Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 12

Paskirtasis arkivyskupas Gintaras Grušas: „Bažnyčios pozicija yra aiški – abortas yra nuodėmė“

Atsistatydinusį kardinolą Audrį Juozą Bačkį ir paskirtąjį Vilniaus arkivyskupą Gintarą Grušą aplankęs premjeras Algirdas Butkevičius teisinosi, kad balandžio 23-iąją, kai vyks G.Grušo ingresas, visa Vyriausybė bus išvykusi į Briuselį. Tai tebuvo mandagumo vizitas, tačiau ateityje tikimasi su valdžios atstovais spręsti ne vieną problemą, tarp jų ir Bažnyčios turto, paveldo objektų išsaugojimo.
Gintaras Grušas, Audrys Juozas Bačkis ir Algirdas Butkevičius
Gintaras Grušas, Audrys Juozas Bačkis ir Algirdas Butkevičius / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Laukdamas premjero, kardinolas A.J.Bačkis mielai bendravo su žurnalistais ir juokavo, kad niekas jo iš pareigų neišvarė. „Mano santykiai su naujuoju popiežiumi puikūs, netyčia susitikę pasikalbėjome ispaniškai, jis nudžiugo, kad aš moku ispaniškai“, – su šypsena kalbėjo kardinolas.

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad dar kada nors Lietuvoje sulauksime popiežiaus vizito, A.J.Bačkis suabejojo – esą tam reikėtų jaunesnio popiežiaus. O ir pasaulyje dar yra apie 200 šalių, kuriuose popiežius nėra buvęs – tarp jų ir tokios didelės valstybės kaip Kinija, Indija, Rusija, kuri popiežiaus neįsileidžia.

Popiežius Pranciškus yra paskelbęs, kad vyks į Rio de Žaneire vyksiančias jaunimo dienas. Anot A.J.Bačkio, tikras keliautojas buvo Jonas Paulius II, tačiau jis popiežiumi tapo būdamas jaunas. Popiežius Jonas Paulius II Lietuvoje lankėsi 1993 metais.

Po susitikimo premjeras sakė, kad tai buvęs mandagumo vizitas. A.Butkevičius teigė esąs tiek su kardinolu, tiek su naujuoju arkivyskupu daug metų pažįstamas, tad pasikalbėjo jie „apie viską“. „Pasidžiaugėme, kad Jo Eminencija daug nuveikė, tikimės, jog tie ryšiai, bendravimas, kur buvo anksčiau, išliks ir toliau, pasidžiaugėme nauju arkivyskupu, jo skyrimu. Tai nepaprastai aukštos kultūros, aukšto intelekto žmogus“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Paklaustas, ar bus sprendžiama dėl kardinolo pensijos, kadangi viešoje erdvėje pasklido informacija, kad jam priklauso vos kelių šimtų litų pašalpa, premjeras tikino, jog tai bus sprendžiama, tačiau nepatikslino kaip. „Šiandien aš dar negaliu konkrečiai kalbėti, nes nebuvo svarstomas klausimas, susilaikysiu nuo pažadų, bet galiu garantuoti, kad tikrai bus atkreiptas dėmesys ir bus šitas klausimas ateityje svarstomas ir priimami sprendimai. Aš manau, tam ir yra Vyriausybė, kad ji tokius dalykus spręstų“, – sakė A.Butkevičius.

Bus paprastas kunigas

Pats kardinolas A.J.Bačkis šypsodamasis teigė, kad padėjęs į šalį atsakomybę bandys būti tiesiog kunigu. „Kunigo pareigos lieka – ir sielovada, ir rūpintis tuo, kas svarbiausia. Aš išsikelsiu į vienuolyną prie Vilniaus Kalvarijų, prie Kunigų seminarijos. Man prie širdies yra daug tokių judėjimų kaip „Tikėjimo šviesa“, neįgaliųjų vaikų, pažeistų žmonių. Turėsiu daugiau laiko, norėčiau ką nors padaryti. O šiaip juk žinote, kokia yra kunigų veikla – mes ir mišias laikome, ir pamokslų sakome, ir išpažinčių klausome“, – apie tolesnę savo veiklą kalbėjo puikiai nusiteikęs kardinolas.

A.J.Bačkis taip pat teigė neatsisakysiąs padėti ir naujajam Vilniaus arkivyskupui, jeigu tokios pagalbos prireiks.

Paskirtasis Vilniaus arkivyskupas G.Grušas teigė tikįs, kad darbas dvišalėje komisijoje kartu su Vyriausybės atstovais nenutrūks ir bus plėtojamas, kadangi jis pats komisijoje dirba jau ne vienerius metus. Tačiau šio vizito metu esą apie konkrečius darbus, tikslus nebuvo kalbėta. „Jau seniai dvišalėje komisijoje kalbame dėl gyvybės apsaugos, gydytojų sąžinės ar laisvės apsispręsti abortų klausimais, kad tie gydytojai, kurie turi eiti prieš sąžinę tai darydami, kad jie galėtų to nedaryti. Yra kitų gydytojų. Toje srityje dirbame su Vyriausybe jau daugelį metų“, – kalbėjo paskirtasis arkivyskupas.

Abortų klausimo nenorėtų politizuoti

Paklaustas, ar pritaria kai kurių politinių jėgų siekiams visiškai uždrausti abortus Lietuvoje, naujasis arkivyskupas neskubėjo išsakyti griežtos nuomonės: „Bažnyčios pozicija yra aiški, kad abortas yra nuodėmė. Kaip Valstybė tą įgyvendina, kitas dalykas. Kuo daugiau gyvybių išsaugoti yra bendra Bažnyčios pozicija. Sunku yra, kai politikai kartais bando tą supolitizuoti, bet Bažnyčios pozicija yra saugoti gyvybes ir mes to laikomės.“

Bažnyčiai labai aktualus ir turto išsaugojimas, nes turima nemažai paveldo objektų, kuriems sutvarkyti trūksta galimybių. „Dažnai yra priekaištų, kad Valstybė per daug investuoja į Bažnyčios turto išsaugojimą. Bet kai pasižiūrime, kokią dalį gauna Bažnyčia paveldui išsaugoti ir kiek iš tikrųjų to paveldo yra ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje, tai matome, kad yra labai maža suma palyginus su nacionaliniu biudžetu. Neprilygstama net finansavimui vieno muziejaus, o kalbame apie visą Lietuvą. Tai vienas iš iššūkių, Jo Eminencija ilgus metus prie to dirbo, dabar jau nemažai atstatyta, bet dar nemažai yra, su kuo reikės dirbti“, – sakė paskirtasis arkivyskupo G.Grušas.

Anot G.Grušo, tai nėra tik Bažnyčios ir tikinčiųjų reikalas, kadangi šis turtas prisideda prie miesto ir krašto įvaizdžio.

Balandžio 5 d. popiežius Pranciškus priėmė kardinolo A.J.Bačkio atsistatydinimą, kuris buvo įteiktas pagal kanonų teisės nuostatus, jam sulaukus 75 metų amžiaus, ir nauju Vilniaus arkivyskupu metropolitu paskyrė vyskupą G.Grušą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas