Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 07

Pirmadienį keičiasi pusės kauniečių įpročiai

Viešuoju transportu naudojasi didesnė dalis Kauno miesto gyventojų, kasdien važiuoja trečdalis. Kaip rašoma „Kauno autobusų“ pranešime žiniasklaidai, švelnėjant karantino sąlygoms, grąžinama įprasta tvarka, kai keleiviai į viešąjį transportą įleidžiami tik pro priekines duris. Šis pasikeitimas palies visus keleivius, išskyrus jaunas šeimas su vaikiškais vežimėliais ir turinčius judėjimo negalią.
Keleivis laukia troleibuso
Keleivis laukia troleibuso / „Kauno autobusai“

Į autobusus ir troleibusus tik pro priekines duris

Kaunas, bene, vienintelis iš Lietuvos didžiųjų miestų, taikantis tokią tvarką. Užsienyje gausu ir žymiai didesnių miestų, vykdančių keleivių laipinimą pro priekines duris autobusuose ir troleibusuose šiuo metu.

Ši keleivių vežimo tvarka turi savo privalumų ir trūkumų. Pasitinkant keleivius, vairuotojas gali įsitikinti, ar keleivis tikrai pažymėjo bilietą, taip pat gali kontroliuoti, kas lipa į transporto priemonę. Pagrindinis ir vienintelis šios tvarkos trūkumas tas, kad įlipantiems judresnėje stotelėje gali tekti kantriai laukti eilėje. Argumentas dėl didesnės gaišaties keleivių įlaipinimui ir išlaipinimui – ginčytinas. Nepalaikantys teigia, kad taip ilgėja gaištamas laikas. Palaikantys tvirtina, kad norintys išlipti, tai gali padaryti pro vidurines ir galines duris, todėl žymiai sumažėja vienas kitam kelią užtveriančių žmonių, ir todėl sustojimo laikas nepailgėja.

Grąžinama įprasta tvarka, kai keleiviai į viešąjį transportą įleidžiami tik pro priekines duris.

Dar vienas argumentas prieš šią tvarką – ji neatspari karantinui. Apribojus žmonių tiesioginį kontaktą Kaunas buvo privertas saugoti vairuotojus. Buvo atsisakyta bilietų pardavimo transporto priemonėse, dalis salono atskirta, o priekinės durys atimtos iš keleivių. Keleiviai galėjo patekti į viešąjį transportą pro visas duris, tik ne pro priekines.

Svarbu pažymėti, kad norint, jog ši tvarka veiktų, reikia nemažai drausmės ir tarp pačių keleivių. Jei bilieto neturintis įlipa pirmas, likusieji turi laukti, kol bus atsiskaityta ir išduotas kelionės dokumentas. Gerai, jei žmogus buvo pasiruošęs sumą be grąžos. Bus įdomu stebėti, ar kauniečiai neatprato nuo senos tvarkos.

Be grąžos

Visi norime važiuoti greičiau. Tačiau tikrai ne visi turime galimybę įsigyti bilietą iš anksto.

Jau rytoj autobusų ir troleibusų vairuotojai pradeda prekiauti bilietais. Tai gera žinia gyvenantiems atokesniuose miesto rajonuose, kur įsigyti bilietus tiesiog nėra galimybės. Šie keleiviai nuo pirmadienio atgauna galimybę įsigyti bilietą už grynuosius iš vairuotojų. Vežėjas kelia tik vieną sąlygą, perkant bilietą keleiviai turi stengtis duoti pinigus be grąžos. Taip tikimasi sumažinti tiesioginį kontaktą ir apsikeitimą pinigais.

Ruoštasi savaitę

Miesto keleivių vežėjas intensyviai rengėsi įlipimo pro priekines duris tvarkos grąžinimui. Visose transporto priemonėse prie priekinių durų bus perkelti rankų dezinfekcinio skysčio dozatoriai, ant keleivių durų ir vairuotojų kabinų stiklų pakeisti informaciniai lipdukai, įrengtos trūkstamos vairuotojų kabinų atitvaros, parengta informacija keleiviams ir instruktuoti vairuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas