Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 23

Perskirstė Vilniaus mokyklų teritorijas: sesės pradinukės eis į skirtingas mokyklas

Pašilaičiuose gyvenanti vilniečių šeima rugsėjo 1-osios laukia su nerimu. Antrokė dukra mokyklą, į kurią pateko pagal gyvenamąją vietą, lanko jų rajone. Tačiau kai atėjo laikas į pirmą klasę eiti antrai dukrai, paaiškėjo, kad Vilniaus teritorijų, priklausančių mokykloms, žemėlapis, perbraižytas, tad pirmokei teks į mokyklą keliauti Justiniškėse. Vargas tėvams – dukras reiks vežioti į skirtingas mokyklas.
Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Rugsėjo 1-oji / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Savo vardo ir pavardės nenorėjęs skelbti vilnietis, dviejų dukterų tėvas sako likęs apstulbęs, kai paaiškėjo, kad mergaitėms greičiausiai teks lankyti skirtingas mokyklas, kurios yra gana toli viena nuo kitos.

Seses išskyrė

Vyresnioji antrokė eis į mokyklą Pašilaičiuose, o štai mažajai gali tekti minti klasės slenkstį Justiniškių pradžioje. Anot tėvo, abi mergaitės į šias skirtingas mokyklas patenka pagal tą pačią gyvenamąją vietą, tiesiog šiemet pavasarį perbraižytas Vilniaus žemėlapis, pagal kurį vaikai ir skirstomi į mokyklas. Tėvai sako pirmokei mokyklą norėję pasirinkti tą, kurią jau lanko vyresnė sesuo, tačiau sistema automatiškai jiems priskyrė mokyklą pagal gyvenamąją vietą – Justiniškėse.

„Aš tos mokyklos net nežymėjau e-sistemoje, tik mokyklą Pašilaičiuose. Dar ir į mokyklą buvau užėjęs, tai mane užtikrino, kad tikrai pateksime, juk viena dukra jau lanko. Vėliau dar savivaldybėje pasiteiravau, ar reikia rašyti naują prašymą, jeigu esu jau tokį registravęs prieš kovo 1-ąją. Mane užtikrino, kad nereikia, tačiau pažymėjo, jog teritorijos keitėsi, tad turėčiau pasitikslinti, ar norima mokykla mums priklauso. Tada ir paaiškėjo, kad ne, nepriklauso“, – pasakojo vilnietis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmokai
Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmokai

Dabar tėvai priversti sukti galvą, kaip reikės vežioti dukras į skirtingas mokyklas, juk pradinukių važiuoti viešuoju transportu vienų pačių jie nesiryžtų leisti.

„Jeigu būtų šeštokė, septintokė ar aštuntokė, tai gal ir pati galėtų grįžti, o kaip dabar daryti reikės“, – skėsčiojo rankomis vilnietis, prisimindamas, kaip teko vargti vežiojant vaikus iš Pašilaičių į vaikų darželį Lazdynuose, nes tik ten pavyko gauti vietą.

Į kokią mokyklą teks mažajai eiti, kol kas tėvai nėra tikri: „Norėjau iš viso nesirinkti tos mokyklos Justiniškėse, bet mane įspėjo, kad tuomet prašymas net nebus svarstomas. Tad pirmu numeriu pažymėjau mokyklą, kurią jau lanko vyresnėlė, antru – priklausančią pagal teritoriją. Bet kai birželį mokyklos buvo skirstomos, automatiškai mums priskyrė mokyklą Justiniškėse ir pranešė, kad laukiamas tėvų patvirtinimas. Pabandžiau aiškinti, kad netinka mums ta mokykla, kad palauksime, gal atsiras laisva vieta ten, bet radau pranešimą, kad mokykla parinkta, ta Justiniškėse. Taip ir kabo nuo birželio vidurio – jie parinko, jie pridėjo, o aš sėdžiu ir laukiu.“

Mažoji verkia, nenori eiti į kitą mokyklą, čia su sese būtų lengviau. Nežinau, ką darysime, – sakė tėvas.

Toje mokykloje, kurią jau lanko vyresnė dukra, vyras išgirdo, kad vietų pirmose klasėse nėra, tad jie priimti negali.

„Mažoji verkia, nenori eiti į kitą mokyklą, čia su sese būtų lengviau. Nežinau, ką darysime. Dabar jau yra rugpjūčio 20 diena, o sutarties dar nepasirašėme. Artėja rugsėjo 1-oji, tai su žmona nelinksmai tariamės, kuris su kuriuo vaiku į šventę važiuos, nes viskas numatyta tą pačią valandą. Dar jeigu šalia būtų... O čia net rajonai skiriasi, neįsivaizduoju, kaip vežioti reikės. Ir kas tuos perskirstymus darė, negi nežinojo, kad atsiras brolių ir seserų, nemanau, kad aš vienas toks“, – piktinosi vilnietis.

Savivaldybė: teritorijos kinta minimaliai

Vilniaus savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorės Alinos Kovalevskajos pateiktame komentare teigiama, kad mokinių priėmimą į savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų 1–12 (1–8 ir I–IV gimnazijos) klases vykdo mokyklų mokinių priėmimo komisijos ir mokyklų direktoriai, vadovaudamiesi priėmimo į Vilniaus miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas tvarkos aprašu.

„Scanpix“ nuotr./Mokymasis
„Scanpix“ nuotr./Mokymasis

„Mokyklai priskiriamos aptarnavimo teritorijos yra kiekvienais metais minimaliai atnaujinamos imant duomenis iš Vilniaus miesto gyventojų registro apie toje teritorijoje deklaruotų mokyklinio amžiaus vaikų skaičių bei atsižvelgiant į tame rajone esantį mokyklų tinklą ir vertinant kiekvienos mokyklos pastato projektinį pajėgumą.

Jeigu deklaruotų mokyklinio amžiaus vaikų skaičius viršija mokyklos pastato projektinį pajėgumą, tos mokyklos aptarnavimo teritorija yra mažinama, o kitos mokyklos, jeigu yra galimybė, esančios tame pačiame rajone arba jeigu tokios galimybė nėra – gretimame rajone ir turinčioje laisvų vietų – didinamas“, – teigia A.Kovalevskaja.

Jeigu prašymų yra daugiau, nei mokykla gali priimti mokinių, tuomet priimami tik vaikai iš mokyklai priskirtos teritorijos. Pirmumo kriterijų taikomi, tarkim, jeigu bent vieno iš tėvų ir paties vaiko gyvenamoji vieta mokyklai priskirtoje teritorijoje deklaruota dvejus ir daugiau metų, vaiką augina vienas iš tėvų, taip pat įvaikintiems vaikams, neįgalių tėvų vaikams.

Mokyklai priskiriamos aptarnavimo teritorijos yra kiekvienais metais minimaliai atnaujinamos, – teigia A.Kovalevskaja.

Dvynukai, trynukai ir kiti daugiavaisio gimimo vaikai priimami kartu, kaip ir daugiavaikių šeimų vaikai, priešmokyklinio ugdymo grupę toje mokykloje lankę vaikai, mokyklų darbuotojų atžalos, vaikai, kurių broliai ir (ar) seserys (įbroliai ar įseserės) prašymo pateikimo metu jau mokosi ir tęs mokymąsi pagal pradinio ir (ar) pagrindinio ugdymo programą toje mokykloje.

Prioritetas teikiamas ir vaikams, turintiems teisę į socialinę pedagoginę, specialiąją pedagoginę ir specialiąją pagalbą mokykloje (pateikiama atitinkamos sveikatos priežiūros įstaigos medicinos pažyma, psichologinės pedagoginės tarnybos išvada ar kitos įstaigos išduotas dokumentas), asmenims, dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių, užsienio valstybių piliečių, diplomatinio korpuso darbuotojų, dirbančių Lietuvos Respublikos esančiose užsienio diplomatinėse atstovybėse, vaikams, reemigrantų vaikams, kurių tėvai buvo deklaravę išvykimą, bet nusprendė grįžti gyventi į Lietuvą.

Tad prioritetą ši vilniečių šeima turi, tik negalės juos pasinaudoti, jeigu jų pasirinktoje mokykloje nebus vietų. O mokykla būtent taip ir sako tėvams.

II priėmimo etapas

„Tvarkos aprašo reikalavimai vienodai taikomi visoms savivaldybės mokykloms. Nepateikę prašymo I etapu ( š. m. kovo 1 d. – gegužės 31 d.) arba negavę kvietimo, tėvai II priėmimo etape galėjo teikti prašymus sistemoje nuo š. m. rugpjūčio 1 iki 19 d. ir pasirinkti iš visame Vilniaus mieste likusių laisvų ugdymosi vietų. Mokyklų priėmimo komisijų posėdžiai vyko rugpjūčio 20–21 d. – jų metu mokyklos per e.sistemą kvietė vaikus mokytis. Gautus kvietimus tėvai tvirtina rugpjūčio 23–27 d.

Rugpjūčio 28 d., laiku nepatvirtintus kvietimų, e.sistema automatiškai patvirtins tą mokyklą, kuri prašyme yra nurodyta aukštesnėje pozicijoje ir kuri yra atsiuntusi kvietimą mokytis. Sutartis su ugdymosi įstaigomis rekomenduojame pasirašyti kuo greičiau, vėliausiai iki rugpjūčio 31 d.“, – teigė departamento direktorė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmokai
Sauliaus Žiūros nuotr./Pirmokai

Šias mokslo metais į Vilniaus miesto savivaldybės mokyklas ateis mokytis 6145 pirmokai. Iš viso Vilniaus miesto bendrojo ugdymo mokyklose šiais mokslo metais turėtų mokytis apie 64 tūkst. mokinių (apie 1500 mokinių daugiau nei 207-2018 mokslo metais).

Pašilaičiuose statys naują mokyklą

Pašilaičiai ir jų prieigos yra vienas iš tų miesto rajonų, kurie itin sparčiai plečiasi, čia kuriasi jaunos šeimos, tad vietų darželiuose ir mokyklose trūksta. Vilniaus savivaldybė neseniai paskelbė pasirašiusi sutartį su naujos mokyklos Pašilaičiuose statytoju ir kitų metų pabaigoje prie Gabijos gimnazijos bus pastatytas naujas atskiras priestatas tūkstančiui moksleivių.

Naują mokyklą statys konkursą laimėjusi bendrovė „Conresta“. Priestato statybai sostinės savivaldybė skyrė daugiau kaip 10 mln. eurų.

Be šitos savivaldybė žada per artimiausius metus pastatyti dar keturias mokyklos ar bent jų priestatus – Pilaitėje, Žirmūnuose, Pavilnyje ir Balsiuose. Skaičiuojama, kad naujų mokyklų statyboms prireiks 32,2 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas