Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijai numatoma 26 mln. eurų daugiau nei šiemet, vadas sako, kad to nepakanka

Policijai kitų metų biudžete numatoma skirti 354,7 mln. eurų, tai yra 26,4 mln. eurų daugiau negu šiemet, tačiau kadenciją baigiantis institucijos vadovas Renatas Požėla sako, kad to nepakanka.
Vilniaus centre nušautas advokatas ir pašauti 2 policijos pareigūnai
Vilniaus centre nušautas advokatas ir pašauti 2 policijos pareigūnai / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Mūsų maksimalus poreikis, kurį mes teikėme, tai buvo 105 mln. eurų. Iš tų 105 mln. papildomų mus tenkina 26,4 mln. eurų ir mes iš to likusio nepatenkinto poreikio atrinkome pačius pačiausius prioritetus“, – BNS trečiadienį sakė policijos generalinis komisaras.

Pasak jo, didžioji dalis numanomų skirti papildomų lėšų bus numatytos tyrėjų darbo užmokesčiui kelti.

Su policijos biudžetu susijusius klausimus trečiadienį aptarė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK).

R.Požėlos teigimu, iš papildomai prašomų lėšų 5,2 mln. eurų būtų skiriami pilietiniam pasipriešinimui pasirengti.

„Mūsų policijos mokykloje būtų statoma nauja šaudykla ir mokomojo policijos taktikos poligono statyba. Dėl pilietinio pasipriešinimo šis objektas būtų atviras visiems piliečiams. Mes iš esmės turim atlikę popierinius darbus ir turime pasiplanavę biudžetą artimiausiems metams, bet mes norėtume proveržio ir darbus greičiau užbaigti, todėl turim papildomų poreikių“, – teigė policijos vadovas.

Komisaras taip pat pažymėjo, kad 13,7 mln. eurų papildomai būtų skiriama karinio standarto įgyvendinimui, pareigūnus aprūpinant liemenėmis, automatintais šautuvais, šaudmenis, šalmais ir kita ekipuote.

Pasak jo, taip pat reikalingi papildomi 3,5 mln. eurų darbo užmokesčiui, siekiant motyvuoti tarnyboje likti pareigūnus, kurie gali arba ruošiasi išeiti į pensiją.

Biudžeto projektas dar bus svarstomas NSGK, po to keliaus į Seimo posėdžių salę.

„Kažkokios eilutės dar bus išgrynintos ir joms bus pritarta (...), iš tų mūsų paminėtų papildomų eilučių, duok Dieve, nors viena, kaip sakant, eilutė būtų patenkinta ir tai jau būtų laimėjimas policijos sistemai“, – teigė R.Požėla.

Lietuvos policijos darbuotojų profesinė sąjunga prieš pateikiant biudžetą Seimui kreipėsi į Vyriausybę, prašydama nuo kitų metų pradžios ženkliai didinti policijos sistemos finansavimą.

Profsąjunga prognozuoja, kad to nepadarius, nepadidinus policininkų darbo užmokesčio, tarnybą jau artimiausiu metu gali palikti 40 proc. pareigūnų. Maždaug tiek jų yra ištarnavę 20 ir daugiau metų, todėl jie bet kada gali palikti tarnybą ir išeiti į pensiją.

Profesinė sąjunga reikalauja peržiūrėti pareigūnų darbo apmokėjimo sistemos gaires ir užtikrinti, kad žemiausia pareiginė alga policijos pareigūnams būtų ne mažesnė nei 1,5 tūkst. eurų į rankas.

LPDPS teigė, kad jau šiais metais Lietuvoje drastiškai sumažėjo policijos pareigūnų: per aštuonis šių metų mėnesius tarnybą paliko 426 pareigūnai, o tai yra 1,6 karto daugiau nei per visą 2021–2023 metų laikotarpį.

Paskirtasis policijos generalinis komisaras Arūnas Paulauskas trečiadienį sakė, kad darbą pradedantys policijos pareigūnai turi uždirbti ne mažiau 1,5 tūkst. eurų „į rankas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento