Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 02

Po apsilankymo prie ukrainiečių pamušto rusų tanko – nemalonumai Utenos gimnazijos mokytojai

„Gimnazija gavo neoficialios informacijos, kad mūsų gimnazijos mokytoja dalyvavo Vilniuje, Katedros aikštėje, vykusioje kelių žmonių organizuotoje karo nusikaltimų palaikymo akcijoje“, – rašoma Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos svetainėje. Joje teigiama, kad informaciją skubiai nagrinės Pedagogų etikos komisija ir netrukus pateiks išvadas. Kalbama apie gėlių prie tanko norėjusio padėti Jono Kovalskio sutuoktinę Romą Kovalskienę.
Moterys prie tanko su žvakėmis
Tankas Katedros aikštėje / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

15min primena, kad konfliktas su J.Kovalskiu ir dviem jo draugais kilo šią savaitę, jiems kelią pastojo komikas Paulius Ambrazevičius ir Vilniaus miesto mero patarėjas Karolis Žukauskas.

Aplink, žinoma, buvo ir daug kitų žmonių, tarp jų – ir J.Kovalskio sutuoktinė, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos matematikos mokytoja R.Kovalskienė.

Ką sako gimnazija?

Ugdymo įstaiga tvirtina gavusi „neoficialios informacijos“, kad R.Kovalskienė dalyvavo „karo nusikaltimų palaikymo akcijoje“.

Mokykla teigia besivadovaujanti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijomis „Dėl teisinių priemonių mokytojams, kurie pritaria Rusijos agresijai prieš Ukrainą, skleidžiant dezinformaciją ir melą“.

Pasak gimnazijos, ji nėra gavusi jokios oficialios informacijos iš tarnybų dėl galimo administracinio ar kitokio pobūdžio nusižengimo, todėl kol kas teisinio pagrindo taikyti teisinę atsakomybę neturi.

Be to, gimnazija tvirtina negavusi jokios informacijos ir iš savo bendruomenės, kad minima mokytoja R.Kovalskienė darbo metu palaikytų Rusijos agresiją prieš Ukrainą.

Elvyros Skomskytės nuotr./Utenos Adolfo Šapokos gimnazija
Elvyros Skomskytės nuotr./Utenos Adolfo Šapokos gimnazija

Vis dėlto, Utenos mokykla tvirtina besilaikanti įstatytų ir primena, kad Švietimo įstatyme numatyta, kad „mokytojas privalo ugdyti tvirtas mokinių dorovės, pilietines, tautines ir patriotines nuostatas, laikytis švietimo įstaigų nusistatytų etikos normų ir švietimo įstaigos vidaus tvarką vidaus tvarką nustatančių dokumentų reikalavimų“.

Mokykla tvirtina smerkianti okupacinį Rusijos karą prieš Ukrainą, todėl šio karo pateisinimas „nėra suderinamas su mokytojo, kaip pilietinę bendruomenę ugdančio asmens, pareigomis“.

Pasisakė ir minima mokytoja

Trečiadienio vakarą savo poziciją feisbuke išplatino iš R.Kovalskienė, ji taip pat pasidalino savo filmuotu vaizdo įrašu.

Ji tvirtina gimnazijoje dirbanti 22 metus, o gauta „neoficiali informacija“ yra „iš piršto laužta, šmeižikiška“.

Mokytoja teigė atmetanti visus „prasimanymus“ ir „šmeižikiškas insinuacijas“ socialiniuose tinkluose, nedalyvavusi „jokioje Katedros aikštėje vykusioje karo nusikaltimų palaikymo akcijoje“.

„Man mesti kaltinimai – tai tik seniai besitęsiančios atakos prieš mano vyrą Joną Kovalskį, visuomenės veikėją, veiksmų dalis. Nesugebėdami įveikti jo paties, anonimai imasi kitų nešvarių metodų ir bando susidoroti su jo artimaisiais“, – rašė R.Kovalskienė.

„Tai yra ne tik amoralu, bet ir neteisėta. Todėl savo grubiai pažeidžiamas asmenines teises šiuo atveju ketinu ginti visomis teisėtomis priemonėmis ir įstatymo nustatyta tvarka, kad būtų nustatyti ir teisiškai įvertinti šios šmeižto kampanijos užsakovai ir vykdytojai“, – pridūrė ji.

Mokytoja tvirtino, kad Konstitucija jai garantuoja laisvę laisvai judėti, ką nori – filmuoti ir laisvai rinkti informaciją.

„Tiems, kurie sąmoningai iškraipo įvykį, bando jį kriminalizuoti, pateikia tik tą dalį, kur filmuoju tik savo vyrą Joną Kovalskį, pridedu savo tą vakarą filmuotą medžiagą“, – teigė Utenos gimnazijos mokytoja.

Utenos Adolfo Šapokos gimnazija tikina galutinius sprendimus priimsianti tik gavusi Pedagogų etikos komisijos išvadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito