Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 20 /2024 02 13

Vaiduokliu virtusi kavinė Vilniaus senamiestyje gąsdina praeivius, jos ateitis – neaiški

Prie įėjimo į Bernardinų sodą Vilniaus senamiestyje, visiškai šalia Gedimino kalno, stūkso apleistas pastatas. Kažkada čia planuota pastatyti kavinę, kuri tikriausiai nesiskųstų populiarumo stoka. Bet planas liko planu, o dabar ginčijamasi, kam objektas priklauso ir ką su juo toliau daryti. Neatrodo, jog sprendimai bus priimti greitai, tad dar kurį laiką praeiviams teks dairytis į šį vaiduoklį.
Sustojusios statybos Maironio g. 2
Sustojusios statybos Maironio g. 2 / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Išpuoselėtas Bernardinų sodas turi apleistų kaimynų. Vienas iš jų – turėjusi būti kavinė Maironio g. 2.

Šio pastato griaučiai gąsdina ir einant Maironio gatve, ir žvelgiant pro langus iš priešais esančio viešbučio, ir iš Bernardinų sodo pusės. Grafičiais išpaišyta mūrinė pastato dalis – be langų ir durų. Čia planuota įkurti kavinę, tačiau dabar tai tik pastatas-vaiduoklis, kurio ateitis neaiški.

Istorija – sena

Apie šį objektą 15min rašė ne vieną kartą. Ypač daug triukšmo buvo 2017-ųjų rugsėjį, tuomet pastato statytojos UAB „Liumeksis“ vadovas Ričardas Armonavičius surengė spaudos konferenciją. Dar 2016 m. šalia Vilniaus Bernardinų sodo vartų sparčiai kilo naujo pastato mūrai. Tačiau vėlų tų metų rudenį statybos staiga sustojo.

Statytojai, bendrovė „Liumeksis“, priekaištavo sostinės savivaldybei ir jos bendrovei „Vilniaus parkai“ dėl trukdymo, tvirtindami, kad 2008-aisiais „Liumeksis“ pasirašė sutartį su Vilniaus savivaldybės įmone „Vilniaus parkai“ dėl sudegusio pastato Maironio g. 2 rekonstravimo.

Tačiau 2015 metais esą „Vilniaus parkai“ persigalvojo ir nusprendė sutartį nutraukti, „neįvardydami jokių konkrečių pažeidimų ir netenkinančių sąlygų, neatsižvelgdami į faktą, kad verslas į šį projektą jau investavo 1,2 mln. eurų – pastatas beveik pastatytas“. Bendrovės atstovai tai vadino brutaliu verslo žlugdymu.

„Ganėtinai daug pastatę, mes sužinome, kad savivaldybės valdoma įmonė inicijavo sutarties nutraukimą. Už akių buvo priimtas sprendimas nutraukti jungtinės veiklos sutartį tuo metu, kai pastatas jau buvo pastatytas arba per statybas.

Užkonservuoti iki galo neleido, statybos leidimas iki šiol galioja – nėra panaikintas, savivaldybė su mumis nebendrauja, nekontaktuoja. Jų kokie nors norai, pareiškimai mums nėra žinomi“, – tada spaudos konferencijoje sakė R.Armonavičius.

Savivaldybė tuo metu teigė, kad 2015 metais darbus baigianti savivaldybės administracija buvo pakeitusi sutartį su minėta bendrove, tad esą po rekonstrukcijos pastatas būtų atitekęs statytojams. Todėl esą ir kreiptasi į teismą dėl sutarties nutraukimo, kas ir padaryta. Bet procesai vilkosi ilgai, nebaigtas statyti pastatas nyko.

Šiuo metu su bendrove „Liumeksis“ susisiekti nepavyko – oficialiai bendrovė vis dar egzistuoja, tačiau jos kontaktai viešai nėra pateikiami. Vienu iš dar skelbiamų telefono numeriu prisiskambinti nepavyko.

Ginčas vis dar teismuose

„Vilniaus parkai“ šiuo objektu užsiimti irgi negali, kadangi ši savivaldybės įmonė yra likviduojama. Vilniaus savivaldybė pateikė būtent minėtos bendrovės likvidatorės Jolantos Lukošienės komentarą apie situaciją dėl pastato pačioje Senamiesčio širdyje.

„Liumeksis“ nesutinka su dviejų instancijų teismų priimtu sprendimu dėl kompensacijos skyrimo ir padavė Lietuvos aukščiausiajam teismui kasacinį skundą.

„Pastatas Maironio g. 2 nuosavybės teise priklauso likviduojamai UAB „Vilniaus parkai“, kurios vienintelis savininkas yra Vilniaus miesto savivaldybė. Pastato statytojas UAB „Liumeksis“ savo rizika, t. y. galiojant teismo taikytoms laikinoms apsaugos priemonėms, vykdė pastato statybą-rekonstrukciją pagal Jungtinės veiklos sutartį, kurią UAB „Vilniaus parkai“ ginčijo teisme.

Jungtinės veiklos sutartis buvo pripažinta negaliojančia, todėl teismas priteisė UAB „Liumeksis“ iš UAB „Vilniaus parkai“ kompensaciją už nebaigtą statybą, bet tik už iki teismo taikyto arešto atliktus statybos darbus.

UAB „Liumeksis“ nesutinka su dviejų instancijų teismų priimtu sprendimu dėl kompensacijos skyrimo ir padavė Lietuvos aukščiausiajam teismui kasacinį skundą, todėl galutinis sprendimas šioje byloje dar nėra priimtas“, – aiškino likvidatorė J.Lukošienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2

Žada bent uždengti

L.Lukošienės teigimu, dėl užsitęsusio teismo proceso likviduojama UAB „Vilniaus parkai“ neturi galimybės perduoti ginčijamo pastato savivaldybei ir užbaigti bendrovės likvidavimo procedūrų: „Likviduojama UAB „Vilniaus parkai“ nevykdo jokios veiklos ir negauna jokių pajamų, todėl jai yra sudėtinga ilgą laiką prižiūrėti UAB „Liumeksis“ paliktą nebaigtą statyti pastatą. Prieš kurį laiką buvo priimtas sprendimas laikinai pastatą uždengti dekoratyviniu tentu ir sutvarkyti tvoras. Šie darbai turėtų būti atlikti kitą savaitę.“

Kol kas tai, kaip galima matyti iš trečiadienį darytų nuotraukų, nėra padaryta.

Vilniaus savivaldybė dėl tolesnio pastato likimo kol kas gali pasakyti tik tiek: „Dėl tolesnio pastato panaudojimo bus sprendžiama po jo perdavimo savivaldybei.“

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2

Pasinaudojo ir aferistas

Ši dalis papildyta 2024 metų vasario mėnesį

Šis statinys Maironio gatvėje 2020-ųjų pabaigoje buvo minimas ir teismuose.

Tuomet Lietuvos apeliaciniame teisme kaltu dėl prekybos poveikiu pripažintas vilnietis A.P. kuris, žadėdamas išspręsti verslininko problemas su sostinės savivaldybe ir Statybų inspekcija, paėmė daugiau nei 154 tūkst. eurų kyšį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Sustojusios statybos Maironio g. 2

Prokuratūra įtarė, kad A.P. žadėjo vienos įmonės direktoriui ir vieninteliam akcininkui, kad už pinigus pasinaudos savo pažintimis ir įtaka Vilniaus savivaldybės tarnautojams, jog šie veiktų įmonės direktoriaus naudai.

Pagal kaltinimu ir pirmąjį nuosprendį, siekiama, kad tarp savivaldybės ir įmonės būtų pasirašyta taikos sutartis būtent dėl sostinėje, Maironio g. 2, prie Bernardinų sodo esančio pastato rekonstrukcijos.

Vėliau Lietuvos Aukščiausiasis Teismas A.P. galutinai išteisino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas