Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirmąkart organizuojamame Pilietiškumo egzamine – aktyvių tautiečių antplūdis

Gegužės 14-ąją – Pilietinio pasipriešinimo dieną – pirmąkart organizuotame Pilietiškumo egzamine per 10 valandų beveik 10 tūkstančių viso pasaulio lietuvių metė sau iššūkį ir dalyvavo Pilietiškumo egzamine, rašoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime spaudai.
„Tautiškos giesmės“ giedojimas Katedros aikštėje
„Tautiškos giesmės“ giedojimas Katedros aikštėje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Valstybės saugumas yra ne tik kariuomenės, bet ir mūsų visų reikalas. Pilietiškumo egzaminas yra vienas žingsnis link to, kad geriau suvoktume, kaip funkcionuoja mūsų valstybė, žinotume, kaip valstybė organizuoja savo gynybą ir koks galimas kiekvieno piliečio vaidmuo“, – kviesdamas dalyvauti egzamine, teigė krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laurynas Kasčiūnas

Pilietiškumo egzaminu ir jam skirta informacine kampanija Krašto apsaugos ministerija ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas prie Krašto apsaugos ministerijos siekė ne tik patikrinti visuomenės informuotumą pilietiškumo, visuotinės gynybos klausimais, bet ir skirtingoms visuomenės grupėms atskleisti šias temas, suteikti žinių.

KAM nuotr./Pilietiškumo egzaminas
KAM nuotr./Pilietiškumo egzaminas

Iš 9 860 egzamino dalyvių net 70 procentų sudarė moksleiviai iš visos Lietuvos, 5 procentai – studentai iš aukštųjų mokyklų, 6,5 proc. dalyvių iš verslo sektoriaus ir nevyriausybinių organizacijų, beveik 30 procentų dalyvių sudarė likę visuomenės atstovai. Egzamine taip pat dalyvavo 145 pasaulio lietuviai iš tokių šalių kaip Kataras, Norvegija, Islandija, Italija, Vokietija, Nyderlandai, Švedija, Jungtinės Amerikos Valstijos, daugiausiai pasaulio lietuvių buvo iš Jungtinės Karalystės.

Egzaminą sudarė 32 uždaro ir 1 atviro tipo klausimas apie pilietiškumą, visuotinę gynybą ir piliečių vaidmenį dieną „X“. Anot egzamino organizatorių, aktyvioji visuomenės dalis, kuri ėmėsi veiksmo ir dalyvavo pirmą kartą surengtame Pilietiškumo egzamine, turėjo gana aukštą žinių lygį – net 2 proc. dalyvavusiųjų visus uždaro tipo klausimus atsakė teisingai, 71 proc. įveikė bent 20 klausimų.

Tarp moksleivių, studentų, verslo, nevyriausybinių organizacijų, pasaulio lietuvių ir likusių žinių siekiančių piliečių tikslinių grupių geriausiais rezultatais pasižymėjo plačiosios visuomenės atstovai, pagal registraciją nepatenkantys į kitas kategorijas.

Pasibaigus egzaminui, per 3 dienas iš skirtingų sričių ekspertų sudaryta komisija įvertins atviro tipo klausimus ir nutars, kurie 6 visuomenės atstovai ir 4 organizacijos pademonstravo aukščiausią žinių ir aktyvumo lygį. Pilietiškumo egzamino apdovanojimai vyks gegužės 29 d. Vilniuje, su laimėtojais bus susisiekta tiesiogiai jų nurodytais kontaktais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus