Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
03 17

Planas vienos vaizdingiausių Vilniaus vietų pašonėje: vietoj metalinių garažų – kempingas

Vilniuje nyksta sovietiniai metalinių garažų masyvai. Vietoj vienų, kaip Karoliniškėse, buvo tiesiamas aplinkkelis, vietoj kitų planuojamas vaikų darželis. Dar viena tokia garažų bendrija yra vaizdingo Pūčkorių kraštovaizdžio draustinio pašonėje, šiuo metu čia irgi verda nukėlimo darbai. Ir planas, kas vietoj jų ateityje galėtų būti, yra, tiesa, parengtas senokai – prieš 15 metų ir jau kiek praradęs aktualumą.

Metalinių garažų masyvai Vilniaus nepuošia – taip jau daug metų tvirtina sostinės vadovai, naikindami šias bendrijas vieną po kitos. Ir nors iš juose garažus turinčių žmonių sulaukiama priešinimosi, nukėlimo procesas vyksta.

Darželis su aikštele bendruomenei

Vienas naujausių, garsiai nuskambėjusių, buvo garažų nukėlimas Kernavės gatvėje, kuri šiuo metu jau yra praktiškai Vilniaus centre. Darbai čia baigti sausį.

Tuomet Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė, kad „atlaisvintame 63 arų valstybinės žemės sklype atsiras 280 vietų lopšelis-darželis, kuris šiuo metu jau projektuojamas, teritorijoje esančia sporto žaidimų aikštele po darželio darbo valandų galės naudotis ir bendruomenė“.

Sauliaus Žiūros nuotr./Atlaisvinta teritorija Kernavės g.
Sauliaus Žiūros nuotr./Atlaisvinta teritorija Kernavės g.

Kernavės gatvėje ant valstybinės žemės stovėjo 179 metaliniai garažai. Garažų nukėlimas buvo vykdomas teismo paskirtu sprendimu dalyvaujant ir antstoliui.

„Tuščiame sklype iškils 2-3 aukštų lopšelis-darželis su sporto žaidimų aikštele. Jį galės lankyti 280 vaikų nuo 3 metų iki priešmokyklinukų. Užduotis projektuotojams sudaryta pagal bendruomenės išsakytus lūkesčius – planuojant siekti gatvės ir kiemo erdvių atskyrimo, o sklypo erdves formuoti taip, kad būtų prieinamos ir tinkamos naudotis bendruomenės gyventojų veikloms – sukurti fizinius, emocinius ir želdynų skiriamuosius elementus.

Kernavės gatvėje ant valstybinės žemės stovėjo 179 metaliniai garažai.

Numatoma, kad sporto žaidimų aikštele su specialia smūgius silpninančia danga ne darbo metu galėtų naudotis platesnė bendruomenės dalis“, – būsimą sklypo paskirtį piešė savivaldybė.

Nyksta garažai ir kitur

Per trejus metus Vilniuje buvo nukelta beveik 9400 metalinių garažų – tai yra apie 85 proc. visų valstybinėje miesto žemėje stovėjusių garažų. Didžiausią valstybinės žemės plotą užima garažai Stepono Batoro gatvėje. Sausį skelbta, kad šioje vietoje ant valstybinės žemės dar stovi apie 300 garažų.

Tačiau ir šioje teritorijoje po truputį stumiamasi į priekį ją išvalant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas