Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 12 /18:58

Ramūnas Vilpišauskas ir Linas Kojala įvertino NATO viršūnių susitikimo rezultatus

Nuo džiaugsmo istoriniais pasiekimais iki kalbų apie sugedusių Vakarų fiasko – tokie epitetai skambėjo vertinant NATO Vilniaus viršūnių susitikimo rezultatus. Lietuvoje vykusias dramas ir galutinius rezultatus interviu 15min įvertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesorius Ramūnas Vilpišauskas ir Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala.
Volodymyro Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje
Volodymyras Zelenskis ir Jensas Stoltenbergas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar net neprasidėjus NATO viršūnių susitikimui Vilniuje, Turkija netikėtai paskelbė, kad nebeblokuos Švedijos narystės NATO ir nedelsiant ratifikuos įstojimo protokolą.

Dar nesusirinkus visiems vadovams, NATO taip pat patvirtino išsamius gynybos nuo Rusijos planus.

„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas
„Reuters“/„Scanpix“/Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, NATO vadovas Jensas Stoltenbergas ir Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas

Aljanso vadovas susitikimą pavadino istoriniu, tačiau jau netrukus Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis uždavė kitokį toną – pakeliui į Vilnių jis pareiškė, kad NATO rodo silpnumą, tiesmukai nepakviesdama jo šalies į aljansą.

Jam atvykus, Vilniuje pirmą kartą posėdžiavo NATO ir Ukrainos taryba, NATO paskelbė, kad Ukraina taps aljanso nare be įprastinės ilgos Narystės veiksmų plano procedūros, Didysis septynetas įsipareigojo dėl ilgalaikės paramos.

Visgi priimti sprendimą kada ir kaip Ukraina įstos į NATO, palikta ateičiai.

Sprendimai dėl Ukrainos – laukti

VU TSPMI politologas Ramūnas Vilpišauskas 15min sakė, kad galutiniai susitikimo rezultatai atitinka tai, ko buvo galima tikėtis jam prasidedant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas