Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 06 27

Po rekordinio savaitgalio Palangoje – turistų atoslūgis

Ilgasis Joninių savaitgalis į Palangą sutraukė daugybę žmonių – rekordus skaičiavo ne tik kavinės ar nakvynės vietos, bet ir gelbėtojai. Palangos gelbėtojų vadas Jonas Pirožnikas tvirtina, kad jau pirmadienį darbo „beveik nebuvo“ ir džiaugiasi, kad lietuviai paplūdimiuose elgiasi atsakingiau. O tuščios miesto gatvės liudija – po griausmingų poilsio dienų turistai čia nelinkę užsibūti.
Ištuštėjusi Palangos J.Basanavičiaus gatvė
Ištuštėjusi Palangos J.Basanavičiaus gatvė

Ištuštėjusi Jono Basanavičiaus gatvė, jokių eilių prie kavinių ar maisto prekybos vietų ir įsilinksminusius turistus pakeitusios šeimos su vežimėliais – taip pirmadienį atrodė vienas pagrindinių šalies pajūrio kurortų.

Indrės Pepcevičiūtės-Bogušienės/15min nuotr./Palanga
Indrės Pepcevičiūtės-Bogušienės/15min nuotr./Palanga

Rekordinis uždarbis

Suvenyrų pardavėjai nuobodžiauja, o kai kurie net anksčiau baigia prekybą – vilčių, kad pavyks pakartoti savaitgalio pardavimus, nėra.

Gintariniais dirbiniais prekiaujanti Asta sakė nesiskundžianti – nors per pirmadienį turistai įsigijo vos kelias smulkmenas, ilgasis savaitgalis buvo tikrai pelningas.

„Visas tris dienas dirbau ilgiau nei įprastai, buvo labai daug žmonių, ne tik lietuvių, bet ir užsieniečių. Pavyko suprekiauti už beveik dešimt kartų didesnę sumą nei kitomis savaitės dienomis, todėl buvo verta pavargti“, – džiaugiasi pardavėja.

„Savaitgalį buvo labai daug žmonių, labai daug pirko emigrantai, jie nori sau prisiminimui kažką parsivežti. Šeimos atostogaujančios dažniausiai sugalvoja pirkti suvenyrus arčiau link išvažiavimo, tai dėl to manau, kad kitą savaitgalį bus daugiau perkančių. Apskritai savaitgaliais pavyksta suprekiauti panašiai tiek, kiek per visą savaitę“, – pasakojo J.Basanavičiaus gatvėje įvairiomis smulkmenomis prekiaujantis Algis.

Mirčių pavyko išvengti

Joninių savaitgalį be poilsio dirbę gelbėtojai pagaliau gali atsipūsti – J.Pirožniko teigimu, laukiant svečių antplūdžio budėtojų pajėgos padidintos net kelis kartus. Toks atsargumas davė rezultatų – visas tris dienas neužfiksuota nei vieno skendimo.

Palangos ir Šventosios paplūdimiuose buvo netoli milijono poilsiautojų.

„Palangos ir Šventosios paplūdimiuose buvo netoli milijono poilsiautojų. Gelbėtojai negalėjo dirbti sausumos transportu, tai dirbome vandens – greitaeigiu kateriu ir keturiais vandens motociklais. Žmonės turėjo įvairiausių traumų, buvo užfiksuota saulės smūgis, vienas asmuo koją susilaužė, šokinėję vaikai susimušė kaktomis, tad teko siūti žaizdą mergaitei. Darbo turėjome daug“, – pasakoja J.Pirožnikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Pirožnikas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Pirožnikas

Jis džiaugėsi, kad nepaisant didelio žmonių kiekio, tarp jų nebuvo daug išgėrusių ar chuliganiškai besielgiančių asmenų.

„Nebuvo daug tokių. Pats asmeniškai susidūriau su vyriškiu, kuris vos pastovėjo ant kojų. Priėjau prie jo ir pasiūliau arba palikti paplūdimį savarankiškai, arba jam bus iškviesti policijos pareigūnai. Tai jis pasirinko pirmą variantą – pats išėjo. Buvo žmonės, matėsi, kad vartojo alkoholinius gėrimus, tačiau nebuvo tokių, kur jau visiškai girti, kaip būna, keturiomis rėpliotų į jūrą“, – tvirtina gelbėtojų vadas.

Indrės Pepcevičiūtės-Bogušienės/15min nuotr./Palanga
Indrės Pepcevičiūtės-Bogušienės/15min nuotr./Palanga

„Tikrai galėčiau pasakyti, kad gelbėtojai savo darbą labai gerai atliko – nebuvo nei vieno skendusio, bet vos spėjome suktis, suplukę visi dirbome. Buvo sustiprintos pajėgos – budėjo 85 gelbėtojai ir iš jų daugiau buvo vandenyje nei krante“, – sako J.Pirožnikas.

Anot jo, pirmadienį į paplūdimius susirinko vos dešimtadalis savaitgalio poilsiautojų skaičiaus, todėl tvarką saugo įprastos, ne sustiprintos, gelbėtojų pajėgos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius