyvų asmenų, kurie ne anksčiau nei prieš 180 dienų yra: arba pilnai paskiepyti pirma ir antra COVID-19 vakcinos dozėmis, arba yra gavę teigiamą diagnostinį SARS-CoV-2 tyrimo atsakymą, arba yra gavę teigiamą antikūnų tyrimo atsakymą, arba medicininėse formose E025 ar E003 turi ne senesnius nei 180 dienų įrašus su TLK ligos kodais U07.2 arba U07.1 (arba su kitais kodais, kurie gali netiesiogiai identifikuoti asmens buvusį susirgimą)“, – paaiškino Statistikos departamento Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus patarėjos pareigas laikinai einanti Eglė Vankevičė.

Ketvirtadienio duomenimis, pirmąja COVID-19 vakcinos doze paskiepyta 8,63 proc. Lietuvos gyventojų, abiem vakcinos dozėmis – 3,25 proc. gyventojų, jei tiksliau, – 90 760.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas