Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 07 25 /15:04

Po ekologinės nelaimės Liepojoje Klaipėdos gelbėtojai rekomenduoja nesimaudyti, Palangos meras sako, kad saugu

Per avariją Latvijos Liepojos nuotekų valymo įrenginiuose į aplinką pateko apie 1250 kub. metrų nevalytų nuotekų, kurių dalis nutekėjo į Baltijos jūrą. Ir nors aplinkosaugininkai tikina, kad Lietuvos pajūriui pavojaus nėra, Klaipėdos gelbėtojai vis dėlto ragina Baltijos jūroje nesimaudyti. Palangos meras Šarūnas Vaitkus vis dėlto ragina pasikliauti specialistais. Pastarieji sako, kad Lietuvoje saugu.

Kaip praneša Latvijos institucijos, per avariją Latvijos Liepojos nuotekų valymo įrenginiuose į aplinką pateko apie 1250 kub. metrų nevalytų nuotekų. Nelaimė nutiko sekmadienio vakarą Liepojoje sugriuvo nuotekų valymo įrenginių pirminio valymo rezervuaro siena, todėl dalis valymo vandens nutekėjo į Baltijos jūrą.

Latvijos higienos inspekcija nurodė uždaryti visus paplūdimius nuo sienos su Lietuva pietuose iki Paviluostos, esančios už 40 km į šiaurę nuo Liepojos, ir uždraudė maudytis Baltijos jūroje.

Tačiau pavojaus Lietuvos pajūriui nėra, LRT radijui antradienio rytą sakė Aplinkos apsaugos agentūros vadovė Milda Račienė.

„Kolegos iš Latvijos Respublikos valstybinės aplinkos tarnybos elektroniniu paštu pirmadienį iš paties ryto informavo apie įvykusią avariją Liepojos nuotekų valykloje. Jie pranešė, kad atliktas vandens taršos sklaidos modeliavimas ir kad vandens taršos sklaida krypsta Latvijos pajūrio kryptimi, šiaurės kryptimi ir tarpvalstybinės taršos, taip pat Lietuvai, nenumatoma“, – kalbėjo ji.

Klaipėdos gelbėtojai įspėja

Tačiau Klaipėdos gelbėtojai įspėja poilsiautojus.

„Dėl ekologinės nelaimės Liepojoje, kuomet į jūrą išsiliejo didelis kiekis teršalų, REKOMENDUOJAME susilaikyti nuo maudynių Baltijos jūroje! Šiuo metu paimti mėginiai vandens kokybei nustatyti, gavę rezultatus, nedelsiant informuosime!“ – rašoma BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ feisbuko paskyroje.

Palangos meras sako – saugu

Palangos meras Šarūnas Vaitkus sako, kad reikėtų pasikliauti atsakingomis institucijomis, kurios sako, jog Lietuvos pajūryje saugu.

Anot mero, antradienio rytą savivaldybėje aptarta situacija dėl ekologinio incidento Liepojoje, kadangi tiek palangiškiams, tiek kurorto svečiams aktualu žinoti, ar galima leisti laiką Palangos paplūdimiuose ir maudytis jūroje.

„Galiu patikinti, jog situaciją atidžiai stebime, paimti Baltijos vandens mėginiai.

Lietuvos aplinkos apsaugos agentūra patikino, jog, įvertinus vyraujančius vėjus Baltijos jūroje ir meteorologines sąlygas, kurios buvo praėjusią savaitę ir numatomos šiomis dienomis, taršos Lietuvos pajūryje šiuo metu nėra. Taip pat pranešta, kad Liepojoje į jūrą išsilieję teršalai jau lokalizuoti, nuotekų tekėjimas į jūrą sustabdytas.

Be to, gauta informacija iš Latvijos aplinkosaugos tarnybos. Kaip matome nuotraukoje, dėl vėjo krypties ir vyraujančių srovių teršalus neša į šiaurę, t.y. Latvijos, o ne į Lietuvos pusę. Tad kol kas jokios grėsmės Palangos ir Lietuvos pliažams nėra.

Nuotrauka iš Š.Vaitkaus feisbuko/Teršalai Baltijos jūroje
Nuotrauka iš Š.Vaitkaus feisbuko/Teršalai Baltijos jūroje

Tad, manau, pasikliaukime mūsų Aplinkos apsaugos ir kitais atsakingai specialistais, teigiančiais, jog mūsų pusėje jūros vandenys nėra užteršti ir būti paplūdimiuose yra saugu“, – rašo Š.Vaitkus.

AAA sako paplūdimius stebinti

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) apie 15 val. išplatino pranešimą apie nuotekų valymo įrenginių avariją Liepojoje, tikindama, kad Lietuvos paplūdimiai – saugūs.

„Remdamasi Latvijos Respublikos valstybinės aplinkos tarnybos duomenimis, Lietuvos Aplinkos apsaugos agentūra praneša, kad Liepojoje nuotekų tarša lokalizuota, pavojaus Lietuvos Baltijos paplūdimiams nėra.

Praėjusią naktį, liepos 25 d., pavyko sustabdyti nuotekų nutekėjimą į jūrą iš Liepojos nuotekų valymo įrenginių, o nuotekų valymo įrenginių darbas buvo atkurtas“, – teigiama trumpame pranešime.

AAA teigimu, atliktas galimo taršos plitimo modeliavimas, atsižvelgiant į taršos kiekį, vėjo kryptį ir sroves, naujausi modeliavimo duomenys rodo, kad mažesnės koncentracijos išsisklaidžiusi tarša juda šiaurės kryptimi pagal Latvijos pajūrį ir per dieną gali pasiekti Žiemupės pakrantę:

„Šiuo metu didelės žalos žmonių sveikatai ar žuvų ištekliams nenustatyta, tuo pat metu raginimas nesimaudyti Latvijos pajūrio zonose, pradedant nuo Liepojos miesto paplūdimio į šiaurę iki Sako valsčiaus, galioja ir artimiausiomis dienomis.

Latvijos sveikatos inspekcija uždraudė liepos 24 d. ir liepos 25 d. maudytis Liepojos paplūdimiuose, inspekcija atliks Liepojos maudyklų vandens mikrobiologinius tyrimus ir informuos apie rezultatus.“

„Lietuvos aplinkosaugininkai stebi jūros sroves ir hidrometeorologinę situaciją, maudyklų situaciją stebi Palangos ir Klaipėdos mietų savivaldybės ir informuoja poilsiautojus apie vandens kokybę“, – tikina AAA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius