„Visa šeima mirė po paprastos klaidos namuose! Tai taip baisu! Neleiskite, kad tai pasikartotų ir jums!“ – skelbia melagingo straipsnio antraštė.
„Jei namuose turite bulvių, kurios ilgai gulėjo nenaudotos, turėtumėte jas išmesti. Perskaitykite, kad sužinotumėte baisią priežastį!“ – taip bauginami patiklūs interneto vartotojai.
Socialiniame tinkle „Facebook“ šia nuoroda pasidalinta daugiau nei 700 kartų.
Tariamai nuodingos bulvės
Straipsnyje melagingai teigiama, kad pūvančios bulvės gali sukelti mirtiną apsinuodijimą.
„Bulvių glikoalkaloidų kiekis padidėja, nes jos vis pūva, todėl išskiria toksiškas ir pavojingas dujas. Šios mirtinos dujos yra tai, kas ir nužudė Marijos šeimą“, – rašoma publikacijoje.
VU Chemijos katedros profesoriaus A.Žilinsko teigimu, bulvėse esantys glikoalkaloidai gali būti kenksmingi, tačiau garais nevirsta.
„Glikoalkaloidai nėra lakūs. Jie tikrai nepereina į garus. Nebent nuoviro išgertų žmogus, tuomet gal tikrai kažkas blogo gali nutikti“, – paaiškino profesorius.
A.Žilinskas pabrėžė, kad glikoalkaloidai negali virsti garais.
„Lygiai tas pats, jei kas jums paaiškintų, kad verdant arbatą, ar kompotą, pridėjus daug cukraus, jis pereina į garus ir šie tampa saldūs. Taip juk nebūna“, – paaiškino chemijos specialistas.
„Nežinau, kas sugalvoja tokias nesąmones, gal žmonės, kurie prastai mokėsi mokykloje“, – pridūrė A.Žilinskas.
Gali sutrikdyti sveikatą
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) įspėja, kad bulvėse esančiomis medžiagomis apsinuodyti įmanoma, tačiau tik suvalgius šių daržovių.
Glikoalkaloidai yra natūralūs junginiai, randami bulvinių šeimos, kuriai priklauso bulvės, pomidorai ir baklažanai, augaluose.
Maistiniuose augaluose dažniausiai pasitaikantys glikoalkaloidai yra α-solaninas ir α-čakoninas.
Didesni solanino kiekiai bulvėse siejami su žievelės pažaliavimu dėl vykstančios chlorofilo sintezės.
Apsinuodijimas bulvių glikoalkaloidais (α-solaninu ir α-čakoninu) gali sukelti ūmius virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.
Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ekspertai nustatė, kad glikoalkaloidai maiste gali turėti neigiamos įtakos vidutiniškai ar daug minėtų produktų vartojančių kūdikių ir mažų vaikų sveikatai.
Tarp suaugusiųjų sveikatos problemų gali kilti tik gausiai šių produktų vartojantiems asmenims.
Antraštinis masalas
IT eksperto Mariaus Pareščiaus teigimu, tokios publikacijos turi visus antraštinio masalo (angl. clickbait) sukčiavimo elementus ir yra kuriamos siekiant pasipelnyti.
Šis reiškinys didina netikrų naujienų sklaidą ir filtrų burbulus, taip mažindamas prieigą prie patikimos ir įvairios informacijos.
Masinančiomis antraštėmis paprastai siekiama didinti tinklalapio populiarumą ir internetinės reklamos pajamas.
Antraštinis masalas yra lengva internetinio sukčiavimo (angl. fraud) forma.
Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.