Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 05 13 /12:38

Po COVID-19 protrūkio Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas tikina: židinys lokalizuotas, R.Lingienė skaičius tikslina

Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje naujų susirgimų COVID-19 neužfiksuota, trečiadienį 15min sakė šios įstaigos direktorius Narimantas Markevičius. Iki šiol čia nustatytas 21 ligos atvejis, iš jų yra devyni darbuotojai. Visi – tiek pacientai, tiek darbuotojai – yra ištirti, o židinys lokalizuotas, tvirtina direktorius. Dabar laukiama pakartotinių tyrimų po savaitės. Tačiau Rolanda Lingienė pateikia kitus skaičius.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Situaciją pavadino gaisru

Apie tai, kad situacija Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje sudėtinga, antradienį kalbėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

„Ten tikrai pakilo gaisras“, – sakė ji, kadangi šioje sostinės ligoninėje buvo užfiksuotas net 21 ligos atvejis. Devyni iš jų – ligoninės darbuotojai.

Taip pat antradienį pranešta apie tai, kad vienas Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Vidaus ligų skyriuje gydytas pacientas mirė.

Naujų atvejų nėra

Trečiadienį šios gydymo įstaigos vadovas Narimantas Markevičius 15min sakė, kad situacija rimsta: „Židinys lokalizuotas, naujų atvejų nėra. Įstaiga dirba įprasta. Naujų jokių atvejų nėra.“

R.Lingienė antradienį kalbėjo apie tai, kad ligoninėje fiksuoti židiniai trijose didelėse palatose, kur žmonės gulėjo net po penkis. Nors buvo rekomenduojama pacientus išskirstyti daugiausia po du. Apie galimus pažeidimus NVSC anonimiškai pranešė šios ligoninės medikai, todėl kilo abejonių dėl tvarkos laikymosi, tai patvirtina esą ir itin greitas viruso plitimas.

N.Markevičius komentuoti tokių R.Lingienės pasisakymų nepanoro. Jo teigimu, „kaltinimai gali būti kokie nori, bet jie turi būti pagrįsti“, todėl esą komentuoti jis neturįs ką.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dr. Narimantas Markevičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Dr. Narimantas Markevičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius

„Dirbome ir dirbame taip, kaip reikalaujama“, – teigė ligoninės direktorius.

Jis patvirtino, kad tyrimai dar tęsiami – pirmadienį pirmą kartą buvo ištirti visi tiek darbuotojai, tiek pacientai, pakartotiniai tyrimai numatyti po savaitės.

Atvejų – jau 23

R.Lingienė spaudos konferencijoje teigė, kad atvejų jau yra 23. „11 iš jų personalo – 8 Vidaus ligų skyriaus, trys reanimacijos. Taip pat 12 pacientų – 10 Vidaus reikalų skyriaus, du reanimacijos“, – skaičius pateikė R.Lingienė.

Jos teigimu, epidemiologinės diagnostikos metu nustatyta, kad trys iš Vidaus ligų skyriaus išrašyti asmenys susirgo po išrašymo, tad vykdoma visų per pastarąsias 14 dienų išrašytų asmenų stebėjimas.

„Keletas pastebėjimų apie šią ligoninę: darbuotojų temperatūra matuojama, bet neregistruojama, mūsų žiniomis. Tai tas matavimas priklauso nuo matuotojų sąžinės, registracijos neturime. Taip pat ši ligoninė dar nepateikė pacientų temperatūros matavimų.

Nesudaryta atskira komanda ir didelę riziką turinčių pacientų priežiūrai. Tie patys darbuotojai teikia paslaugas tiek didelę riziką turintiems, tiek kitiems pacientams, tiesa, dėvimos trečio lygio apsaugos priemonės. Bet priemonės veikia tada, kai naudojamas kompleksas“, – sakė R.Lingienė.

Jos teigimu, dabar tiriama pagrindinė hipotezė, kad tiriami asmenys, užsikrėtę nuo Reanimacijos skyriaus. Yra ir kitų, bet dar dirbama.

NVSC gegužės 13 d. duomenimis, iš viso patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms yra 1505, sergančiųjų – 537. Per antradienį naujų COVID-19 susirgusių žmonių patvirtinta 14, mirusių nuo šios ligos – 54. Užsikrėtusių koronavirusu, tačiau mirusių dėl kitų priežasčių žmonių yra šeši. Pasveikusiųjų – 908.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas