Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytė reaguoja į skandalingus areštus: „Aš nesu ponios Navickienės mama“

Teisėsaugai trečiadienį sulaikius buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės vyrą Mindaugą Navicką, pati konservatorė Monika Navickienė Seime ketvirtadienį nepasirodė, tačiau ją ginanti premjerė Ingrida Šimonytė sako neturinti jokių duomenų, jog partijos kolegė ar bet kuris kitas konservatorius gali būti įtariamasis su „Foxpay“ susijusiame tyrime.
Monika Navickienė, Ingrida Šimonytė
Monika Navickienė, Ingrida Šimonytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo trečiadienio telefonu nepasiekiama M.Navickienė ketvirtadienį nedalyvavo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje, vėliau ji nepasirodė ir Seimo salėje.

Politikės kolegos teigė nežinantys, kur ji. Apie M.Navickienės buvimo vietą taip pat sakė nežinanti ir premjerė I.Šimonytė.

„Aš nesu ponios Navickienės mama ir nežinau, ką ji galėtų paaiškinti“, – teigė ji, paklausta, kur šiuo metu yra buvusi ministrė.

Premjerė taip pat tvirtino pasitikinti teisėsauga, kuri esą ir turėtų pateikti visus atsakymus.

Aš nesu ponios Navickienės mama ir nežinau, ką ji galėtų paaiškinti.

I.Šimonytė: bylą bandoma politizuoti

Vis dėlto ji sureagavo į prezidento Gitano Nausėdos pareiškimą, jog finansinių technologijų įmone „Foxpay“ susijęs tyrimas yra „didžiausias skandalas per pastaruosius keletą metu, susijęs su įtakinga buvusia konservatorių partijos ministre“.

„Nežinau, kodėl ponas Gitanas Nausėda mano, kad tai yra politiškas skandalas, tai yra veikiausiai nusikalstamos veikos, apie kurias kažkokių labai didelių komentarų pateikti negaliu – tai yra Baudžiamojo kodekso dimensija. Ir kadangi tai yra ikiteisminio tyrimo informacija, tai tuos dalykus, tiek, kiek gali, pakomentuos atitinkamos institucijos“, – kalbėjo ji.

Premjerė pareiškė neturinti duomenų, jog kuris nors konservatorius galėtų figūruoti tyrime.

„Aš matau tas pastangas visais būdais kažkaip prisieti šitą skandalą prie atskirų Tėvynės sąjungos narių, bet iš tos informacijos, kurią aš turiu – neturiu jokios informacijos, kad kokiam nors Tėvynės sąjungos politikui, esamam, buvusiam ar būsimam, būtų pateikti kokie nors įtarimai ar jie turėtų kokį nors procesinį vaidmenį tame ikiteisminiame tyrime“, – patikino premjerė.

„O kodėl tai turėtų būti politinis skandalas dėl to, kad ponia Navickienė yra Seime, ar jos nėra? Tiesą sakant, aš nemačiau, ar ji yra Seime, nes aš ką tik atėjau. Bet jūs bandote pasakyti, kad Monika Navickienė ir „Foxpay“ yra kažkoks lygybės ženklas. Aš neturiu jokios informacijos apie tai“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Ji keliskart pabrėžė pasitikinti teisėsauga, taip pat neabejoja, jog byla pasieks teismą. Premjerė patikino apie bylą turinti informacijos „tiek, kiek būtina pagal principą „būtina žinoti“.

„Mano žiniomis, dar kartą kartoju, nė vienam Tėvynės sąjungos nariui, įskaitant Moniką Navickienę, jokie įtarimai nėra pareikšti“, – kartojo ji.

VIDEO: I.Šimonytė pasisakė dėl „Foxpay“ savininkų ir M.Navickienės vyro sulaikymo

Sulaikymai ir kratos

Kaip pirmasis paskelbė 15min, pareigūnai trečiadienį sulaikė pastaruoju metu teisėsaugos akiratyje atsidūrusios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę ir jos sugyventinį Vilhelmą Germaną, taip pat – su jais verslo ryšiais susijusį buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės konservatorės Monikos Navickienės vyrą verslininką Mindaugą Navicką. Byloje yra ir daugiau suimtųjų, atliktos kratos.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: ką iki šiol žinome apie „Foxpay“ istoriją, Trinkūnaitės ir Germano sulaikymą

Finansinių technologijų bendrovė „Foxpay“ šiemet atsidūrė teisėsaugos ir Lietuvos banko akiratyje dėl galimai neteisėtos veiklos.

Vyriausybė yra pripažinusi, kad I.Trinkūnaitė neatitinka nacionalinio saugumo interesų, o Lietuvos bankas apribojo bendrovės veiklą.

Viešumoje ši istorija dėmesio centre atsidūrė po 15min žurnalistinio tyrimo, kad I.Trinkūnaitės valdomose finansinių technologijų įmonėse „iSun“ ir „Foxpay“ figūruoja ir didelę įtaką turi jos sugyventinis ir vaikų tėvas, anksčiau teistas V.Germanas, anksčiau turėjęs Viliaus Židelio pavardę.

15min montažas/Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas
15min montažas/Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas

I.Trinkūnaitė šiemet atsistatydino iš bendrovės valdybos pirmininkės pareigų ir pardavė dalį akcijų.

Su „Foxpay“ susijęs skandalas kainavo ministrės postą konservatorei Monikai Navickienei. Ji atsistatydino, kai 15min paviešino, jog politikė skrido privačiu lėktuvu su I.Trinkūnaite ir V.Germanu atostogų į Dubajų. Ministrė už skrydį nemokėjo. M.Navickienės vyras Mindaugas Navickas su V.Germanu ir I.Trinkūnaite buvo susijęs verslo ryšiais.

Be kita ko, 15min skelbė, jog M.Navickienės vyras M.Navickas bendrovės „Foxpay“ savininkei ketino parduoti pusę šalia Vilniaus oro uosto biurų pastatą valdančios įmonės „Litlab“ akcijų. 15min birželį skelbė, jog šioje įmonėje yra dirbęs V. Germanas.

Registrų centro duomenimis, I.Trinkūnaitė turi 91 proc. „Foxpay“ akcijų.

I.Šimonytė: M.Navickienė jau prisiėmė atsakomybę

Premjerė įsitikinusi, kad M.Navickienė jau prisiėmė pakankamą atsakomybę pasitraukusi iš ministrės posto po paviešintos istorijos apie kelionę į Dubajų. I.Šimonytė taip pat sakė nematanti pagrindo prielaidoms, jog pati Vyriausybė dėl M.Navickienės ryšių su tyrime figūruojančiais asmenimis galėjo būti pažeidžiama.

„Tiek, kiek tai buvo susiję su ministrės darbu, ir tas įvykis, ir tas sprendimas, kurį ministrė priėmė, tai tas įvykis ir sprendimas buvo įvertintas taip, kaip man atrodė, kad reikia įvertinti. Bet sakyti, kad jei kažkur kažkas kažką pažįsta, tai dėl to visa Vyriausybė, visas Seimas, visa bendruomenė kažkame dalyvauja –tai atsiprašau, bet man atrodo, kad turėtumėte remtis faktus“, – atkirto Šimonytė.

Taip ji reagavo į Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderio Sauliaus Skvernelio raginimą trauktis visai Vyriausybei.

Premjerė priminė prieš ketverius metus teisėsaugos pradėtą bylą dėl greitųjų COVID-19 testų, sakydama, jog teisėsauga turėjo atlikti kratą pas tuometį Vyriausybės vicekanclerį, dabartinį Seimo „demokratą“ Luką Savicką – jis šiame tyrime turėjo specialiojo liudytojo statusą. Nagrinėjant bylą teisme kaltinamoji, buvusi sveikatos viceministrė Lina Jaruševičienė, tvirtino, jog būtent jis davė įmonės „Profarma“ kontaktus – kitoje byloje pripažinta, jog valstybė šiai įmonei permokėjo už COVID testus.

„Krata turėjo būti atlikta pas tuometinį vicekanclerį, kuris dabar yra Seimo narys. Ta krata nebuvo atlikta – buvo kažkokių aplinkybių, kurių aš nežinau arba nenoriu komentuoti. Dėl to fakto, kad vyksta kažkokie procesiniai veiksmai, daryti tokias apibendrinančias išvadas – aš atsiprašau, nežinau, kad man kokį nors poveikį darytų žmogus, kurio aš nesu mačiusi“, – tikino I.Šimonytė.

„Sakyčiau, kad aktyvūs (teisėsaugos – BNS) veiksmai prasidėjo tuomet, kai darbą pradėjo vyriausybinė komisija dėl nacionaliniam saugumui svarbių objektų ir to tyrimo kontekste daugelis tyrimų prasidėjo ir kitur. Noriu priminti, kad tyrimas buvo pradėtas Vyriausybės kanceliarijos“, – teigė premjerė.

„Tai dar kartą patvirtina, ką jums ir sakau, kad niekas niekada niekur šioje Vyriausybėje nieko dengti, dangstyti, slėpti ar ką nors daryti neketina. Faktas, kad Vyriausybė pirma priėmė sprendimą dėl „Foxpay“ akcininkės, tik dar kartą tą patvirtina“, – pridūrė ji.

Šiemet gegužę vyriausybinė komisija pripažino „Foxpay“ savininkę I.Trinkūnaitę neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų, o birželio 5 dieną tai patvirtino ir Vyriausybė.

Klausimų kelia ir „Foxpay“ laimėti konkursai

„Foxpay“ sulaukė dėmesio ir dėl laimėtų daugiau nei 1,2 mln. eurų vertės Valstybės skaitmeninių sprendimų agentūros (VSSA) pirkimų 2020-aisiais ir 2022-aisiais, situacija šiuo metu nagrinėjama Seimo Antikorupcijos komisijoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Finansinių technologijų įmonė „Foxpay“

Viešųjų pirkimų tarnyba pareiškė, kad ši fintech įmonė trejų metų veiklos sąnaudas siekė susigrąžinti per pirmus metus, dėl to galėjo permokėti galutiniai vartotojai.

Šią agentūrą valdo Ekonomikos ir inovacijų ministerija – ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė tikino vis dar nesulaukusi agentūros paaiškinimų dėl paslaugų kainų.

I.Šimonytė pripažino, jog situacija, kai agentūra bemaž pusmetį nepateikia atsakymų, nėra normali.

„Na, Nėra turbūt normalu. Bet atrodo, kad ta sutartimi domisi visi, kas netingi, ta sutartis yra pasibaigusi – dabar yra visai kitas konkursas, kuris buvo pradėtas. Tad klausimas pačiai agentūrai. Tikrai, niekas agentūroje – nei aš, nei Monika Navickienė – nedalyvavome tame pirkime, nei niekas iš mano žinomų žmonių nebuvo žmonės, kurie priėmė tą sprendimą“, – patikino Vyriausybės vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito