Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 23

Plungėje į karą dėl garažų keliuko įsivėlė net Seimo narys Jurgis Razma

Plungėje pro dviejų garažų bendrijas einantis keliukas buvo savavališkai užbarikaduotas. Barikaduotojai – tų pačių garažų naudotojai ir aplinkiniai gyventojai, iš šio keliuko pasidarę įvažiavimus į savo sklypus. Tuo tarpu likusieji garažų naudotojai kreipiasi į teisėsaugą dėl savivalės – barikados trukdo ne tik šiukšles išvežti.
Plungėje lyg kare – žmonės be jokių derinimų betono luitais blokuoja gatves
Plungėje lyg kare – žmonės be jokių derinimų betono luitais blokuoja gatves / Garažų bendrijos nuotr.

Rimti reikalai – Plungėje pro dviejų garažų bendrijas einantis keliukas buvo savavališkai užbarikaduotas. Ir barikaduotojai, ir tokių veiksmų priešininkai – dviejų garažų bendrijų atstovai bei šalia įsikūrę gyventojai.

„Pasagos“ ir „Rato“ garažų bendrijų savininkai susiskaldę ir viduje.

Vieni teigia, kad keliukas yra labai reikalingas. O barikaduotojai kalba atvirkščiai.

Konfliktas įtraukė ir vieną konservatorių lyderių Seimo narį Jurgį Razmą. Šis stoja blokuotojų pusėn – kartu su bendrijų pirmininkais padėjo parašą ant vargu ar įgalaus dokumento, leidžiančio užtverti kelią.

Pirmininkai deda parašus, bet barikadoms nepritaria

Konfliktas senas, tačiau labiau įsiplieskė, kai žodžiai virto veiksmais. Šalia garažų einanti gatvelė buvo užtverta žemių krūva ir gelžbetonio blokais.

„Pasa­gos“ na­riai tu­ri į sa­vo te­ri­to­ri­ją va­žiuo­ti iš Kal­niš­kių gat­vės, „Ra­to“ – iš A.Ju­cio skers­gat­vio. Keliukas žemėlapyje pavadintas Žaltakalnio gatve, tačiau plungiškiai teigia, jog tokia gatvė yra kitur.

„Google maps“ žemėlapis/Garažai „Ratas“ ir „Pasaga“
„Google maps“ žemėlapis/Garažai „Ratas“ ir „Pasaga“

Garažų bendrijos „Pasaga“ pirmininkas Steponas Remeikis tvirtina, kad kelią užtvėrė keletas aktyvistų iš „Rato“ bendrijos. Tie, kurių durys atsiveria į keliuką. Mat jiems sunku išvažiuoti – keliu vis lekia mašinos.

Pasirašė „Pasagos“ pirmininkas, o tada pasakiau Seimo nariui, kad ir jis pasirašytų. Tada ir aš pasirašiau.

Pirmininkas prisiminė, kad čia lyg ir vos nenutrenkė vaiko: „Pavojingas pravažiavimas, tačiau tai turi pasakyti saugaus eismo specialistai. Reikalas sprendžiamas ne taip. Pirma reikia sutvarkyti dokumentus, o tik vėliau tverti. Užtektų ir ribojančius kelio ženklus pastatyti. Nereikėtų nė barikadų.“

Albertas Viršilas, bendrijos „Ratas“ pirmininkas, pateikia kitą versiją – jis sako nuėjęs pas seniūną, kad šis leistų bendrijos narių pageidavimu užtverti keliuką. Seniūnas liepė surinkti „Pasagos“ parašus.

„Niekas nerinko – man svetimos bendrijos parašų nereikia. Tuomet viename susirinkime išgirdau iš Seimo nario Jurgio Razmos, kad aš einu prieš savo bendrijos narius. Pasirašė „Pasagos“ pirmininkas, o tada pasakiau Seimo nariui, kad ir jis pasirašytų. Tada ir aš pasirašiau“, – dėstė įvykių seką A.Viršilas.

Pirmininko nuomone, tie, kurie labiausiai nori užtverti kelią, nemoka mokesčių ir patys nežino, ko nori: „Nuo pirmos dienos esu šiuose garažuose. Gąsdina mane žurnalistais, o aš sakau – ne kopūstus čia auginame, o mašinas laikome – kelias turi būti. Kaip šiukšlių mašina pravažiuos?“

Šio pirmininko nuomonė panaši kaip ir kito – kelias užtvertas neteisėtai, nors ant leidimo yra ir jo, ir kito pirmininko, ir Seimo nario parašai.

Savininkų nuomonės išsiskiria

Garažą „Pasagoje“ turintis Marius Kurmis tvirtina, kad nesutarimai prasidėjo po to, kai privačių namų gyventojai iš garažų keliuko nusitiesė įvažiavimus į savo sklypus. Jie nori šiltnamio sąlygų kitų gerovės sąskaita.

Garažų bendrijos nuotr./Plungėje lyg kare – žmonės be jokių derinimų betono luitais blokuoja gatves
Garažų bendrijos nuotr./Plungėje lyg kare – žmonės be jokių derinimų betono luitais blokuoja gatves

M.Kurmio nuomone, kelias pro garažus yra gyvybiškai reikalingas: „Tarkime, susižeisčiau garaže. Greitoji pagalba pirmiausia važiuos tuo keliu, kuris yra užtvertas. Plungės komunalinis ūkis dėl konteinerio turi važiuoti papildomą kilometrą. Man pačiam dabar tenka lanką sukti, kai pasiimu automobilį ir važiuoju iki namų.“

Vyro nuomone, kelią užtvėrė ne garažų savininkai, o gyvenamųjų namų savininkų pasamdyti asocialūs asmenys.

Vyro nuomone, kelią užtvėrė ne garažų savininkai, o gyvenamųjų namų savininkų pasamdyti asocialūs asmenys.

O pirmininkų pasirašytas leidimas užtverti kelią – niekinis, nes nebuvo oficialaus bendrijų susirinkimo. Barikada yra visiška savivalė.

Kito garažo „Rato“ bendrijoje savininkas Andrius Lubys aktyviai palaiko kelio užtvėrimą. Kiti jį vadina vienu iš barikadų organizatoriumi, nors vyras tvirtina nežinantis, kas tai padarė.

Vyras teigia, kad pirmininko buvo prašyta iš bendrų lėšų bent šiek tiek aptvarkyti keliuką – tapo sunkiai pravažiuojamu. Nė piršto nepajudino. A.Lubio nuomone, kelio būtų galima neužtverti, jei jis būtų nors truputį prižiūrimas.

„Keliese žmonės susimetėme lėšų, nupirkome kelis sunkvežimius žvyro ir šiek tiek aptvarkėme kelią. Keliuku pravažiuoja daugybė mašinų, todėl duobės netrukus vėl atsivėrė. O kas kelią užtvėrė, nežinau“, – pasakojo vyras.

Barikadoms nepritaria, bet pasirašo

Kodėl pirmininkai dėjo parašus ten, kur patys teigia matantys savivalę ir neteisėtą veiklą? Gal juos paragino Seimo narys J.Razma? Išsigando politiko spaudimo?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Razma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Razma

Beje, konservatorius J.Razma taip pat teigia pasirašęs tik tam, kad konfliktas butų išpręstas ir pajudėtų reikalai. Seimo narys teigia, kad jo dalyvavimas šioje istorijoje yra perdėtas.

„Man pasirodė, kad pirmininkai nepaiso savo bendrijos narių nuomonės, o jos reikia paisyti, jeigu reikalavimai teisėti. Tiesiog palinkėčiau, nedarant didelių problemų, seniūnui rasti išeitį. Arba įregistruoti ten oficialią gatvę, arba tiesiog sutarti, jog nėra ten gatvės“, – sakė konservatorius.

J.Razma įtaria, jog bendrijos nariai jo parašo norėjo vien tam, kad pirmininkai neneigtų savųjų parašų: „Neanalizavau. Buvo atėję ir gyventojų. Šalia gyvenantis treneris Genadijus Glikmanas, kiek suprantu, – už užtvėrimą.“

Seimo nario žiniomis, tokių neregistruotų gatvių Plungėje yra daugiau: „Užprogramuotas konfliktas. Savivaldai nederėtų nusišalinti nuo šio konflikto, nes, mano žiniomis, keliukas neturi jokio statuso.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai