Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 16 /15:10

Pranešimai apie sprogmenis Lietuvos įstaigose nepasitvirtino, bet Kazlų Rūdoje policija kai ką rado

Pranešimus apie sprogmenis gavusios Lietuvos įstaigos prieš vidurdienį turėjo palikti pastatus, BNS pirmadienį pranešė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis. Po vidurdienio daugumos įstaigų, taip pat ir mokyklų darbuotojai bei vaikai laiką leido lauke. Pranešimai apie sprogmenis Lietuvos įstaigose nepasitvirtino, sako policija. Dviem išskirtiniais atvejais prireikė plano „Skydas“, Kazlų Rūdoje policija netgi kai ką rado.
Vidurdienis Vilniaus centre
Temos iliustracija / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

„Niekas nesprogo. 1200 panešimų gavom iš žmonių, į visus važiuojam ir visi bus patikrinti. Kol kas nieko įtartina nerasta“, – BNS pirmadienį sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, dabar įstaigoms jau leidžiama grįžti į patalpas, prieš tai policija ragino vidurdienį pranešimus apie sprogmenis gavusių įstaigų darbuotojus palikti pastatus.

Tokių veiksmų imamasi po to, kai naktį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų gavo tris elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpose ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Laiškuose buvo nurodyta, kad sprogimai įvyks pirmadienį, 12.12 valandą.

Vilniuje ir Kazlų Rūdoje buvo tikrinami įtartini radiniai

Kazlų Rūdos meras Mantas Varaška savo paskyroje „Facebook“ pranešė, kad tarp Elmos mokyklos ir Sporto centro teritorijų rasta kuprinė su nežinomu turiniu.

„Teisėsaugos sprendimu evakuojamas personalas iš abiejų ugdymo įstaigų, mokymo veiklos sustabdytos. Įvestas „Skydo“ režimas, jis truks tol, kol atvyks spec. žinybos ir įvertins įtartino nešulio turinį. Prašau būti kantriais ir išlaikyti rimtį. Padėtis valdoma, vaikų saugumui pavojaus nėra“, – rašė po vidurdienio meras.

„Kuprinėje rasti ne mokymo inventoriaus daiktai: metalinės elektros detalės. Kuprinės turinys bus tiriamas, vertinant, kada ji buvo padėta ir ar tai provokacijos dalis“, – netrukus pranešimą socialiniame tinkle atnaujino M.Varaška.

„Skydas“ jau atšauktas ir sostinėje

Vilniaus J.Basanavičiaus progimnazija taip pat kreipėsi į policiją, nes, anot direktorės Jurgitos Nemanienės, šalia mokyklos teritorijos rastas keistas daiktas, pakuotė, sukėlęs įtarimų, praneša lrt.lt.

Kaip 13 val. 07 min. lrt.lt sakė policijos atstovas R.Matonis, šiuo metu įvykio vietoje dirba policijos pareigūnai, įvestas planas „Skydas“.

J.Basanavičiaus progimnazija sostinėje, kaip 15min pranešė R.Matonis, jau patikrinta, ten nieko įtartino nerasta ir „Skydas“ jau atšauktas.

Policija tikrina ligonines, senelių namus

„Rekomendacija prieš 12 valandą visus išvesti iš objektų, po 12 valandos 20 minučių grįžti. Pirmiausia mes dabar tikriname pastatus, kur fiziškai neįmanoma išvesti žmonių, pavyzdžiui, ligoninės, senelių namai“, – BNS dar prieš vidurdienį sakė sakė R.Matonis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Matonis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ramūnas Matonis

Pranešimai apie sprogmenis išsiųsti įvairiems objektams visoje Lietuvoje – tarp jų ir gimnazijos, darželiai, savivaldybės, akademijos, saugos įmonės, bibliotekos, žiniasklaida, galerijos, privatūs asmenys ir kiti.

121 pranešimas apie užminuotas švietimo įstaigas

Pirmadienį nuo 6 val. iki 10 val. ryto Kauno apskrities policija gavo 121 pranešimus apie galimai užminuotas švietimo įstaigas:

Kaune – 75

Kauno r. – 17

Kėdainių r. – 13

Jonavos r. – 11

Kaišiadorių r. – 5.

Klaipėdos policija gavo 3 pranešimus apie esą padėtus sprogmenis. Tauragės apskrities VPK aptarnaujamojoje teritorijoje gautas 21 pranešimas apie sprogmenis, praneša taurageszinios.lt.

Portalas udiena.lt praneša, kad Utenos rajone grasinimus susprogdinti gavo 8 objektai. Anyksta.lt skelbia, kad grasinimus susprogdinti Anykščiuose gavo progimnazija ir vaikų darželis. Įstaigos buvo evakuotos, patalpos apžiūrėtos, sprogmenų nerasta.

Rokiskis.lt skelbia, kad Rokiškio rajone grasinta susprogdinti tris įstaigas, tarp jų ir lopšelį darželį.

Širvintų rajono savivaldybė pranešė, kad pirmadienio rytą pranešimų (el. laiškų rusų kalba) sulaukė Širvintų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, „Atžalyno“ progimnazija, Pradinė mokykla, lopšelis-darželis „Boružėlė“, Gelvonų gimnazija. Siekiant eliminuoti net mažiausią teorinę pavojaus galimybę, 10.30–12.30 val. mokyklos organizuos mokomąsias civilinės saugos priemones ne mokyklų patalpose. Jei tėvai labai nerimauja, gali vaikus iš pamokų atsiimti.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus pranešė, kad po naktį gautų grasinančių laiškų visas Palangos ugdymo įstaigas policija patikrino iš ryto. Po apžiūros įstaigoms leista tęsti įprastą darbą.

Ką daryti?

Policija nurodo, kad gavus tokį pranešimą, būtina nedelsiant skambinti telefonu 112 ir iki pareigūnų atvykimo, prašoma išlaikyti rimtį ir suburti grupę sprendimus galinčių įgyvendinti žmonių.

Tik tada, jeigu paaiškėjo, kad įstaiga tapo masinės informacinės atakos taikiniu, patekimas į patalpas kontroliuojamas, pastarosiomis dienomis nebuvo jokių įtartinų asmenų ir (ar) incidentų, o gautas pranešimas yra vienintelė informacija apie sprogimo grėsmę, galima sulaukti atvykstančių policijos pareigūnų ir nepradėti evakuacijos.

Praeitą penktadienį Lietuvoje buvo gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog platinami pranešimai apie mokyklų ir darželių užminavimą yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas