Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 11

Plungės rajone nuotekų dumblu užterštas Vieštovės upelis

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) Plungės rajono agentūrai pranešta, kad į Vieštovės upelį, Juodeikių kaime, Nausodžio seniūnijoje iš laukų teka dumblas. Nedelsiant buvo imtasi priemonių taršalų tekėjimo sustabdymui, pradėti upelio valymo darbai. Imami vandens mėginiai ir stebima ar tarša neplinta.
Užterštas Vieštovės upelis
Užterštas Vieštovės upelis / Šiaulių RAAD nuotr.

Praėjusią savaitę ŠRAAD Plungės rajono agentūrai buvo pranešta, kad teršiamas Vieštovės upelis. Pareigūnai tuoj pat nuvyko į Nausodžio seniūnijos, Juodeikių kaimą. Paaiškėjo, kad prieš savaitę buvo vykdytas laukų tręšimas Plungės miesto nuotekų valymo įrenginių dumblu. Šeštadienį ir sekmadienį laukai buvo apariami, bet darbai nebuvo baigti. Stipriai palijus, dalis dumblo iš lauko pateko į Vieštovės upelį ir jį užteršė.

Nustačius Vieštovės upelio užteršimo faktą, nedelsiant apie įvykį informuotas dumblo tiekėjas – UAB „Plungės vandenys“, dumblo vežėjas – UAB „Plungės lagūna“ bei lauko savininkas – ūkininkas G.B.

Ūkininkas upelio pralaidoje ir į jį įtekančiame melioracijos griovyje įrengė šiaudų užtvaras ir aparė lauko pakraščius, kad dumblas daugiau nebetekėtų į upelį. UAB „Plungės lagūna“ organizavo upelio valymo darbus.

Užterštas vanduo buvo pumpuojamas ant laukų, o į upelį patekęs dumblas iškasamas ir išvežamas.

ŠRAAD valstybinės analitinės kontrolės skyriaus specialistai ima Vieštovės upelio ir Minijos upės vandens mėginius ir stebi ar taršalai neplinta.

Šiaulių RAAD nuotr./Užterštas Vieštovės upelis
Šiaulių RAAD nuotr./Užterštas Vieštovės upelis

Praėjusio penktadienio tyrimai rodo, kad Minijos vandens kokybė atitinka visas normas. Taip pat vandens kokybė gerėja ir Vieštovės upelyje, pažymima Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento pirmadienį paviešintame pranešime.

Aplinkosaugininkai aiškinsis, kas atsakingas dėl upelio užteršimo, ar UAB „Plungės vandenys“ laikėsi sudaryto trešimo plano, ar UAB „Plungės lagūna“ neviršijo leistinų išvežti dumblo kiekių. Taip pat atsakomybė guls ir ant ūkininko pečių, kuris neaparė laukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas