Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 06 /2017 04 07

Liudas Mažylis sulaukė Alfredo Bumblausko atsiprašymo

15min studijoje lankėsi ir į skaitytojų klausimus atsakinėjo Vokietijoje Vasario 16-osios Nepriklausomybės Akto originalą radęs profesorius Liudas Mažylis. Į studiją jis atskubėjo iš Valstybės šimtmečio minėjimo komisijos posėdžio, kuriame susitiko su istoriku Alfredu Bumblausku ir sulaukė pastarojo atsiprašymo.

„Ką veikiau? Ten nusifotografavau su Karlsonu, pavarde Bumblauskas. Mes susitikome ir draugiškai nusifotografavome Vyriausybėje. Na, tik po Vyriausybės stogu. Ten buvo šimtmečio renginių svarstymas, buvo sukviesti istorikai, na, ir mane pakvietė. Mes labai labai gražiuoju ir tikrai kūrybiškai praleidome laiką. Čia ne juokai“, – 15min studijoje pasakojo istorikas.

Klausiamas, ar sulaukė istoriko A.Bumblausko atsiprašymo už abejones dėl L.Mažylio gebėjimų dirbti archyvuose ir radinio, L.Mažylis pripažino, kad taip ir įvyko.

„Jūs provokuojate. Yra liudininkų, kad jis taip ir padarė. Na, aš pasakiau, kad niekada nebuvau giliai supykęs, priėmiau tai kaip kritišką požiūrį į tai, kas čia per radinys, ir tiek. Susitaikymui čia erdvė buvo iš karto“, – sakė L.Mažylis.

Profesorius tikino, kad surastas Vasario 16-osios Akto originalas neabejotinai taps šimtmečio šventės akcentu, tačiau kol kas nėra iki galo aišku, kur ir kaip jis bus eksponuojamas.

L.Mažylis kol kas gana skeptiškai vertina verslininkų bandymus prisidėti prie Akto eksponavimo jį vežiojant po Lietuvą, parūpinant degalų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Liudas Mažylis

Vadovaus tyrimų grupei

Pats profesorius jau mąsto apie tolesnius tyrimus. Pasak jo, dar iki vasario 16-osios bus gal ne tokių skambių, bet reikšmingų atradimų.

„Man pažadėta turėti tai, apie ką kiekvienas visada pasvajotų – nedidelę grupelę, kuri tikslingai tyrinės šiuos dalykus. Aš turėsiu visišką laisvę ir niekas man jos nevaržys“, – teigė L.Mažylis. Anot jo, pažadas pamažu pradedamas vykdyti.

„Tada tikėtina, kad laukia, aišku, ne tokios emocinės vertės, bet moksliniai nauji, įdomūs ir patrauklūs ne tik profesionalams atradimai. Aš tikiu, kad jų tikrai dar bus“, – kalbėjo profesorius.

Tačiau kas konkrečiai bus tiriama, L.Mažylis dar neatskleidžia.

Profesorius pripažino, kad per savaitę po atradimo jis tapo lengvai atpažįstamas ir net gatvėje sulaukia dėmesio. Ypač – jei dėvi skrybėlę. Profesorius jau svarsto ir galimybę savo paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ leisti sekti visiems norintiems.

„Tas profilis man buvo savotiška pasislėpimo forma. Ten gali būti rizikingesnis negu gyvenime, mažiau atsakingas, provokatyvus. Jei šimtai sekėjų ir tai matys, ta privatumo problema, turbūt bus“, – svarstė L.Mažylis.

Vytauto Didžiojo universitete dirbantis profesorius L.Mažylis išgarsėjo Vokietijos Užsienio reikalų ministerijos archyve suradęs Vasario 16-osios Akto originalą.

Iš pradžių ne visi patikėjo, kad surastas dokumentas tikrai originalus, tačiau netrukus Vokietijos Užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad jos archyve aptiktas dokumentas yra 1918 metų vasario 16-osios Lietuvos Tarybos nutarimas dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo.

Aktą praėjusią savaitę apžiūrėjo Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovai ir Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis. Paaiškėjo, kad šis dokumentas diplomatiniame archyve, bylų grupėje, pavadintoje „Baltijos provincijų ateitis: Lietuva“, saugomas nuo 1959-ųjų ir jį galėjo apžiūrėti bet kas.

L.Mažylio teigimu, bylose taip pat rastas 1917 metų gruodžio 11-osios nepriklausomybės aktas su 19 signatarų parašais. Šiame akte buvo minima glaudi Lietuvos ir Vokietijos sąjunga. Užsimenama, kad L.Mažylis iš Vokietijos parsiveža ir daugiau intriguojančių rezultatų, kurie virs naujais planais ir tyrimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?