Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 29

Piktinasi, kad gimnazijoje COVID-19 sergančius mokytojus pavaduoja bibliotekininkė

Į redakciją besikreipęs kaunietis piktinasi, kad Kauno Veršvų gimnazijoje mokytojui susirgus COVID-19, apie tai mokinių tėvai nebūna informuojami. Negana to, susirgusiuosius pavaduoja bibliotekininkė. Švietimo įstaigos vadovas patvirtino pastarąjį faktą, tačiau pabrėžė, kad bibliotekininkė turi tinkamą išsilavinimą, o apie susirgimus pranešti tėvams administracija, anot jo, pareigos neturi.
Kauno Veršvų gimnazija
Kauno Veršvų gimnazija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ar galite pasidomėti Kauno Veršvų gimnazijos problemomis. Mokytojai serga covidu, tėvai neinformuojami, pamokas veda bibliotekininkė. Į kontaktą mokyklos administracija neina. Kas darosi?“, – tokio skaitytojo laiško sulaukė 15min redakcija.

Laišką parašęs vyras plačiau šios situacijos nekomentavo.

Kaip 15min teigė pakalbintas Kauno Veršvų gimnazijos direktorius Žilvinas Damijonaitis, tėvai į jį šiais klausimais nesikreipė.

Ugdymo procesas, švietimo įstaigos vadovo teigimu, organizuojamas gana sklandžiai, turi gimnazija ir mokytojų padėjėjų, kurie pamokų metu gali padėti mokiniams įsisavinti žinias.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Veršvų gimnazija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Veršvų gimnazija

„Mokytojų laikas nuo laiko vienas kitas serga. Buvo, tikrai, kad vienu metu, gal prieš 3 savaites, šiek tiek daugiau sirgo – 3 ar 4. Jie jau yra sugrįžę į ugdymo procesą. Šiandien nė vienas mokytojas, kuris dėsto pamokas, neserga COVID-19“, – teigė Ž.Damijonaitis.

O štai mokinių, užsikrėtusių COVID-19, šią savaitę būta.

„Dviejuose kaupiniuose radome. Šią savaitę tie du vaikai yra izoliuoti, kiti testuojami greitaisiais testais pagal paskirtas schemas. Saviizoliacijoje yra keletas vaikų.

Viena pradinukų klasė nuo šio pirmadienio mokosi nuotoliu, nes daugokai buvo sergančių vaikų ar sirgo jų broliai, seserys – ne mūsų mokyklos mokiniai. Tėvai neleido. Buvo situacijų, kai testuojant atrandami kokie 6 sergantys mokiniai, tačiau padarius PGR testą paaiškėja, kad liko teigiamas rezultatas tik 1 ar 2“, – įvardijo direktorius.

Bibliotekininkė – pedagoginis darbuotojas

Ž.Damijonaitis priminė, kad be COVID-19 yra ir kitos ligos.

Mokytojai suserga peršalimo ligomis – tuomet jų prašoma imti nedarbingumą ir neiti į mokyklą. Tačiau taip, kad pamokos nevyktų, anot pašnekovo, nėra buvę.

„O yra kažkokia problema, kad pamokas veda bibliotekininkė? Ji turi lietuvių kalbos išsilavinimą, pedagoginis darbuotojas. Ji dirba kaip bibliotekininkė, bet veda ir lietuvių kalbos pamokėles. Nėra taip, kad ji būtų tik bibliotekininkė. Neištisai veda pamokėles, bet ištikus bėdai. Ir dvyliktokams tikrai neveda.

Ne pedagogai, ne pedagoginiai darbuotojai nepavaduoja mokytojų. Užduoda visą laiką vis tiek specialistas. Tą problemą man dabar aiškinti yra keista ir sudėtinga, ypač tokiu momentu. Manau, kad visose mokyklose yra problemų su tuo, su sergamumu. Tai daug efektyviau nei vaikams dirbant nuotoliu“, – paaiškino gimnazijos vadovas.

Šiandien nė vienas mokytojas, kuris dėsto pamokas, neserga COVID-19“.

Perklaustas, ar skaitytojui užkliuvusi bibliotekininkė veda tik lietuvių kalbos pamokas, jis atsakė, kad ne tik.

Pareigos informuoti neturi

Jei mokytojui yra nustatomas COVID-19, pareigos informuoti mokinių tėvus apie tai, kuo mokytojas serga, mokyklos administracija, anot direktoriaus, neturi.

„Yra sveikatos priežiūros specialistas, sveikatos biuras – viskas yra tokiais atvejais sekama, stebima. Jei mokytojas suserga, vaikai yra testuojami pagal schemą – 24 valandos, 78 valandos ir t.t.

Administracija į kontaktą su tėvais visuomet eina, bendraujame daug, o nepatenkintų visuomet atsiranda ir atsiras. Gal kažkas kažkam nepatiko. Žinote, nepatenkinti tėvai, kai vaikai neina į mokyklą, nepatenkinti, kai eina“, – kalbėjo Veršvų gimnazijos vadovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Veršvų gimnazija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Veršvų gimnazija

Jis džiaugiasi, kad laisvi buvę mokytojai (tuo metu neturėję savo pamokų) padėjo, ėjo dirbti, pavaduoti susirgusių kolegų.

„Mokytojų krūviai tikrai išaugo su pandemijos valdymu. Mokymosi, kabinetinė struktūra yra kitokia. Ir dezinfekavimo yra priemonės, kai mokytojas turi prisidėti prie to.

Yra ir testavimo prievolė, kai kiekvieną pirmadienį vaikai yra testuojami. Tai daroma prižiūrint ir padedant mokytojui. Tad krūvis jiems išties išaugo“, – patikino Ž.Damijonaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas