Sportas gyvai
05 21 /19:25

Po V.Savukyno bylos iš pareigų traukiasi LRT etikos kontrolierė

Pasibaigus žurnalisto Virginijaus Savukyno bylai prieš nacionalinį transliuotoją LRT, iš pareigų traukiasi jo etikos kontrolierė Daina Elena Andrikienė, anksčiau priėmusi sprendimą, jog V.Savukynas pažeidė LRT etikos kodeksą. Apie tai pirmas antradienį pranešė naujienų portalas lrytas.lt. Vis dėlto, pati D.E.Andrikienė teigė pareigas paliekanti ne dėl V.Savukyno bylos baigties.
Daina Elena Andrikienė ir Virginijus Savukynas
Daina Elena Andrikienė ir Virginijus Savukynas / 15min montažas

15min primena, kad LRT ir V.Savukyno teisinis ginčas baigėsi pastarojo pergale teisme.

Vilniaus miesto apylinkės teismas konstatavo, kad žurnalistas nepažeidė etikos kritikuodamas teisingumo ministrę Eweliną Dobrowolską.

Tuo metu, pasak teismo, priešingą sprendimą paskelbusi LRT etikos kontrolierė nepagrįstai suvaržė V.Savukyno teisę kritikuoti politikus.

Teismo sprendimas įsigaliojo balandžio 22 dieną, kadangi LRT taryba nusprendė jo neskųsti.

Traukiasi iš pareigų

LRT antradienį pranešė, kad D.E.Andrikienė traukiasi iš pareigų „dėl asmeninių priežasčių“ – tokį jos sprendimą patvirtino LRT taryba, o netrukus bus skelbiamas naujas konkursas į šias pareigas.

Asmeninio archyvo nuotr./Daina Elena Andrikienė
Asmeninio archyvo nuotr./Daina Elena Andrikienė

„Dėkojame Dainai Elenai Andrikienei už naujos pozicijos startą. Etikos kontrolieriaus pozicija yra tarsi tarpininkas dar žmonių ir redakcijos, kai kyla abejonių dėl žurnalistų darbo etikos. Etikos kontrolierius privalo išanalizuoti iš auditorijos gautus skundus, sužinoti redaktorių, žurnalistų nuomonę, ir tik tada priimti sprendimą: buvo ar nebuvo pažeista žurnalistinė etika“, – pranešime teigė LRT tarybos pirmininkas Eugenijus Valatka.

„Per kelis metus pamatėme, kad tai nėra lengva pozicija, tačiau ir labai naudinga tiek žiniasklaidai, tiek visuomenei, nes yra tarsi laidininkas tarp dviejų bandančių susikalbėti pusių“, – pridūrė jis.

Etikos kontrolierius prižiūri, kaip LRT žurnalistai laikosi LRT žurnalistų etikos kodekse nustatytų profesinės etikos taisyklių bei principų, skatina laikytis profesinės etikos, pagal savo kompetencijas nagrinėja ir rengia atsakymus į asmenų skundus dėl žurnalistikos etikos taisyklių pažeidimo.

Paskelbus naują konkursą ir vykdant pretendentų atranką bus vertinama darbo patirtis, asmeninės savybės, organizaciniai gebėjimai ir žinios, svarbios Etikos kontrolieriaus funkcijoms vykdyti, bei motyvacija.

LRT etikos kontrolierių į pareigas skiria ir iš pareigų atleidžia Taryba viešo konkurso būdu penkerių metų kadencijai.

D.E.Andrikienė Etikos kontrolierės pareigas praėjo eiti 2021 metais, įsigaliojus naujai LRT įstatymo redakcijai.

Su pačia D.E.Andrikiene 15min antradienį susisiekti nepavyko. LRT radijui ji plačiau apie sprendimą nekomentavo, tačiau pabrėžė, kad jis nesusijęs su V.Savukyno bylos baigtimi.

„Sakykime, kad tai sutapimas, tikrai ne“, – pabrėžė D.E.Andrikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius