Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 10 02

Pirmas išbandymas „frakcijų koalicijai“ – Vytauto Bako tyrimas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas pripažįsta, kad be konservatorių arba socialdemokratų palaikymo jo planas atlikti tyrimą dėl verslo grupių įtakos politikams gali žlugti. O kol kas nei konservatoriai, nei socialdemokratai siūlymo nepalaiko. Taigi V.Bako idėja gali tapti pirmuoju išbandymu „frakcijų koalicijos“ naujadarui.
Vytautas Bakas
Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Kad ta ini­cia­ty­va, ku­rią aš iš­kė­liau dar pa­va­sa­rį, bū­tų re­a­li­zuo­ta, rei­ka­lin­gi ar­ba jū­sų pa­ra­šai vi­sos frak­ci­jos, ar­ba kai­rės pa­ra­šai. Bent jau vie­nų. Kol kas aš ne­su­lau­kiau pa­ra­mos ši­tai ini­cia­ty­vai, bet vis dar lau­kiu“, – ketvirtadienį vakarinio Seimo posėdžio metu konservatoriui Andriui Kubiliui pasiteiravus, kodėl kitos savaitės darbų plane nėra įrašytas į Seimo kitos savaitės darbų planą, pripažino V.Bakas.

Kol kas politikas yra surinkęs daugiau nei 40 siūlymo pradėti plataus masto tyrimą rėmėjų parašų. Anot V.Bako, tarp pasirašiusių daugiausia „valstiečių“ frakcijos narių, taip pat keli „tvarkiečiai“, mišrios Seimo narių grupės nariai.

Tuo tarpu nei socialdemokratai, nei konservatoriai kol kas iniciatyvos remti neskuba. Pagrindinis to argumentas, kad klausimai tyrimui gali būti pernelyg abstraktūs arba akivaizdžiai politiniai – nukreipti prieš konkrečias politines partijas.

Socialdemokratai savų istorijų tirti nenori

Kad tokie argumentai nepagrįsti, ketvirtadienį ryte vykusiame koalicijos tarybos posėdyje V.Bakas pirmiausia bandė įtikinti „frakcijų koalicijos“ sutartį su „valstiečiais“ pasirašiusius vienuolika socialdemokratų.

Posėdyje 15min žiniomis, V.Bakas išvardino konkrečius epizodus ir pasakė politikų pavardes, kurių veikla turėtų būti tiriama. Tyrimo laikotarpis pirmuoju tyrimo klausimu, susijusiu su M.Basčio veikla, apimtų dešimtmetį, o kitais dviem – verslo ir politikų santykių ir strateginių įmonių valdymo – klausimais būtų gilinamasi į pastarųjų penkerių metų įvykius. Taigi akivaizdu, kad labiausiai tyrime gali kliūti tuo metu valdžioje buvusiems socialdemokratams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

Todėl nenuostabu, kad išklausę V.Bako ketvirtadienį socialdemokratai paprašė savaitės patikslinti tyrimo klausimų formuluotėms. Neslepiama, kad norima ne tikslinti, o keisti tyrimo kryptis arba tiesiog tempti laiką nepasakant koalicijos partneriams griežto „ne“.

Tos komisijos atsiradimas tikrai pradės vieni kitų plėšymą, – teigė socialdemokratas.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas, frakcijų koalicijos rėmėjas A.Palionis neslepia, kad kol kas tyrimo tikslai jam panašūs į norą politiškai susidoroti su politiniais konkurentais.

„Aš realiai (koalicijos tarybos posėdyje – red.past.) išgirdau tą patį, ką mačiau per televizorių. Manau, kad, jei jau sudarytume tokią komisiją, tai turi būti sudėlioti ir konkretūs klausimai. Šiandien aš abejoju, ar nebūtų užgožtas visas Seimo darbas. Tos komisijos atsiradimas tikrai pradės vieni kitų plėšymą“, – teigė socialdemokratas.

Konservatoriai rems, jei bus tiriami R.Karbauskio ryšiai

Todėl V.Bakas ėmė dairytis į opoziciją ir Seimo salėje tiesmukai paprašė konservatorių paramos. Pastarieji tyrimo būtinumu taip pat abejoja.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų sąjungos frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis sako, kad kol kas net nėra matęs galutinio dokumento.

„Realiai reikia pirmiausia pamatyti klausimus, ką jis ten nori tirti. Nes tas dokumentas, kuris slankiojo Seime ir apie kurį esu girdėjęs tik pasakojimus, buvo labai abstraktus. Tai ką tiksliai tirtų ta komisija? Aš vakar supratau iš paties V.Bako, kad kairieji neremia to, tai man įdomu būtų išgirsti argumentus, kodėl. Gal jie kažką daugiau žino? Gal tai tyrimas, kuris juos turėtų atimti ir dėl to yra problema? Aiškumas mums padėtų apsispręsti“, – teigė G.Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius ir Gabrielius Landsbergis

Anot jo, jei jau užsibrėžiama tirti verslo ir politikų santykius, tai kartu reiktų tirti ir „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio verslo kūrimo istoriją, ryšius su Rusija.

„Jeigu jau tyrimas prasidėtų, su ar be mūsų palaikymo, jis turėtų tirti ir „valstiečius“. Man tos premjero insinuacijos, kad politinės partijos yra blogos, o „valstiečiai“ kažkas virš visų pakilęs darinys, yra visiška nesąmonė. Mes turėtume ištirti ir R.Karbauskio ryšius su oligarchinėmis struktūromis dėl trąšų verslo, licencijų gavimo principus, armėnus – viską reiktų tikri objektyvumo vardan“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Tokius klausimus konservatoriai, anot politiko, bandys įtraukti svarstant projektą Seimo salėje.

„Mes norime, kad tai būtų rimtas tyrimas, o ne tos pačios Artūro Skardžiaus primestos ir praeitoje kadencijoje ištirtos temos“, – teigė konservatorius.

Lenkų parašų neprašė

Nesulaukusiam socialdemokratų ir konservatorių palaikymo V.Bakui tyrimo pradžiai gali tekti pasitelkti Lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narius. Tiesa, pastarieji kol kas nei matė V.Bako parengtą dokumentą, nei aptarė galimybes jį remti.

„Mes nesvarstėme dar frakcijoje, tai negaliu dar sakyti frakcijos nuomonės, bet šiaip yra mūsų pozicija tokia, kad reikia daugiau sąžiningumo ir skaidrumo visose Lietuvos gyvenimo srityse, ypač politikų ir verslo santykiuose. Tai pasvarstysime tą galimybę“, – teigė Rita Tamašunienė, Lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė.

Ji pripažino asmeniškai pati kol kas nei mačiusi dokumento, nei buvusi prašyta po juo pasirašyti.

S.Skvernelis ir R.Karbauskis kviečia nebijoti

Premjeras Saulius Skvernelis ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikina, kad tyrimas tikrai nebus nukreiptas prieš kurios nors vienos politinės partijos atstovus.

Šiuo atveju nėra skirtumo tarp dešiniųjų, kairiųjų ar kažkokių kitų politikų, tai nėra nukreipta prieš jokią politinę jėgą, tai yra šnekėjimas daugiau apie tai, kad verslas bando pirkti politikus vienaip ar kitaip, – sakė R.Karbauskis.

„Mes dabar šnekėjome, kad tikslinsime klausimus, kad nekiltų kažkokių interpretacijų, ką ta komisija darytų. Manau, kad tuo kelius bus einama, nes iš tikrųjų tie visi santykiai verslo ir politikų, kurie klostėsi per labai labai daug metų, jie garbės valstybei ir valdžiai Lietuvos nedaro. Mes tų santykių niekaip neturime ir dėl to galbūt yra lengva mums apie tai šnekėti ir tuos klausimus kelti. Šiuo atveju nėra skirtumo tarp dešiniųjų, kairiųjų ar kažkokių kitų politikų, tai nėra nukreipta prieš jokią politinę jėgą, tai yra šnekėjimas daugiau apie tai, kad verslas bando pirkti politikus vienaip ar kitaip“, – ketvirtadienį tyrimo ateitį komentavo R.Karbauskis, kuris pats yra ir politikas, ir verslininkas vienu metu.

S.Skvernelis savo ruožtu pripažino, kad kolegų reakcija dėl šio tyrimo yra paremta baime.

„Tai yra apsisprendimo reikalas. Tikrai neturėtų būti čia susieta, kaip rodo reakcija, su tam tikromis baimėmis politinių jėgų, ar čia prieš mus, ar čia prieš mus. Jei tokios baimės yra, tai vėl negerai“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, svarbiausias tyrimo tikslas yra atskleisti visą situaciją ir teikti įstatymų pataisas, kurios neleistų ateityje politikams elgtis nederamai. Taip pat esą taip būtų užkirstas kelias manipuliuoti slapta informacija ir pažymomis.

„Dar vienas dalykas, kuris labai svarbus, apie kurį mes nekalbame, kad jeigu atsakymų nėra, jie nėra atskleisti, tai paskui atsiranda galimybė manipuliuoti ta informacija“, – sakė jis.

V.Bakas anksčiau 15min yra sakęs, kad tyrimas būtų vykdomas trimis kryptimis ir truktų pusmetį.

„Pirma kryptis – „Rosatom“, čia kaip tyrimo dėl Mindaugo Basčio pratęsimas. Kas buvo su juo, mes žinome, o kas buvo už jo, manau, reikia išsiaiškinti, ir yra labai svarbu, nes ta įtaka „Rosatom“ ir siekis daryti įtaką politikams niekur nedingo. Antra kryptis – neskaidri verslo įtaka politiniams sprendimams, ir trečia – strateginių įmonių valdymas“, – dėstė V.Bakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas