Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 26

Po A.Tapino paviešintos finansų schemos Pagėgiuose meras V.Bendaravičius neigia sukčiavęs

Pagėgių meras liberalas Vaidas Bendaravičius po visuomenininko ir žurnalisto Andriaus Tapino paviešintų faktų, kad Pagėgių tarybos narių išlaidų liūto dalį sudaro degalai, o siekiant kompensacijų galimai klastojami dokumentai, sako dėl savo situacijos turintis atsakymus. O su kitais tarybos nariais meras ketina kalbėtis šią arba kitą savaitę.
Vaidas Bendaravičius
Vaidas Bendaravičius / 15min nuotr.

Meras pylėsi ir benziną, ir dyzeliną

A.Tapinui atlikus tyrimą dėl Pagėgių savivaldybės mero ir tarybos narių išlaidų paaiškėjo, kad per kadenciją politikai degalams išleido 250 tūkst. eurų, o nuvažiavo daugiau nei 1,5 mln. kilometrų, nors savivaldybė savo plotu labai nedidelė.

„Tai yra biblinės apimties epinis pinigų taškymas Pagėgiuose. Piktnaudžiavimas. Dokumentų klastojimas. Fiktyvių čekių teikimas. Neteisėtas įrangos pirkimas. Automobilių nuoma nesveikomis kainomis arba iš savęs. Kuro pylimas cisternomis. Atrodo, kad Pagėgiuose nėra nė vieno sąžiningo politiko“, – teigė A.Tapinas.

Nagrinėdamas mero V.Bendaravičiaus išlaidas, A.Tapinas teigia, kad pastarasis per kadenciją išvažinėjo daugiau nei 19 tūkst. eurų, o tai esą yra maždaug 130 tūkst. kilometrų, pylėsi ir benziną, ir dyzeliną.

Panašiai elgėsi ir kiti tarybos nariai, viena iš jų – vicemerė Ligita Kazlauskienė, kuri mokėjo už degalus net 37-iomis mokėjimo kortelėmis. Taip pat analizuojant dokumentus pastebėta, kad dauguma čekių – iš vienos degalinės, ant jų – vienos ir tos pačios operatorės pavardė.

Kai kurie politikai, pildamiesi degalus, esą naudojosi skirtingomis nuolaidų kortelėmis. Atkreiptas dėmesys ir į neteisėtus įvairios ryšių ir kompiuterinės įrangos pirkimus.

Visą A.Tapino tyrimą galite perskaityti čia.

Važinėja skirtingais automobiliais

Antradienį, kalbėdamas su 15min, Pagėgių meras teigė, jog A.Tapino tyrimo dar neskaitęs. Anot mero, jis turi du nuosavus automobilius. Taip pat yra ir tarnybinis. Rajono reikalais V.Bendaravičius tikino važiuojantis ir asmeniniais, ir tarnybiniu automobiliu.

Paklaustas, kaip per kadenciją išvažinėjo 19 tūkst. eurų, politikas tikino, kad taip ir buvo, nes daug teko važinėti po savivaldybę tiek su tarnybiniu, tiek su asmeniniais automobiliais.

Trečiadienį V.Bendaravičius 15min vėl teigė, jog su A.Tapino tyrimu dar nesusipažino, tik antradienį per TV3 žiūrėjo laidą, kurioje šia tema A.Tapiną kalbino žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

„Jei kalbant apie save, aš turiu atsakymus. Ir paruošiu juos. Aš jau sakiau, kad turiu automobilį ir tokį, ir tokį“, – trečiadienį 15min sakė V.Bendaravičius.

– Ar bus vidinis tyrimas savivaldybėje?

– Manau, kad turėsime kažką daryti, ir kalbuosi dabar, ką daryti, nes viskas tik vakar išaiškėjo. Ir tvarkas reikia keisti. Jos turi būti sukonkretintos ir aiškios, kad nebūtų tokių dalykų. Iki tokio nusivažiavimo.

Tvarkas reikia keisti. Jos turi būti sukonkretintos ir aiškios, kad nebūtų tokių dalykų. Iki tokio nusivažiavimo.

– Tvarkas jūs turit mintyse valstybiniu lygiu?

– Valstybiniu būtų viskas daug aiškiau ir geriau. Bet mes patys imsimės priemonių. Tarybos nariams reikia pasiūlyti, galbūt į reglamentą įrašysime, kad jei degalus naudoja – būtų įrašytas vardas, pavardė. Ir pasibaigtų tie visi dalykai.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pagėgių meras Vaidas Bendaravičius

Tiki, kad bus galima ištaisyti klaidas

– A.Tapinas savo tyrime minėjo ir vicemerę, jūsų kolegę L.Kazlauskienę. Daug čekių, ta pati operatorės pavardė. Kalbėjotės su vicemere?

– Ji išvažiavusi į užsienį, nesikalbėjome. Tik susirašėme, kad kai grįš – susitiksime.

– O kaip apskritai vertinate šią iniciatyvą, kai tikrinamos Lietuvos savivaldybių tarybos narių išlaidos? Ji reikalinga? O gal, kaip sakė viena politikė – tai smūgis ir taip silpnai Lietuvos savivaldai?

– Kad smūgis, manau, teisingai pasakyta. Bet visą laiką, kai suklysti, yra galimybė pasitaisyti. Tikiu, bus galima ištaisyti klaidas.

– Sutinkate, kad tai buvo klaidos? Ar dokumentų klastojimas?

– Dėl kaltinimų – aš tikrai negaliu komentuoti, nes apie mane pasakyta, kad aš negaliu turėti dviejų automobilių. Tai jei aš juos turiu? Ir pyliau ir tokį, ir tokį kurą, važiavau.

Ir nuolaidų kortelėmis (naudojausi). Aš kur pilu – tai turiu ir savo (kortelę), bet jei neturiu, tai ar pasiskolini ar net degalinės operatorius perbraukia savo kortelę, kad nuolaida būtų. Visokių ten tų atvejų yra.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrius Tapinas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrius Tapinas

Kalbėjosi su partijos sekretoriatu

– Ar sulaukėte reakcijos iš partijos, kuriai priklausote, t. y. Liberalų sąjūdžio, vadovų?

– Iš ryto kalbėjomės, manau, kad kažkokios išvados prieisime.

Visokių variantų buvo, aš negaliu atsiminti, kas buvo prieš trejus ar ketverius metus.

– Kalbėjotės su kuo?

– Su mūsų sekretoriatu.

– Ar apie šią situaciją kalbėjotės su kitais Pagėgių tarybos nariais?

– Dar nesikalbėjau. Kas išvykę, daug ko nėra. Mėginsiu sukviesti, jei nepavyks šią savaitę, tada kitos savaitės pradžioje.

– Apibendrintai: jūs teigiate, kad visus šiuos pinigus tikrai išleidote degalams, važinėjote keliais automobiliais, naudojotės kartais savo, kartais skolintomis nuolaidų kortelėmis?

– Visokių variantų buvo, aš negaliu atsiminti, kas buvo prieš trejus ar ketverius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas