Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 09 /09:01

Po 15min tyrimo sureagavo S.Gentvilas: žmonės patys gali būti efektyvūs aplinkosaugininkai, reikalauti čekio

Žmonės gali daug prisidėti siekiant užkardyti nelegalų atliekų verslą, sako aplinkos apsaugos ministras Simonas Gentvilas ir ragina visada reikalauti čekio už išvežamas šiukšles.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Man tai nebuvo staigmena, nes nėra viskas gerai Lietuvoj, grynųjų ekonomika klesti, žmonės užmerkia akis, moka grynaisiais, o gryni nelegalūs pinigai gimdo verslą, kuris bando paslėpt, po to mes turime sugaudyti (pažeidėjus). Taigi čia valstybės institucijos nėra totaliai taiklios“, – ketvirtadienį per Žinių radiją kalbėjo ministras.

Reaguodamas į naujienų portalo 15min šią savaitę paskelbtą tyrimą dėl nelegalaus atliekų verslo S.Gentvilas teigė, jog tai yra „ir visuomenės, ir valstybės išsivystymo problema“.

VIDEO: Šiukšlių pogrindis: greitai, pigiai, nelegaliai

„Kad atliekų versle susikaupusi masė recidyvistų, nes atliekų versle pelningiausia yra nesutvarkyti, tai labai aiškiai atskleidė žurnalistinis tyrimas. Griaunate vonią, vietoje to, kad nuvežtumėte į didžiagabaritę aikštelę savo plyteles išardytas, priduodate į autobusiuką ir užsimerkiame kaip visuomenė, kur bus nuvežta“, – sakė ministras.

Jis pripažino, kad aplinkos apsaugos inspektoriai ne visada tinkamai atlieka savo darbą, teigė, jog problemas bus siekiama spręsti, bet ragino prisidėti ir visuomenę.

„Kviečiu visuomenę būti neabejingą, visada imti čekį, visada reikalauti, visada klausti tiesioginių klausimų, kur mano šiukšlės bus priduotos, duokit čekį, garantiją, jūs galit būt tokiais pat efektyviais aplinkosaugininkais kaip ir valstybiniai aplinkosaugininkai“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Portalas 15min šią savaitę paskelbė tyrimą, kuriame nurodoma, jog Vilniaus rajone, Marijampolio miške, 1,7 hektaro žemės sklypo teritorijoje, funkcionavo nelegalus Juodžių sąvartynas.

Aplinkos apsaugos departamentas ketvirtadienį paskelbė, kad nelegalių atliekų vežėjų žala Juodžių kaime esančiai aplinkai siekia 4,6 mln. eurų.

S.Gentvilas: bus griežtinamas atliekų tvarkymas

Griežtės atliekų, o ypač statybinių atliekų ir padangų tvarkymas, įspėja Aplinkos ministras S.Gentvilas.

„Atliekų versle vis dar yra labai daug nesutvarkomų srautų, visų pirma statybinės atliekų ir padangų srautas, kur nemaži kiekiai. Pavasario sesijoje ateisime (į Seimą – BNS) su pasiūlymais, kaip griežtinti“, – ketvirtadienį per Žinių radiją kalbėjo ministras.

S.Gentvilo teigimu, antroje šių metrų pusėje aplinkosaugos institucijos pradės naudotis satelitiniais duomenimis.

„Fiksuoti ar tai nelegalius miško kirtimus, valstybinės žemės užstatymą, užvaldymą, karjerų kasimą, iš anksto pradėtas statybas be statybų leidimų. Satelitai praskrenda du kartus per dieną virš Lietuvos, tai bus matyti. Metų pabaigoje tokia satelitinė informacija bus nebeginčytina, nebebus žmogiškojo faktoriaus, kai galima užsimerkti“, – kalbėjo S.Gentvilas.

Naujienų portalas 15min šią savaitę paskelbė tyrimą dėl nelegalaus atliekų verslo. Paskelbta, kad Vilniaus rajone, Marijampolio miške, 1,7 hektaro žemės sklypo teritorijoje, funkcionavo nelegalus Juodžių sąvartynas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas