Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
02 20 /02 21 09:18

Po padidinamuoju stiklu – J.Džiugelio išlaidos ir daugiausia lėšų kompiuterinei įrangai išleidę Seimo nariai

Akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas antradienį skelbia daugiausia kompiuterinės įrangos už parlamentinės lėšas nusipirkusių Seimo narių pavardes bei jų pirkinius. Be kita ko, po padidinamuoju stiklu atsidūrė ir konservatoriaus Justo Džiugelio išlaidos.
Justas Džiugelis
Justas Džiugelis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Skaidrinam toliau dirba Seime ir šiandien du pjūviai - labai stebinančios vieno Seimo nario išlaidos veiklos ataskaitoms ir pagrindiniai parlamentarai, kurie susipirko daugiausiai kompiuterinės įrangos“, – rašo A.Tapinas savo „Substack“ platformoje.

Jam užkliuvo konservatoriaus J.Džiugelio Seimo nario veiklos ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleisti daugiau nei 23 tūkst. eurų.

Didelė suma – politiniam konsultantui

A.Tapinas teigia išsiaiškinęs, kad J.Džiugelis už dideles sumas veiklos ataskaitas rengė pas fizinį asmenį – Mindaugą Ardišauską.

„Justas Džiugelis trejus metus Seimo buhalterijai pateikia sąskaitas, kurias už Seimo nario ataskaitų rengimą jam išrašo vienas ir tas pats žmogus – pagal individualią veiklą dirbantis Mindaugas Ardišauskas“, – teigia A.Tapinas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justas Džiugelis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justas Džiugelis

Jo teigimu, M.Ardišauskas – buvęs viešųjų ryšių agentūros „Fabula“ akcininkas ir generalinis direktorius, vėliau tapęs nepriklausomu politiniu konsultantu. Be to, nuo vasario jis – Atsakingo lošimo verslo asociacijos vadovas.

Tuo pačiu M.Ardišauskas komunikacijos paslaugas pagal 2020 metų birželį sudarytą sutartį teikė ir tam pačiam J.Džiugeliui.

„Ką tai reiškia? O gi tai, kad Justas Džiugelis trejus metus pagal greičiausiai fiktyvias sąskaitas mūsų pinigais mokėjo savo politiniam konsultantui“, – tvirtino A.Tapinas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Ardišauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Ardišauskas

Pats J.Džiuelis tikino veiklos ataskaitas rengęs kas mėnesį, tačiau jų neviešinęs.

„Svarstėme rengti ir viešinti mėnesines veiklos ataskaitas, tačiau ilgainiui buvo nuspręsta kasmėnesinių ataskaitų neviešinti, nes daugelis darbų yra tęstiniai. Veiklos komunikacijos planuotės buvo rengiamos kiekvieną mėnesį, tačiau neformalizuota forma. Formalios veiklos ataskaita buvo paskelbta už 2020-2022 metus. M.Ardišausko paslaugos buvo finansuojamos iš eilutės, kuri apima konsultacijas dėl viešosios/politinės komunikacijos, socialinių tinklų įrašų, pranešimų žiniasklaidai ir kalbų parengimą“, – A.Tapino tekste cituojamas J.Džiugelis.

Daugiausia kompiuterinės įrangos prisipirkę parlamentarai

A.Tapinas taip pat paskelbė ir daugiausia kompiuterinės technikos įsigijusių Seimo narių pavardes.

Pirmas sąraše – konservatorius Sergejus Jovaiša, 2021 metais įsigijęs „MacBook Air“ kompiuterį, liepą – „iPhone 12 Pro Max“ telefoną už daugiau nei 1500 eurų, o tų pačių metų lapkritį – ir kompiuterį „Lenovo ThinkBook“ už 1300 eurų.

Tuo pačiu, anot A.Tapino, Seimo narys ir nuomojosi kompiuterinę įrangą – dar vieną „Lenovo ThinkBook“ kompiuterį, LED monitorių, lazerinį spausdintuvą ir „iPhone 13“.

Parlamentaras 2022 metais taip pat įsigijo ir, anot A.Tapino, „keistų pirkinių“ – nuotolinio kompiuterinio ryšio įrenginį už 738 eurus bei biuro įrangos ryšio komplektą su priedais už 990 eurų.

Tų pačių metų pabaigoje S.Jovaiša perka dar vieną kompiuterį – „HP ProBook 450 G9“ už 1535 eurus ir „Samsung Galaxy S22“ telefoną už 1418 eurų.

2023 metais S.Jovaiša pirko dar vieną mobilaus ryšio įrenginį už 840 eurų, o spalį – dar vieną kompiuterį „HP Elite Book 860 G9“ už beveik 2000 eurų.

„Suveskime galus. Sergejui Jovaišai jo parlamentinei veiklai 2021-2023 metais prireikė penkių kompiuterių: Macbooko, Lenovo ThinkBooko, HP Probooko, HP EliteBooko ir nuomojamo Lenovo ThinkBooko. Bei greičiausiai penkių telefonų: Iphone 12, Iphone 13, Samsung Galaxy ir dviejų neaiškiai pavadintų. Bendra suma viršija 25 000 eurų. Gudrusis lapinas tikrai atitinka savo pravardę“, – teigė A.Tapinas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergejus Jovaiša
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sergejus Jovaiša

Toliau sąraše rikiuojasi „valstietis“ Eugenijus Jovaiša, susikomplektavęs kompiuterį iš atskirų jo detalių ir teigęs, kad galingo kompiuterio jam reikėjo dėl „mokslinio, šviečiamojo darbo Gintaro kelias, kad būtų galima dirbti su dirbtiniu intelektu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Jovaiša
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Eugenijus Jovaiša

Be to, E.Jovaiša 2021 metais už parlamentines lėšas turėjo net tris įrangos nuomos sutartis su bendrove „Varlė“ už 99, 143 ir 145 eurus. Jis taip pat nuomojo telefonus ir rėmino savo piešinius už 4,3 tūkst. eurų.

Taip pat sąraše – Aidas Gedvilas, per kadenciją įsigijęs „Apple“ produktų už 13,5 tūkst. eurų. Toliau seka buvęs „darbietis“ Vigilijus Jukna, konservatorius Antanas Matulas, įrangos susipirkęs už 11 tūkst. eurų. „3 kabinetai, 3 patarėjai, kuriuos darbo įrankiais turiu aprūpinti. Neuždrausta tai daryti, nebent ateityje turėsiu įsipareigoti tai derinti su Tapinu”, – teigė Seimo narys.

Toliau sąraše – Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis, įrangai išleidęs 9 tūkst. parlamentinei veiklai skirtų lėšų. Jis taip pat įsigijo paauksuotą parkerį „Sheaffer“ už 250 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius