Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patikrinimas socialinės globos namuose: nevisavertis maistas globotiniams, o administracijai – kibinai

Š. m. rugsėjo pradžioje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Alytaus apygardos priežiūros skyriaus inspektoriai patikrinę UAB „Verslūnas“ valgyklą „Namai“, įsikūrusią Marijampolės raj., kuri tiekė maitinimą 36 socialinę globą gaunantiems asmenims, aptiko jau paruoštų patiekalų, kurie nebuvo įtraukti į valgiaraščius, globotiniams tiekiamas nepilnavertis maistas, aptikti produktai paslėpti ir užrakinti tualeto patalpoje rasta ir daugiau pažeidimų, rašoma VMVT pranešime spaudai.
Kibinai
Kibinai / VMVT nuotr.

„Globos įstaigoje esantys žmonės, priklausantys jautriai ir pažeidžiamai socialinei grupei, negalėjo gauti jiems priklausančio tinkamo maitinimo. Daugeliui iš jų, juk sudėtinga būtų tinkamai reaguoti ir pranešti apie tai. Nustatėme, kad globotiniai negaudavo pakankamai vaisių, daržovių, jiems buvo tiekiami riebūs mėsos produktai, šaltiems patiekalams pagardinti naudotas rafinuotas saulėgrąžų aliejus, pakaitomis netiekta riebi ir liesa žuvis.

Ir tai dar ne viskas – inspektorius pribloškė tai, kad iš globotiniams skirtų žaliavų, galimai įstaigos administracijai buvo kepami kibinai, kurie pagal valgiaraščius tiekti globojamiems asmenims nebuvo numatyti. Rasti ir suformuoti mėsos kukuliai, kurie kaip buvo teigta, turėjo būti panaudoti kopūstų sriubos gamybai, nors receptūroje tai numatyta ir naudota nebuvo. Nepaprastai stebina toks šaltas ir bejausmis požiūris į pasirūpinimą žmonėmis, kurie atsidūrė pakankamai sunkiame gyvenimo etape.

VMVT nuotr./Maisto atsargos
VMVT nuotr./Maisto atsargos

Griežtai stebėsime, kad tokie atvejai nepasikartotų bei kviečiame visuomenę nelikti abejingais ir informuoti, jei įtariate ar pastebėjote panašių atvejų“, – kalbėjo Alytaus apygardos priežiūros skyriaus patarėja Jūratė Černiavskienė.

Ruošiant pietus nustatyta, kad naudotas mažesnis nei receptūroje nurodytas mėsos kiekis, pusryčiams nepatiektas varškės sūris, pietums nebuvo patiekta duona – ji patikrinimo metu buvo rasta jau su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Pietums visiems globojamiems asmenims buvo patiekiamas sirupo gėrimas – vyšnių skonio gaiva, nors valgiaraštyje nurodytas patiekti žymiai didesnę maistinę vertę turintis gėrimas – kompotas. Patiekiami patiekalai kitokie nei nurodyti ar išvis nenurodyti valgiaraštyje.

Patikrinimo metu, tualete užrakintoje spintelėje buvo rasta laikomų maisto produktų (aliejaus, pieno, padažų, mėsos konservų, kruopų, makaronų, džiūvėsėlių ir kt.), kurių negalimas atsekamumas, dalis buvo su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

VMVT uždraudė tiekti 95,36 kg ir 24,75 l įvairių, nesaugių maisto produktų. Dėl nustatytų pažeidimų atsakingiems asmenims bus taikomos administracinio poveikio priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi