Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 27

Planiniai skiepai per karantiną: poliklinikos ieško, kaip užtikrinti saugumą, o dalis tėvų atsisako skiepyti vaikus. Kuo tai gresia?

Nors Lietuvoje įvedus karantiną planiniai skiepai nėra atidėti ar juo labiau draudžiami, nemaža dalis tėvų šiuo laikotarpiu linkę palaukti ir nukelti skiepus į ateitį. Gydytojų nuomonės šiuo klausimu skiriasi.
Kūdikiai ir mažamečiai vaikai Lietuvoje skiepijami pagal skiepų kalendorių
Kūdikiai ir mažamečiai vaikai Lietuvoje skiepijami pagal skiepų kalendorių / 123RF.com nuotr.

Kovo viduryje įvestas karantinas iš esmės pakeitė Lietuvoje veikiančių gydymo įstaigų darbą. Dalis neskubių paslaugų šiuo metu neteikiamos arba, jei tai įmanoma, suteikiamos nuotoliniu būdu. Vis dėlto planiniai skiepai nepatenka į šį sąrašą.

Kaip 15min informavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), pagal priimtą Vyriausybės nutarimą dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo karantino metu, planiniai skiepijimai nėra atidedami ir turi būti vykdomi, numatant pacientų srautų valdymą.

Pagal Vyriausybės nutarimą planiniai skiepijimai nėra atidedami ir turi būti vykdomi, numatant pacientų srautų valdymą.

Teigiama, kad planinių skiepijimų atlikimui turi būti paskiriamas atskiras laikas (diena, valandos) ir/arba atskiros patalpos, užtikrinant, kad nesikryžiuotų pacientų, atvykstančių planiniams skiepijimams, ir kitų pacientų srautai.

„Remiantis 2020 kovo 14 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ kiekviena asmens sveikatos priežiūros įstaiga turi užtikrinti nepertraukiamą skiepijimą“, – teigė ULAC atstovas spaudai Zigmas Nagys.

Vis dėlto realybė kitokia. Dauguma poliklinikų tebeieško sprendimų, kaip užtikrinti saugų mažųjų pacientų ir juos atlydėjusio suaugusiojo sveikatos saugumą. Tuo metu tėvai pasigenda tikslios informacijos, ką daryti. O sprendimus priima remdamiesi gandais. Kaip kad tokiais, jog šiuo metu skiepai apskritai uždrausti.

„Niekas nieko nežino“

123RF.com nuotr./Skiepai aktualiausi kūdikius auginantiems tėvams
123RF.com nuotr./Skiepai aktualiausi kūdikius auginantiems tėvams

Kaunietė Monika augina kelių mėnesių sūnų. Pagal skiepų kalendorių jos sūnus šį mėnesį turėjo būti vėl skiepijamas. Tuo pačiu metu ji planavo vaiką paskiepyti ir nuo rotavirusinių infekcijų (šis skiepas nėra privalomas, todėl šeimai už jį reikėtų susimokėti). Paskelbus karantiną moteris dvejojo, bet galiausiai nutarė kuriam laikui atidėti vizitą į polikliniką.

„Pradžioje niekas nežinojo, ar skiepys ir kaip tai darys. Vėliau lyg išsiaiškino. Mus kvietė ateiti kitą savaitę, sakė, kad baigiamas įrengti kabinetas, į kurį galima patekti be kontakto su kitais. Bet aš nenoriu, tiksliau – bijau. Nežinau, kiek tęsis karantinas, bet, manau, kad tikrai bus mažesnis pavojus vėliau užsikrėsti koronavirusu“, – sakė šeimoje dar vieną vaiką auginanti moteris.

Mus kvietė ateiti kitą savaitę, sakė, kad baigiamas įrengti kabinetas, į kurį galima patekti be kontakto su kitais. Bet aš nenoriu, tiksliau – bijau.

Panašios nuomonės yra ir kiti tėvai. Socialiniame tinkle „Facebook“ esančioje grupėje diskutuojančios mamos beveik vienbalsiai pasisakė prieš skiepus karantino metu. Kai kurios stebėjosi, jog apskritai tai leidžiama. Anot jų, jei uždraustos planinės operacijos, kodėl skiepai ne?

„Man skambino iš poliklinikos, siūlė ateiti skiepytis. Bet aš atsisakiau ir tikrai neisiu. Skiepai tokiu metu dar labiau nusilpnins vaiko imunitetą. Kam man to reikia?“ – savo mintimis dalinosi kita grupės narė.

„Poliklinika – paskutinė vieta, kur šiuo metu reikėtų bastytis su vaiku“, – įsitikinusi kita šios grupės narė.

Tuo metu vilnietė Šarūnė, auginanti trijų mėnesių dukrą, neseniai ją paskiepijo savo poliklinikoje.

„Mūsų maža poliklinika. Įleidžia po vieną. Iš anksto pasakė, kad reikia su pirštinėmis kauke būti. Patys irgi buvo su jomis, su apsauginiais kostiumais. Patalpos kvepėjo dezinfekciniu skysčiu. Įėjau, ištraukiau vaiko koją, įdūrė, supakavau ir išėjau“, – pasakojo Vilniuje gyvenanti moteris.

Vis dėlto skaitant tėvų diskusijas internete susidaro įspūdis, kad jiems trūksta tikslios informacijos apie vakcinavimą karantino metu.

Nepaisant to, kad sprendimas dėl to priimtas ir paskelbtas vos paskelbus karantiną, oficialiuose šaltiniuose (pvz., poliklinikos interneto puslapiuose) pateikiama tik formali informacija. Ne ką daugiau jos pacientai gauna ir pasiskambinę į registratūrą. Todėl dauguma tėvų kliaunasi savo gydytojų rekomendacijomis arba – kas blogiausia – gandais. Kad ir tokiais, jog per karantiną planiniai skiepai draudžiami.

Privalo tęsti skiepijimą

123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas
123RF.com nuotr./Skiepų kabinetas

Kalbintų gydymo įstaigų vadovai pabrėžė, kad SAM nutarimas nesuteikia jokių išimčių. Jis įpareigoja poliklinikas nenutraukti planinių skiepų paslaugos net ir karantino laikotarpiu. Taip pat užtikrinti, kad pasiskiepyti pacientai galėtų saugiai – neturėdami kontakto su kitu medicinos įstaigos personalu bei sergančiais pacientais.

Kaip tai padaryti? SAM pateikia dvi rekomendacijas. Poliklinikos, kuriose yra galimybė sveikiems pacientams skiepų kabinetą pasiekti per atskirą įėjimą, taip ir turėtų organizuoti jų srautus. Toms įstaigoms, kuriose tokios galimybės nėra, rekomenduojama valdyti pacientų srautus pagal laiką, t. y. dalį poliklinikos darbo laiko skirti ligoniams, o konkretų laiką (dezinfekavus patalpas) – skiepams.

Gydymo įstaigos šį klausimą sprendžia įvairiai ir pagal savo galimybes. Nemaža dalis kol kas neskiepija savo pacientų: rekomendacijas „palaukti kurį laiką“ gavo ne viena šeima, auginanti mažamečius vaikus, kuriems šiuo metu priklausytų skiepai.

Teigiama, kad toks laukimas – laikinas. Tačiau, kiek tai truks, nekonkretizuojama.

Į skiepų kabinetą – atskirai nuo kitų pacientų

123RF.com nuotr./Skiepai
123RF.com nuotr./Skiepai

Kauno miesto poliklinika, didžiausia ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaiga Lietuvoje, savo pacientams šia savaitę pranešė, kad norintys jau gali registruotis dėl skiepų. Anksčiau kurį laiką skiepijimas buvo nutrauktas.

„Mes užtikrinsime, kad skiepytis atėję pacientai kuo mažiau vaikščiotų po poliklinikos patalpas, t. y. įėjimas yra skirtas tik skiepijamiems pacientams. Gydytojas juos apžiūrės tame pačiame kabinete, kur vėliau bus suleidžiamas skiepas. O tuomet pacientas iš karto per tas pačias duris turės išeiti niekur nevaikštinėdamas“, – pasakojo Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotojas medicinai Raimundas Micka.

Kadangi įstaiga turi daug padalinių, nutarė neriboti pacientų srautų pagal laiką.

„Mes ėjome paprastesniu keliu – kad būtų atskiros durys. Tiesa, ne visose poliklinikose yra tiek įėjimų, kad užtikrintume karščiuojančių ir sveikų pacientų, einančių skiepytis, atskyrimą. Todėl Centro padalinys kuriam laikui perima skiepijimo funkciją, o Šančių padalinyje bus aptarnaujami karščiuojantys pacientai, kurie yra užsiregistravę Centro padalinyje. Taip mes bandysime užtikrinti pacientų srautus“, – žadėjo Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotojas.

Ši gydymo įstaiga turi penkis padalinius: Centro, Šilainių, Kalniečių, Dainavos ir Šančių.

Kalbėdamas apie tai, ką reikėtų daryti tėvams – laukti ar skiepyti savo vaikus „pagal planą“, t.y. skiepų kalendoriuje numatytą tvarką, nepaisant karantino, medikas pabrėžė, kad tai – tik jų sprendimas.

„Gydymo įstaiga turi užtikrinti visas sąlygas saugiam skiepijimui, kad tėvai galėtų pasirinkti (ką daryti – red. past.). Bet teisę nuspręsti skiepyti(s) ar ne, turi tik pacientas arba jo įgaliotas atstovas. Šiuo atveju tėvai“, – priminė jis.

Gydytoja: neilgam laikui skiepus tikrai galima atidėti

Daugiau nei 30 metų pediatre dirbanti gydytoja Liudmila Antuševa įsitikinusi, jog šiuo metu planinį skiepijimą reikėtų atidėti.

„Šiandien viena mama skambino ir klausė, ką daryti, nes, jei dabar neskiepys, pavėluos su antru skiepu nuo erkinio encefalito. Aš jai paaiškinau, kad pasivysim. Kur kas baisiau, jei tuo metu, kai gaus skiepą, jos vaikas turės kontaktą su koronaviruso nešiotoju“, – sakė medikė.

Prieš skiepijant mes kiekvieną kartą klausiame, ar nėra sergančių šeimoje. O kaip dabar elgtis su koronavirusu? Juk pirmųjų požymių gali neturėti.

Pasak jos, pavojingiausia tiems, kurie neturi nė vieno skiepo, pavyzdžiui, nuo tymų. Visus kitus, ypač revakcinaciją, galima kuriam laikui atidėti.

Ji priminė, kad skiepyti galima tik sveikus pacientus. Taip pat po skiepo reikia vengti kontaktų su sergančiais asmeninis.

„Prieš skiepijant mes kiekvieną kartą klausiame, ar nėra sergančių šeimoje. O kaip dabar elgtis su koronavirusu? Juk pirmųjų požymių gali neturėti. Tėveliai išeis į darbą ir netyčia atneš virusą vaikui – šeima net nežinos, o vaikas užsikrės“, – savo nuomonę išsakė vaikų gydytoja.

Iki šiol visame pasaulyje fiksuoti COVID-19 ligos atvejai rodė, kad vaikai šia liga serga palyginti nesunkiai. Tačiau L.Antuševos nuomone, niekada nežinai, kaip sureaguos konkretus organizmas.

„Vaikai serga lengvesne forma. Bet gal būtent tavo vaikas turės polinkį astmai. Tai ir bus ta silpnesnė vieta, kuri sureaguos“, – teigė pediatrė.

Infektologė: gali tekti kartoti visą skiepų schemą iš naujo

Tiesa, tokios nuomonės laikosi ne visi gydytojai. Dalis jų įsitikinę, jog, poliklinikoms sudarius galimybes saugiai patekti į skiepų kabinetą, tėvams nereikėtų atidėti planinio skiepo. Svarbiausia, anot jų, laikytis gydymo įstaigų rekomendacijų: atvykti tiksliai paskirtu laiku, eiti tiesiai į vakcinavimui skirtą patalpą, būti su apsaugine kauke, vaiką turi lydėti tik vienas iš tėvų.

Jeigu visi sveiki ir kontaktų su COVID-19 neturėta, reikėtų skiepyti, - savo nuomonę pateikė Kauno klinikinės ligoninės gydytoja.

„Ką reiškia „atidėti trumpam“? Mes nežinome, kiek laiko truks karantinas. Jeigu tas užtrukimas bus ilgas, mes prarasime imunitetą ir planinių skiepų schemą gali tekti kartoti iš naujo. Manau, SAM teisingai nusprendė“, – atkreipė dėmesį Kauno klinikinės ligoninės gydytoja infektologė, Lietuvos sveikatos mokslo universiteto (LSMU) Infekcinių ligų klinikos lektorė Monika Kuliešė.

Pasak jos, tai ypač svarbu mažiems (iki 1 m) vaikams, kurie turi būti vakcinuojami griežtai pagal tvarkaraštį.

SAM: nutraukus planinį vakcinavimą gali kilti kitų infekcinių ligų protrūkis

15min atsiųstame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atsakyme pabrėžiama, kad stabdyti planinį skiepijimą gali būti pavojinga.

„Atsižvelgiant į tai, kad profilaktinių skiepijimų atidėjimas ar pertrūkiai, sukelia užkrečiamųjų ligų protrūkius, o laiku nepaskiepytiems asmenims gresia užkrečiamųjų ligų komplikacijos ir mirtys, planiniai skiepijimai nei karantino, nei valstybės lygio ekstremaliosios situacijos laikotarpiu nėra atidedami ir privalo būti atliekami asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigose atliekami skiepijimai pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, suaugusiųjų skiepijimai pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos 2019-2023 metų programą, rekomenduojami skiepijimai (pavyzdžiui, skiepijimai nuo erkinio encefalito), išlaikant skiepijimo schemas“, – nurodė SAM Spaudos tarnybos vyr. specialistė Justina Petravičienė.

Neskiepys, jei kils įtarimas dėl užsikrėtimo koronavirusu

Primenama, kad apie skiepijimus pagal vaikų profilaktinių kalendorių asmens sveikatos priežiūros įstaigos vaikų tėvus turi informuoti iš anksto nuotoliniu būdu.

Suaugę asmenys dėl planinių skiepų su savo gydymo įstaiga patys turi susisiekti nuotoliniu būdu.

„Jei asmens sveikatos priežiūros įstaigai nuotoliniu būdu informuojant ar paskambinus asmeniui nustatoma, kad vaikai ar suaugusieji, kuriems reikia atlikti planinius skiepus, buvo išvykę į užsienį 14 kalendorinių dienų laikotarpyje ar turėjo sąlytį su įtariamu, ar sergančiu COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), ar yra įtariami, ar serga COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), skiepai atidedami“, – nurodė SAM atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi