Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 11 11 /17:55

Valdžia naujo muitinės vadovo ieško kaip juodos katės tamsiame kambaryje

Muitinės departamentas vadovo neturi beveik metus – nuo šių metų sausio. Spalį finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius pagaliau nusprendė skelbti konkursą į šias pareigas, tačiau tai padarė nesilaikydamas Tarnybos Lietuvos Respublikos Muitinėje statuto ir taip, kad pasiūlymą rastų tik tie, kurie sugebėtų net tamsiame kambaryje pagauti juodą katę, arba tie, kurie žino, kur ieškoti.
Finansų ministras Rimantas Šadžius
Finansų ministras Rimantas Šadžius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Stebėtina, tačiau apie šį spalio 21 dieną paskelbtą konkursą buvo skelbta tik Finansų ministerijos ir Muitinės departamento tinklalapiuose. Nors paprastai apie konkursus į aukštus postus būtina paskelbti ir atranką į pareigas vykdyti per Valstybės tarnybos departamento duomenų bazę, šį kartą taip padaryta nebuvo.

Kai bus pretendentai atsijoti, patikrinti ir pasižiūrėti, ar jie išvis gali būti dalyviais, tik tada bus surengtas tas formalus konkursas ir tada galėsime kalbėti, kiek tų pretendentų yra, – sako R.Bielinskas.

Finansų ministro patarėjas Remigijus Bielinskas 15min.lt aiškino, kad be Valstybės tarnybos departamento nutarta apsieiti dėl to, kad Muitinės departamento generalinis direktorius bus statutinis pareigūnas. 

Valstybės tarnybos departamento atstovė spaudai Eglė Karlonaitė nurodė, kad Muitinės departamento direktoriaus priėmimo į pareigas taisykles nustato Tarnybos Lietuvos Respublikos muitinėje statutas. 

Jame numatyta, kad apie konkursus į pareigas Muitinės departamente turi  būti skelbiama oficialaus leidinio „Valstybės žinios“ priede „Informaciniai pranešimai“.

Nors popierinės „Valstybės žinios“ jau kurį laiką nebeleidžiamos, internetinėje leidinio svetainėje iki šiol talpinami įvairių statutinių tarnybų pranešimai apie ieškomus darbuotojus.

Tačiau ieškant Muitinės departamento vadovo tai nebuvo padaryta. Apie konkursą pranešta tik Finansų ministerijos ir Muitinės departamento tinklalapiuose.

Skelbime nurodoma, kad direktorius turės A 19 kategoriją. Jam keliami reikalavimai turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą, ne mažiau nei trejus metus būti dirbus vadovaujamą darbą, būti nepriekaištingos reputacijos. 

Dokumentus kandidatų iki lapkričio 4 dienos buvo prašoma nešti tiesiai į Finansų ministeriją. 

Kiek kandidatų – slepia

Tačiau, kiek kandidatų nusprendė bandyti tapti Muitinės generaliniu direktoriumi, Finansų ministerija neatskleidžia. 

Ministro patarėjas R.Bielinskas tvirtina, kad tai yra neskelbiama informacija tol, kol pretendentų nepatikrins specialiosios tarnybos. 

„Formaliai, kai pretenduojama į kokią kitą vietą valstybės tarnyboje, tai dalyvauji konkurse ir tik, jei jį laimi, tikrinama, ar tavo reputacija nepriekaištinga. Šiuo atveju yra viskas priešingai. Nepriekaištinga reputacija tikrinama prieš pradedant konkursą. (…) Po to, kai bus pretendentai atsijoti, patikrinti ir pasižiūrėti, ar jie išvis gali būti dalyviais, tik tada bus surengtas tas formalus konkursas, bus sudaryta komisija, kuri atrinkinės ir tada galėsime kalbėti apie kandidatus, kiek tų pretendentų yra“, – sakė jis. 

Dalyvauja V.Miltienis?

Pasak 15min.lt šaltinių, vienas iš pretendentų tapti naujuoju Muitinės departamento vadovu yra iš „Vilniaus vandenų“ direktoriaus pareigų atleistas socialdemokratas Valentinas Miltienis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Miltienis „Vilniaus vandenų“ gen. direktorius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valentinas Miltienis „Vilniaus vandenų“ gen. direktorius

Su pačiu V.Miltieniu 15min.lt trečiadienį susisiekti nepavyko. Kad jis yra vienas iš kandidatų, nepatvirtino ir konkursą organizuojanti Finansų ministerija. 

Jei iš tikrųjų V.Miltienis taikosi į Muitinės departamentą, kliūtimi užimti šias pareigas jam gali tapti jo veikla užimant „Vilniaus vandenų“ vadovo pareigas. V.Miltienis  2011-ųjų metų vasarį buvo įtariamas neskaidriai vykdęs savivaldybės įmonės viešuosius pirkimus. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) kaltino „Vilniaus vandenis“ 45 mln. eurų vertės dumblo apdorojimo įrenginius stačius pažeidžiant įstatymus ir rekomendavo pakeisti įmonės vadovybę.

V.Miltienis trumpam buvo atleistas, tačiau 2011-ųjų rugpjūtį nauja valdyba jį grąžino į postą. Rugsėjį įmonės valdyba V.Miltienio paslaugų vėl atsisakė.

R.Šadžiaus numylėtinis

V.Miltienis yra įtakingas socialdemokratas. Jis yra dirbęs Nacionalinės mokėjimų agentūros vadovu, vėliau yra dirbęs finansų viceministru, tuo metu, kai ministerijai vadovavo tas pats dabartinis ministras R.Šadžius.

Be to, prieš pat palikdamas ministeriją R.Šadžius tuomet buvo sugalvojęs, kaip V.Miltieniui darbą ministerijoje išsaugoti ir po to, kai jo paties ministro poste neliks. Iškart po pralaimėtų rinkimų R.Šadžius ministerijoje sukūrė naujas antro ministerijos sekretoriaus pareigas ir konkursą į jas laimėjo V.Miltienis. Tik 2011 m. konservatorių valdžia pakeitė įstatymą ir ministerijų sekretoriai taip pat tapo politinio pasaitikėjimo pareigūnais.

Dar anksčiau V.Miltienis anksčiau yra vadovavęs Nacionalinei mokėjimo agentūrai, dirbęs mažmeninės prekybos įmonės komercijos ir marketingo skyriaus vadovu.

R.Bielinskas skaičiavo, kad naujas Muitinės departamento naujasis vadovas turėtų paaiškėti dar šiemet. 

Pasibaigus Muitinės departamento generalinio direktoriaus Antano Šipavičiaus kadencijai šių metų sausio pradžioje jis buvo perkeltas dirbti į Klaipėdos teritorinę muitinę viršininko pavaduotoju. Finansų ministerija Muitinės departamento generalinio direktoriaus neieškojo ilgiau nei pusę metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas