Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 24

R.Pocius paleido atsakomąją ugnį į Vidaus reikalų ministeriją – „burtai ir desperaciniai atsikalbinėjimai“

Praėjusią savaitę iš Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado pareigų atleistas Ričardas Pocius kerta atgal pirmadienį naujų kaltinimų jam pažėrusiai Vidaus reikalų ministerijai. Pasak generolo, ministerija meluoja kalbėdama apie atleidimo aplinkybes ir tikina, kad prieš jį buvo taikomas mobingas. Vis dėlto generolas teigė artimiausiu metu ketinantis atsiriboti nuo vykstančio skandalo ir išvykti į kelionę aplink pasaulį motociklu.
Ričardas Pocius
Ričardas Pocius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Čia burtai ir desperaciniai atsikalbinėjimai, kad kažką pateisintų“, – 15min pirmadienį teigė buvęs VST vadas.

Jis tai sakė praėjus kelioms valandoms po Vidaus reikalų ministerijos organizuotos spaudos konferencijos, kurioje viceministras Vitalijus Dmitrijevas ir policijos generalinis komisaras reagavo į ankstesnius R.Pociaus pareiškimus portale delfi.lt.

Tikina, kad ministerija išgalvojo susitikimą su diplomatais

Pasak R.Pociaus, viceministras pripažino, kad prieš jį buvo taikomas mobingas.

„Dmitrijevas pats pripažino, davė atsakymą, kad iš tikrųjų buvau persekiojamas ir kad visokiais būdais bandė man pradėti tarnybinius patikrinimus“, – tvirtino buvęs VST vadas.

„Tai jis pats atsakė, kad man buvo taikomas mobingas“, – pridūrė jis.

Apie diplomatus aš pirmą kartą girdžiu – niekas jiems nieko nesakė apie jokius diplomatus.

V.Dmitrijevas žurnalistams teigė, kad R.Pocius buvo nepasirodęs darbe ir aiškino tai susitikimu su diplomatais. Pasak V.Dmitrijevo, patikrinus paaiškėjo, kad susitikimo nebuvo. „Mes turime informaciją, kad jis nurodė susitikimą su asmenimis, su diplomatais, kurie mums paaiškino, kad tokio susitikimo nebuvo. Kokios priežastys, kodėl jis neatvyko, galėtų paaiškinti pats Ričardas Pocius“, – kalbėjo V.Dmitrijevas.

Tačiau generolas šią versiją griežtai neigia.

„Apie diplomatus aš pirmą kartą girdžiu – niekas jiems nieko nesakė apie jokius diplomatus. O apie nebuvimą darbe jie patys susigalvojo ir tiesiog siuntė patarėjus ministrės, veržėsi per mano kabineto duris patikrinti, į teritoriją veržėsi pro apsaugą. Tai yra melas, kad nebuvau darbe. Nėra taip buvę, jų sugalvoti dalykai yra. Tiesiog atsikalbinėjimai“, – pasakojo R.Pocius.

15min nuotr./Ričardas Pocius ir Agnė Bilotaitė
15min nuotr./Ričardas Pocius ir Agnė Bilotaitė

Generolas taip pat turėjo savų argumentų į kaltinimus, kad nebūdavo pasiekiamas 24 valandas per parą.

Jeigu man skambina po darbo, tai būna, kad lauke žolę pjaunu arba miegu, nes anksti einu miegoti.

„Jeigu man skambina po darbo, tai būna, kad lauke žolę pjaunu arba miegu, nes anksti einu miegoti. Taip jie darydavo specialiai, arba po darbo vakare siųsdavo į tarnybinį el. paštą, kad po 15 minučių pasitarimas – jeigu aš kažkur Klaipėdoje ar Kaune, aš net fiziškai negaliu pažiūrėti į savo paštą ir reaguoti“, – kalbėjo buvęs VST vadovas.

Jo teigimu, birželį jam buvo skirta tarnybinė nuobauda už „smulkmenas“.

„Kad viename pasitarime dalyvavau ne aš, o pavaduotojas, kad nusiuntėme į NSGK ir ministerijai atsakymą (...) Tokios žemo lygmens smulkmenos. Teismas, manau, nustatys teisybę“, – tvirtino R.Pocius.

Jis dar kartą patikrino sulaukęs ministerijos vadovybės grasinimų, kad prieš jį neva bus daroma tiek tyrimų, kol jis bus atleistas: „Jie man tiesiai ir pasakė, kad darys tiek tyrimų, kol būsiu atleistas“.

Tikslas – motociklu apkeliauti pasaulį

Nuo vaikystės baikeriu save laikantis R.Pocius sėdėti rankų sudėjęs nesiruošia, jis sako netrukus sėsiantis ant plieninio žirgo ir ketinantis apkeliauti pasaulį.

„Dabar auginu barzdą. Lipsiu ant savo Harlio ir važiuosiu aplink pasaulį. Yra toks tikslas, čia yra svajonė, kurią turbūt artimiausiu metu įgyvendinsiu“, – ateities planus atskleidė buvęs VST vadas.

Jis yra kariuomenės motociklininkų klubo „Perkūnas“ įkūrėjas.

„Tai mano kūrinys, mano kūdikis. Kartu su Valdu Tutkumi, buvusiu kariuomenės vadu“, – pasakojo R.Pocius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Valdas Tutkus su baikerio liemene Didžiajame šeimos gynimo marše
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Valdas Tutkus su baikerio liemene Didžiajame šeimos gynimo marše

Vis dėlto jis sakė keliauti aplink pasaulį planuojantis vienas.

Taip pat R.Pocius tvirtino kol kas į politiką nesuksiantis, tačiau ateityje – „visko gali būti“.

„Aš neturiu politiko duomenų, aš kariškis iki kaulų smegenų, bet ką gali žinoti: gyvenimas yra didelė šachmatų lenta ir nežinai, kada reikės ėjimą rikiu ar arkliu daryti“, – svarstė vidaus tarnybos generolas.

Priminė apie Sausio 13-osios žygdarbį

Iki šiol žiniasklaidoje nebuvo gausiai rašyta apie tai, ką per 1991-ųjų sausio 13-ąją veikė R.Pocius. Jis ir pats apie tai pasakoja nenoriai.

„Per Sausio 13-ąją gyniau Lietuvą (...) Buvo, bet nesigiriam mes tokiais dalykais, tai – šventi gyvenime reikalai, kuriuos privalėjom padaryt ir aukot save“, – aptakiai atsakė buvęs VST vadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius

Jis pasakojo, kad sovietai šturmano Kosciuškos gatvėje tuo metu buvusį Krašto apsaugos departamentą, o jis saugojo būtent tą vietą.

„Aš aplink savo krūtinę buvau Krašto apsaugos departamento kovinę vėliavą apsivyniojęs, po rūbais. Mano užduotis buvo – jeigu kils šturmas, tą vėliavą išnešti, išgelbėti, kad neperimtų sovietai“, – kalbėjo R.Pocius.

„Šaudė ir į nugarą, ir bėgt teko greitai. Teko ir į Nerį šokti. Išplaukus Nerimi, vėliavą išnešiau. Po lytimi panėriau, su ja paplaukiau, išlindau, girdėjau riksmus, kad pabėgo, velnias nematė. Pakrante paplaukiau pusantro, gal du šimtus metrų, išlipau, dėjau į kojas, apšilau ir iki parlamento bėgau“, – pasakojo generolas.

Į teismą dėl šmeižto nesikreips

Vis dėlto, tokiais žygdarbiais praeityje pasižymėjęs generolas teigė neketinantis kreiptis į teismą dėl Vidaus reikalų ministerijos vadovybės galimo šmeižto.

„Kad jie juokingai kalba, pasakas seka, bet nieko konkretaus nepasako. Tegul įvardina, kada nebuvau darbe, kodėl tyrimo neatliko. Tai jeigu neatėjau į darbą, kodėl tyrimo nedarė?“, – kalbėjo jis.

15min primena, kad jis pats pasiprašė atleidžiamas iš pareigų, tačiau R.Pocius tikina, kad ministerija, norėdama atlikti tyrimą, galėjo šio prašymo netenkinti.

„Kodėl jie to nedarė? Kodėl pasakas seka?“, – svarstė R.Pocius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas