Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 11

Po žodžių apie lūpų dažymą platinama „pasidažiusio“ Gitano Nausėdos nuotrauka

Šalies vadovo Gitano Nausėdos vaizdingas raginimas nebėdoti dėl didelių išlaidų NATO viršūnių susitikimui greitai virto memu, kurį juo besidalijantys žmonės dar palydi patyčiomis. Vilniaus tvarkymąsi prieš renginį palyginęs su moters pasigražinimu, prezidentas įkvėpė socialinių tinklų vartotojus „padažyti“ lūpas ir jam. Internete platinama nuotrauka nėra autentiška – nesunku rasti tikrąją, kurioje G.Nausėda yra be makiažo.
Prezidentas Gitanas Nausėda apsilankė „Litexpo“ prieš NATO viršūnių susitikimą
Prezidentas Gitanas Nausėda apsilankė „Litexpo“ prieš NATO viršūnių susitikimą / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Paskui nuotrauką – pašaipos

Entuziastingai nusiteikusio ir energingai gestikuliuojančio prezidento ryškiai raudomis lūpomis fotografija aktyviai dalijamasi įvairiose „Facebook“ paskyrose.

„Gitana jau pasiruošė NATO viršūnių susitikimui“, – pašaipų komentarą prie atvaizdo pridėjo viena moteris.

Kita parašė gerokai daugiau, net sukūrė grotažymę #Gitanolūpdažis.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu

„Gerovės valstybės Gitanas pareiškė, jog nėra nieko blogo prieš NATO viršūnių susitikimą truputį pasidažyti lūpas, (t.y. pašpakliuoti sienas, palopyti kelius ir tt), – ironizavo ji. – Nieko blogo neatsitiktų, jei Gitanas ne tik pasidažytų lūpas, pasiryškintų antakius ar nusidepiliuotų kojas.

Tuo labiau, jog Gitano vaidmuo šiame festivalyje (NATO viršūnių susitikime – red. past.) yra 100 proc. identiškas tam tikros paskirties mergaičių vaidmeniui – nusišpakliuoti, kvailai šypsotis ir su viskuo sutikti. Na, dar galbūt mojuoti ranka, jei šeimininkas lieps\leis, savaime aišku.“

Šalies vadovo portretu iš jos paskyros pasidalyta daugiau nei 100 kartų, jis sulaukė daugiau nei 200 reakcijų. Fotografiją visur lydi užgaulūs komentarai, kai kuriuose minimas ir šiuo metu Vilniuje vykstantis NATO viršūnių susitikimas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Pakeista Gitano Nausėdos nuotrauka susieta su NATO viršūnių susitikimu

Kai kurie dalijasi tokia pačia nuotrauka, bet joje G.Nausėdos oda atrodo kiek gelsvesnė ir nenatūrali, nuotrauka stokoja ryškumo. Greičiausiai šie efektai atsirado kopijuojant fotografiją.

Iš papildomų išlaidų tikisi naudos

Spėjimą, kad portretas nėra autentiškas – tai rodo ir jo kokybė, ir vargiai tikėtinas turinys, patvirtina atvirkštinė vaizdų paieška.

Internete galima rasti panašią nuotrauką, kurioje prezidentas vilki tuos pačius drabužius ir gestikuliuoja taip pat emocingai, tačiau jo lūpos yra natūralios spalvos. Be to, fotografija yra geresnės kokybės, tad galima daryti tvirtą prielaidą, kad būtent ji yra tikroji.

Linksmai nusiteikusio šalies vadovo atvaizdas dar 2021 m. spalį buvo paviešintas vienoje „Twitter“ paskyroje,

„2021 m. sausio-rugsėjo mėnesiais Lietuva importavo beveik 800 mln. eurų vertės baltarusiškų prekių, tai yra 50 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Paradoksalu, bet atgaivinti baltarusišką prekybą padėjo“, – parašyta prie nuotraukos.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Originali Gitano Nausėdos nuotrauka prieš gerus pusantrų metų buvo panaudota prie pranešimo apie prekių importą iš Baltarusijos
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Originali Gitano Nausėdos nuotrauka prieš gerus pusantrų metų buvo panaudota prie pranešimo apie prekių importą iš Baltarusijos

Dar pridėta nuoroda į straipsnį apie tai, kad, taikant Europos Sąjungos sankcijas baltarusiškoms prekėms, importas iš kaimyninės šalies augo. Taigi nei šiame tekste, nei komentare prie nuotraukos nekalbėta nei apie NATO renginį, nei juo labiau apie makiažą.

Kad fotografija buvo pakeista, patvirtina ir nuotraukų analizės programa „FotoForensics“ – vaizdą suskaičius į pikselius, aiškiai išsiskiria lūpų zona.

Tai greičiausiai buvo reakcija į G.Nausėdos žodžius apie išlaidas NATO viršūnių susitikimui. Praėjusią savaitę apžiūrėjęs parodų ir kongresų centro „Litexpo“ patalpas, kur vyksta šis renginys, jis pakomentavo didelius pinigus, kurių pareikalavo pasiruošimas.

Prezidentas išreiškė viltį, kad „net ir tie papildomi eurai, kurie buvo investuoti, tikrai yra labai prasmingai investuoti, nes vis dėlto Vilniaus viršūnių susitikimas turi nepaprastai daug netiesioginių pasekmių mūsų Lietuvos įvaizdžiui“.

„Lietuvos žinomumas išaugs geometrine progresija, tuo nė kiek neabejoju, smalsumas, susidomėjimas Lietuva tikrai bus pasaulyje ne tik tomis dienomis, bet ir dar ilgai po to padidėjęs. Turėsime ne tik viešbučių užimtumą, bet ir didesnį turistų srautą“, – žurnalistams sakė G.Nausėda.

Jis taip pat pridėjo: „Kosmetinių darbų buvo. Manau, kad tų kosmetinių darbų būna ir kitose valstybėse. Neplakime savęs, kad truputį dar nusprendėme lūpas pasidažyti prieš pat renginį.“

15min verdiktas: pakeista nuotrauka. Kažkas, reaguodamas į pasiruošimo NATO viršūnių susitikimui palyginimą su lūpų pasidažymu, redagavimo programa pakeitė G.Nausėdos nuotrauką.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas