Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 09

Pažaboti koronavirusą ruošiami ir šeimos gydytojai: važiuotų į namus imti mėginių

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) dėlioja žingsnius, kaip paplitus koronavirusui Lietuvoje reikėtų skirstyti sveikatos sistemai tenkančius krūvius. Tokiu atveju didesnis vaidmuo tektų poliklinikoms – jos, o ne greitosios medicinos pagalbos, darbuotojams tektų vykti pas įtariamą susirgusįjį paimti mėginių. Medikų profsąjungos atstovė Aldona Baublytė teigia, kad tokiu atveju būtų svarbu užtikrinti gydytojų psichologinę gerovę.
Plintant virusui, svarbu laikytis visų saugumo priemonių
Plintant virusui svarbu laikytis visų saugumo priemonių / 123RF.com nuotr.

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija nurodė savivaldybėms skelbti gripo epidemiją. Taip siekiama sustiprinti koronaviruso prevenciją.

Be to, ministerija savivaldybėms ir gydymo įstaigoms ruošia dar vieną užduotį. Ar prireiks ją įgyvendinti, priklausys nuo infekcijos šalyje plėtros.

Praėjusią savaitę ministras Aurelijus Veryga kalbėjo, kad savivaldybėms ir ten esantiems pirminės sveikatos priežiūros centrams reikės aktyviau prisijungti stabdant koronavirusą. Poliklinikoms teks koordinuoti veiksmus su penkiomis infekcinėmis ligoninėmis. Taip pat specialistus parengti paimti mėginius tyrimams iš galimai susirgusių asmenų. Tą daryti reikėtų atvykus į jų namus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Dėliojame tvarką ir deriname su savivaldybėmis, kad namuose būtų galima paimti tą mėginį, kad nereikėtų jų vežioti, nes ligoninių apkrauti logikos nėra. (...) Jeigu susergam gripu, juk nevažiuojam visi į ligoninę“, – 15min studijoje praėjusią savaitę planą paaiškino ministras.

Anot A.Verygos, mėginėlį paimti yra nesudėtinga. Esą tą padaryti galės ne tik šeimos gydytojai, tačiau ir slaugytojai.

Iš pradžių būtų baugu.

Ruošiamasi blogesniam scenarijui

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) yra nurodžiusi planus, kaip reikėtų elgtis esant skirtingam koronaviruso išplitimui.

Jos teigimu, Lietuvoje šiuo metu veikia antrasis planas, kai šalyje yra patvirtintas vienas atvejis ir jis – atvežtinis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Garuolienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kristina Garuolienė

„Jeigu infekcija plistų ir greitoji medicinos pagalba jau nebepajėgtų visko padaryti, tada būtų įjungti kiti resursai, kurie eitų tikrinti. (...) Planai yra rengiami, perkami didesni kiekiai reagentų, kad būtų galima plačiau juos paskleisti, ne tik vienoje laboratorijoje, kad greičiau būtų galima gauti atsakymą“, – sakė K.Garuolienė.

„O jeigu neišplis, ačiū Dievui, viso to nereikės“, – pridėjo ji.

VIDEO: Kaip atliekami tyrimai dėl koronaviruso

Svarbu pasirūpinti medikais

Kaip praktiškai atrodytų poliklinikos darbuotojų kelionė pas įtariamą susirgusįjį, viceministrė paaiškinti dar negalėjo. Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Aldona Baublytė, spėja, kad tai veikiausiai būtų į greitosios medicinos pagalbos (GMP) brigadas panašios mobilizuotos komandos.

Jos teigimu, poliklinikos darbuotojų įtraukimas į koronaviruso stabdymą vyktų gerokai sklandesnis, jeigu būtų užtikrintas medikų psichologinis pasiruošimas.

„Iš pradžių būtų baugu, bet dabar labai svarbu, kad mokymai ir informacija būtų perduota kiekvienam asmeniškai. Mes visi esame žmonės ir svarbu, kaip su manimi skaitosi, kiek esu reikalingas. Be viso to (galimo važiavimo pas pacientus, – red.past.), reikės kartu daryti visas kitas kasdienes paslaugas. Neturėtų būti jokios įtampos, jeigu bus organizuotos mobilios komandos“, – kalbėjo specialistė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aldona Baublytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aldona Baublytė

Tiesa, ji pažymi, kad ne visos savivaldybių poliklinikos galės užtikrinti koronavirusu galimai užsikrėtusių pacientų lankymą. Profsąjungos vadovės teigimu, tam sutrukdytų žmogiškųjų išteklių trūkumas.

VIDEO: Koronaviruso prisibijantys medikai nori mokymų ir socialinių garantijų – ar gaus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito