Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 11 20

„Perka ir policininkai, ir medikai“: Lietuvoje – šimtai žmonių su nelegaliai įgytais universiteto diplomais

„Kaina būtų 1300 eurų. Į šią sumą įeina visas baigiamojo darbo parengimas“, – rašo „diplominiu guru“ prisistatantis paslaugų teikėjas. Tai – vienas iš dešimties panašių atsakymų, kuriuos 15min žurnalistas gavo tirdamas studijų ir mokslinių darbų pirkimo mastą Lietuvoje. Vėliau šie darbai gynimo komisijoms pristatomi norimu vardu ir taip neteisėtai gaunamas bakalauro, magistro ar daktaro laipsnis. Tokia paslauga plačiai paplitusi, tačiau Lietuvoje per metus nubaudžiamas vos vienas pirkėjas arba šių darbų rašytojas.

Tyrimo metu 15min kalbino mokslinius darbus perkančius studentus, tuos darbus rašančius ir pinigus už tai gaunančius žmones, akademinės bendruomenės atstovus ir darbdavius.

Taip pat buvo atlikti keli žurnalistiniai eksperimentai ir, apsimetus studentais, bendrauta su mokslinių darbų rašymo paslaugas teikiančiomis įmonėmis bei pavieniais asmenimis.

Dažniausiai Lietuvoje perkami bakalauro ir magistro darbai. Tačiau 15min turimi duomenys leidžia daryti išvadą, kad už pinigus rašomos ir daktaro disertacijos. Pastaraisiais metais šešėlinę rinką vis labiau veikia dirbtinis intelektas.

Baigiamasis darbas – universiteto žinių įrodymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius