Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09

Po namus prarijusio gaisro – dar vienas smūgis: apgauti bandė sukčiai

Praėjusį savaitgalį be namų dėl įsisiautėjusios ugnies Endriejave, Klaipėdos rajone, likusi tautodailininkė Aurelė Pociuvienė ir jai padėti puolę artimieji ir draugai išgyveno dar vieną šoką. Paramą moteriai rinkę žmonės susidūrė su sukčiavimu. Paaiškėjo, kad to paties rajono gyventoja prisidengdama nelaime bandė pralobti, žmones šokiravo ir menka pareigūnų pagalba.
Nuo gaisro nukentėję Klaipėdos rajono gyventojai susidūrė su kitu šoku: bandyta pasinaudoti jų nelaime.
Nuo gaisro nukentėję Klaipėdos rajono gyventojai susidūrė su kitu šoku: bandyta pasinaudoti jų nelaime. / 15min.lt nuotr.

15min aprašė skaudžią Klaipėdos rajono tautodailininkės Aurelės Pociuvienės istoriją. Šeštadienio vakarą su dukra gyvenanti A.Pociuvienė ilgai nėjo miegoti. Dabar atrodo, kad ši aplinkybė išgelbėjo dvi gyvybes. Prieš vidurnaktį ji išgirdo keistą garsą mansardoje.

Palipusi pamatė žiežirbas, bandė gesinti pati, bet nesėkmingai. Išsikvietusi ugniagesius moteris pažadino dukrą ir bandė nuvesti ją iki automobilio. Tuo metu pravėrus duris ugnis tik dar labiau įsiplieskė. Namuose buvę dūmų detektoriai nesuveikė.

Netrukus atvyko ugniagesiai, jiems teko nuardyti dalį stogo, kad pasiektų židinį. Ugnis siautėjo name, kur vidaus apdailai naudota mediena. Kaimynai vėliau stebėjosi gaisro nė nepastebėję.
Dabar tautodailininkė glaudžiasi pas gimines.

Į skaudžią kolegės istoriją sureagavo Veiviržėnuose esančio amatų centro vadovė Valė Kriauleidienė. Feisbuke ji pasidalijo skaudžia A.Pociuvienės istorija, paviešino jos sąskaitą. „Aurelė iš pradžių lyg nenorėjo, nedrįso prašyti. Bet šitokia nelaimė. Kur jau vienam žmogui susitvarkyti. Supratau, kad viešumas būtinas“, pasakojo V.Kriauleidienė.

Žmonės ėmė aukoti tiek, kiek gali. Pamažu sąskaita pildosi. A.Pociuvienė, auginanti ir ligotą dukrą, laikinai planuoja apsigyventi Veiviržėnų amatų centre, kur glaudėsi ir nuo karo bėgę ukrainiečiai. Istoriją aprašius ir 15min, žmonės dar aktyviau ėmė aukoti. „Iš pradžių netikėjau, bet dabar galiu pasakyti, kad viešumas tikrai galingas“, kalbėjo V.Kriauleidienė.

Pasikeitė sąskaita?

Tačiau planuoti gaisravietės sutvarkymo darbų ir svajoti, kad namas galėtų būtų suremontuotas, neleido nemaloni žinia.

V.Kriauleidienė pasakojo sulaukusi kelių pažįstamų žmonių žinučių su klausimais: kas nutiko ir ar pasikeitė sąskaita. „Dirbau bibliotekoje ir gerai, kad tuo metu sėdėjau, nes kai atsidariau atsiųstą nuorodą, buvo smūgis“, pasakojo iniciatyvi moteris.

V.Krauleidienės nuotr./Gaisravietės vietoje Endriejave
V.Krauleidienės nuotr./Gaisravietės vietoje Endriejave

Žmonės jai atsiuntė „Kristina Nesvarbu“ pasivadinusios moters įrašą. Moteris buvo nukopijavusi V.Kriauleidienės surašytą pagalbos prašymą. Sudėjusi gaisravietės Endriejave nuotraukas. Tačiau patį tekstą ji buvo kiek pakeitusi. Ji nurodė, kad parama turėtų būti vedama jos vardu ir pavarde, ne A.Pociuvienės, nurodyta jos asmeninė sąskaita. Taip pat prašoma: „Gal nors kovo 8-ąją surinksime 300 eurų. Labai reikia visų pagalbos“.

Policija: užblokuokite patys

V.Kriauleidienė pasakojo, kad kai šokas atslūgo, ėmė galvoti, ką daryti. Ji paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Čia pasiūlyta jai kreiptis į virtualų patrulį, taip pat susisiekti su „Facebook“.

Moteris netrukus išsiaiškino, kuriame banke yra „Kristina Nesvarbu“ sąskaita. Susisiekė su juo ir prašė kurį laiką blokuoti visas įplaukas. Bankininkė atsiprašė negalėsianti to padaryti.

Tuo metu toks melagingas pagalbos prašymas ėmė sklisti. Žmonės išsiaiškino, kad jo autorė taip pat gyvena Klaipėdos rajone.

„Kolegė turi pažįstamą policijoje, tai žmogus man telefonu susakė, ką turiu spausti ir kaip blokuoti informaciją. Netrukus gavau laišką iš „Facebook“, kad jos žinutė pašalinta, tačiau paskyra ne“, pasakojo pašnekovė.

Apie istoriją V.Kriauleidienė parašė savo puslapyje, paviešino ir „Kristinos Nesvarbu“ įrašą.

Prašė ištrinti ir nesikreipti į policiją

Netrukus su V.Kriauleidiene susisiekė moters, neteisėtai rinkusios paramą, vyras. Jis atsiprašė už nesusipratimą ir teigė, kad draugė turi sunkumų, prašė nesikreipti į policiją ir ištrinti įrašą. Iš pradžių bandė sakyti, kad surinktus pinigus būtų atvežę. Tačiau toks argumentas neįtikino V.Kriauleidienės. „Aš jų nepažįstu. Nė vienas nepažinojo. Jei norėjo rinkti pinigus, kodėl į savo sąskaitą?“ svarstė pašnekovė.

Moteris paprašė banko išrašo, kuriame būtų matoma, kiek buvo surinkta pinigų.

Netrukus su V.Kriauleidiene susisiekė socialinė darbuotoja, kurį laiką dirbusi su neteisėtai paramą rinkusia moterimi.

Ji taip pat prašė ištrinti įrašą ir nesikreipti į policiją, esą jauna moteris turi sunkumų, bando su jais tvarkytis kaip išeina, kabintis į gyvenimą.

V.Kriauleidienė įsiklausė į prašymą, įrašas dabar paslėptas nuo skaitytojų. Tačiau nuoskauda išliko.

V.Krauleidienės nuotr./Sekmadienio naktį Endriejave sudegė gyvenamasis namas
V.Krauleidienės nuotr./Sekmadienio naktį Endriejave sudegė gyvenamasis namas

Dar didesnį nusivylimą patyrė sudegusio namo netekusi tautodailininkė A.Pociuvienė. Pamačiusi, kad kažkas naudojasi jos nelaime, ji neslėpė nusivylimo: sunkią akimirką dar bandoma apvogti.

Žmonės sureagavo

V.Kriauleidienė teigė, kad šiuo metu parama A.Pociuvienei itin reikalinga. Vertinamas kiekvienas paaukotas euras.

„Šita istorija, kai bandyta sukčiauti, buvo smūgis. Daug ką patyrusi esu gyvenime. Bet, žinote, turbūt vis tiek nieko nekeisčiau, vis tiek būčiau organizavusi paramą, nes tai labai svarbu. Negali palikti žmogaus vieno“, teigė Veiviržėnų gyventoja.

Banke yra atidaryta atskira sąskaita Aurelės Pociuvienės vardu LT247300010176576096. Perlaidos paskirtyje rašyti – „Parama sudegusio namo atstatymui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas