Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per metus šuo vedlys taip ir liko neištesėtu valdžios pažadu: LASS rengia eiseną ir kviečia daugiau nedelsti

Jau daugiau negu metus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) iš šalies valdžios nesulaukė realių veiksmų, padėsiančių regos negalią turintiems Lietuvos piliečiams įsigyti ir paruošti šunis vedlius. Kaip teigia sąjungos prezidentas Paulius Kalvelis, atėjo metas patiems imtis veiksmų bei šalies valdžiai priminti apie taip ir neištesėtus pažadus, rašoma LASS pranešime spaudai.
Šuo vedlys
Šuo vedlys / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Aklumas Šuo vedlys

„Dar praėjusį rudenį kreipėmės į Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministeriją prašydami jos imtis konkrečių veiksmų, kad šuo vedlys Lietuvoje taptų ne teorine siekiamybe, o realiu rezultatu, padėsiančiu regos negalią turintiems piliečiams gyventi visavertiškesnį gyvenimą. Tačiau šiandien turime tai, ką ir prieš metus – jokių pokyčių ir neištesėtus pažadus. Laukti daugiau negalime, tad permainas imamės inicijuoti patys“, – teigia LASS prezidentas.

Tereikia vieno ištikimo keturkojo draugo

Anot P.Kalvelio, šuo vedlys nėra vien pagalba neregiams įveikti kasdienines kliūtis, tykojančias kelyje. Jo teigimu, su keturkojo pagalba regos negalią turintys žmonės gali lengviau įsilieti į socialinį gyvenimą, jaustis saugiau ir visavertiškiau.

„Daugeliui gali atrodyti, kad šuo vedlys atlieka tik techninę funkciją – padeda saugiai kirsti gatvę, rasti vietą renginiuose ar koncertuose. Tačiau tai tik maža dalis to, prie ko šis keturkojis prisideda mūsų kasdieniniame gyvenime. Jo draugija regos negalią turintiems žmonėms yra ypač svarbi: leidžia nesijausti vienišiems, skatina fizinę veiklą ir padeda lengviau užmegzti kontaktą su aplinkiniais žmonėmis. Laikas pagalvoti ir apie psichologinę, ne tik fizinę, asmenų sveikatą, o tam neretai reikia išties nedaug – vos vieno ištikimo keturkojo draugo“, – dalijasi P.Kalvelis.

Belsis į LR Vyriausybės duris

Siekdami atkreipti šalies valdžios dėmesį į socialinę atskirtį ir duotų pažadų neįgyvendinimą, LASS jau ateinantį ketvirtadienį, spalio 3 d., surengs eiseną nuo Vilniaus Katedros aikštės iki Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

„Norime atkreipti ne tik valdžios, bet ir visuomenės dėmesį į tai, kad socialinė atskirtis šiandien vis dar yra opi problema, kurią reikia spręsti nedelsiant. Aplink mus apstu neabejingų žmonių, kuriems svarbu išspręsti šią problemą ir gyventi saugesnėje bei visavertiškesnėje visuomenėje. Džiaugiamės, kad mūsų iniciatyvą palaiko nemaža dalis piliečių, tad kartu su jais ir jų keturkojais draugais jau kitą savaitę keliausime iki šalies Vyriausybės, iš kurios šiandien norime sulaukti daugiau iniciatyvos, kad šuo vedlys galiausiai taptų prieinama galimybe“, – tikina P.Kalvelis.

Šuns vedlio laukia kelios dešimtys aklųjų

P.Kalvelis priduria, jog šios iniciatyvos įgyvendinimas – svarbus ne tik regos negalią turintiems asmenims Lietuvoje, bet ir visai šaliai, kuri turėtų sekti ir kitų Europos valstybių pavyzdžiu: „Norime padaryti viską, kad Lietuva nebūtų vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kurioje su regos negalia žmonės neturi galimybės turėti šuns vedlio, o jo šiandien reikia keliasdešimčiai neregių. Metas pajudėti iš pradinio taško ir žengti koja kojon su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis rengiant šunis vedlius, sudarant galimybes jų paruošimui ir išlaikymui. Todėl kviečiame visus prisijungti prie šios iniciatyvos ir prisidėti prie svarbių mūsų šaliai permainų spalio 3 d., 11 val., Katedros aikštėje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas